Annons
X
Annons
X

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) nonchalerar riksdagen, anser oppositionspartierna. De är kritiska till att han skolkar från tunga debatter i kammaren.

I går var Jan Björklund på plats i riksdagen för att möta de övriga partiledarna i årets första partiledardebatt.

– Kunskap, kunskap och kunskap. Det är så vi ska bli framgångsrika på 2000-talet, var ett av hans budskap.

Jan Björklund (FP)

Men när regeringens utbildningspolitik debatteras i kammaren är ansvarigt statsråd ofta frånvarande, enligt oppositionen. Bortsett från interpellationsdebatter, partiledardebatter eller frågestunder är Jan Björklund sällan på plats i plenisalen, kritiserar nu partiernas utbildningspolitiska talespersoner.

Det senaste exemplet är från den 19 december, när utbildningsbudgeten för 2012 stod på dagordningen.

”En viktig debatt om prioriteringar och färdriktningar för skolpolitiken de kommande åren”, sade Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson Mikael Damberg, vice ordförande i utbildningsutskottet. Det var ”obegripligt” att Jan Björklund inte var där, konstaterade han.

”Jag tycker att det är viktigt med ordning och reda både i skolan och i skoldebatten. På samma sätt som elever förväntas vara på plats när skoltimmen ringer in hade jag förväntat mig och hoppats på att skolministern skulle vara på plats åtminstone när vi diskuterar hans egna budgetförslag här i Sveriges riksdag”, fortsatte Mikael Damberg från talarstolen.

Nu utvecklar han kritiken för SvD.se.

Mikael Damberg (S)

– Det var länge sedan vi hade en debatt med skolministern kring hans egna förslag. Det skapar en irritation hos oss, för vi tycker att man ska ha en debatt i riksdagen om var Sverige ska någonstans på skolområdet, förklarar Mikael Damberg.

Han betonar att det inte handlar om att Jan Björklund ständigt ska befinna sig i kammaren.

– Men det är rimligt att regeringen finns på plats vid budgeten och andra större frågor. Inte minst det här året kände vi ett behov av det, eftersom regeringen gör ganska kraftiga besparingar på gymnasieskolan. Statsrådet borde ha varit där och diskuterat den budgetprioriteringen, fortsätter Mikael Damberg.

Den borgerliga regeringen har, under Jan Björklunds ledning, genomfört en rad förändringar på skolans område. Enligt Vänsterpartiets utbildningspolitiska talesperson Rossana Dinamarca är det ”anmärkningsvärt” att ministern inte varit på plats när tunga betänkanden från utbildningsutskottet – som den nya lärarutbildningen, förslaget om betyg från årskurs sex och lärarlegitimation – debatterats i kammaren.

Rossana Dinamarca (V)

– Det tyder på en brist på respekt för riksdagen. Det kan säkert finnas skäl till att ministern inte kan vara på varenda debatt som utskottet har, men jag tycker att det rimligt att han försvarar de tunga propositioner han lagt fram, säger Rossana Dinamarca.

Miljöpartiets utbildningspolitiske talesperson Jabar Amin håller med. ”Jag är mycket förvånad över att skolministern under nästan ett års tid har valt att kontinuerligt nonchalera de stora viktiga
utbildningsdebatterna här i kammaren”, sade från talarstolen, när budgeten diskuterades i december.

– Det här är under all kritik. Jan Björklund är ansvarig minister, och ska ha respekt för utbildningsutskottet och riksdagen. Han ska vara där och lyssna på argumenten, på kritiken och berömmet, säger Jabar Amin.

Jabar Amin (MP)

– Antingen är det arrogans från hans sida, eller så förstår han inte vikten av lyssna på Sveriges folkvalda, fortsätter han.

Även Richard Jomshof, Sverigedemokraterns utbildningspolitiske talesperson, intämmer i kritiken.

– Jag har sett fram emot att möta honom i en skolpolitisk debatt, men det är svårt om han aldrig är där.

Även borgerliga ledamöter i utbildningsutskottet är ”besvärade” över Jan Björklunds låga närvaro i riksdagen, erfar SvD.

Oppositionspartierna konstaterar också att utbildningsministern sällan besöker utbildningsutskottet.

– Jag minns inte att jag har sett honom där en enda gång, säger Jabar Amin.

– Hans närvaro i utbildningsutskottet är enormt låg, säger Rossana Dinamarca.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv