Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Den nya groominglagen – som kritiserats för att vara tandlös – ska utvärderas. Det har regeringen beslutat, och justitieminister Beatrice Ask (M) öppnar för förändringar.

Sedan den första juli 2009 är det olagligt att söka kontakt med barn under 15 år i sexuellt syfte, så kallad grooming.

Justitieminister Beatrice Ask (M)

– Man trodde ju att barnen skulle vara trygga i barnkammaren, men det är ju inte så längre med internet, sade justitieminister Beatrice Ask (M) när hon presenterade förslaget.

Men den nya lagen, som ska skydda unga från nätpedofiler, är tandlös, anser kritikerna. Bara en person har dömts för grooming, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Nu har regeringen beslutat att ge Brå i uppdrag att utvärdera den omdebatterade straffbestämmelsen.

– Det har kommit förhållandevis många anmälningar, men inte så många åtal och ganska få domar. I regleringsbrevet till Brå ger vi dem i uppdrag att följa upp och utvärdera tillämpningen, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Brå ska granska hela groominglagen, och bland annat analysera ”orsakerna till att så många ärenden skrivs av.”

– Det är rimligt att undersöka hur det här fungerar och om det behövs några förändringar, förklarar Beatrice Ask.

– Vi har ju problem med vuxna som tar kontakt med barn i sexuellt syfte, och det är allvarligt. Vi tycker att det finns anledning att stoppa en del av de fula gubbarna på nätet. Därför vill vi så klart att lagstiftningen ska fungera, fortsätter hon.

Redan inför kriminaliseringen av grooming varnade tunga remissinstanser bland annat för att det nya brottet skulle bli svårt att bevisa. Men justitieministern är inte redo att döma ut lagen.

– Det återstår att se om det blev tillräckligt bra. En lagstiftning måste användas en tid innan man kan säga om den fungerar eller inte. Det är fullt möjligt att det finns berättigad kritik, säger Beatrice Ask.

Att utforma ett förbud mot grooming var komplicerat, förklarar hon. Få andra länder hade infört motsvarande regelverk.

– Vi tittade på Norge, och där har de heller inte fått så jättestor användning av sin lagstiftning, säger Beatrice Ask.

Senast den 15 maj 2013 ska utvärderingen av groominglagen vara klar. Brå ska också titta närmare på vilka brottsoffren och de misstänkta personerna är, olika kontaktsätt och kontakternas frekvens.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv