Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Maud Olofsson ska – på uppdrag av USA:s utrikesminister Hillary Clinton – leda en expertgrupp med fokus på kvinnligt ledarskap. Det berättar den förra Centerpartiledaren själv för SvD, på telefon från Washington.

Just nu befinner sig Maud Olofsson, tidigare näringsminister, i Washington. Som SvD avslöjade i augusti har hon utsetts till rådgivare åt USA:s utrikesminister Hillary Clinton, och i går hölls det första mötet.

Det nya organet, International Council on Women’s Business Leadership, ska ge det amerikanska utrikesdepartementet råd i en rad ”viktiga frågor och utmaningar”. Det övergripande målet är att stärka kvinnors ställning i den globala ekonomin, och 20 kvinnor från hela världen deltar i arbetet.

– Hillary inledde med att berätta vad hon förväntar sig av oss. Det handlar om att lyfta den här frågan till en ny nivå, och hon vill att vi kommer med förslag på vad man kan göra, berättar Maud Olofsson för SvD.se.

– Hon beskrev också vilken betydelse kvinnor har, men också kan ha, för att bygga starkare samhällen.

Maud Olofsson (C), Hillary Clinton och de övriga ledamöterna i International Council on Women's Business Leadership

Maud Olofsson har själv fått ansvaret att leda en av de fyra expertgrupperna, med fokus på kvinnligt ledarskap. Om tre månader ska en första rapport vara klar.

– Det känns väldigt inspirerande och jättespännande. Jag är tacksam över att få chansen att vara med i en så här kvalificerad och inflytelserik grupp. Jag tänker använda den här plattformen för att skapa debatt i världen.

Andra länder kan på flera områden lära av Sverige, har Maud Olofsson påpekat i Washington.

– Till exempel har barnomsorgen i Sverige gjort det möjligt för kvinnor att ta ledarpositioner, och vår föräldraförsäkring har som mål att föräldrar ska dela på ansvaret för barnen, förklarar hon.

Vid sidan av advokaten Cherie Blair, som är gift med förre premiärministern Tony Blair, är Maud Olofsson den enda kvinnan från Europa som ingår i International Council on Women’s Business Leadership. Ledamöterna är valda på två år, och nästa möte är inplanerat om sex månader.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv