Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Efter turerna kring Håkan Juholts felaktiga hyresersättningar har riksdagen nu tagit fram en ny blankett, som SvD.se tagit del av. Den ska ”minimera” risken för felaktigheter, enligt Folkpartiets gruppledare Johan Pehrson.

I oktober avslöjade Aftonbladet att Håkan Juholt under flera år låtit riksdagen betala även sambons del av hyran. Den förre S-ledaren bad om ursäkt, och betalade tillbaka 160 000 kronor.

– Jag har inte haft koll på en regel och det borde jag haft, sade Håkan Juholt.

Efter uppmärksamheten begärde flera andra riksdagsledamöter sänkt ersättning – eller betalade tillbaka pengar – för de övernattningslägenheter de har i Stockholm. Samtidigt kritiserades reglerna för att vara otydliga.

Riksdagsförvaltningen har därför tagit fram en ny blankett, som SvD.se har tagit del av. Den kallas ”Ansökan om ersättning för övernattningsbostad”, och skickades i går ut till de berörda riksdagsledamöterna.

På den tidigare blanketten, som Håkan Juholt fyllde i , saknades det rutor att kryssa i beroende på om man begär full eller reducerad logiersättning. Det är nu ändrat, och de politiker som vill ha hyresersättning från riksdagen måste bland annat ange:

”Jag disponerar ensam bostaden och ansöker om ersättning för hela hyran/avgiften.”

eller

”Jag delar övernattningsbostaden stadigvararande med make/maka/sambo eller annan som inte har rätt till ersättning för logikostnader  från Riksdagsförvaltningen…”

Johan Pehrson, gruppledare för Folkpartiet och ledamot i riksdagsstyrelsen, har ännu inte sett den slutgiltiga utformningen av blanketten, men välkomnar de förtydliganden som görs.

– Den här blanketten är framtagen för att underlätta och minimera framtida missuppfattningar om vad som gäller för personer som får ersättning för dubbelt boende helt enkelt, säger han.

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv