Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Den infekterade partiledarstriden har gjort att Mats Odell förbrukat sitt förtroende som gruppledare för Kristdemokraterna. Det anser riksdagsledamoten Penilla Gunther.

Vid ett extra riksting på lördag ska ombuden på Kristdemokraternas riksting välja partiledare. Valberedningen föreslår att Göran Hägglund  får förnyat förtroende. Men han utmanas av Mats Odell, andre vice ordförande och gruppledare i riksdagen, och det hela avgörs i en sluten omröstning.

– Det ska bli väldigt spännande, naturligtvis. Jag tror att vi alla känner att det är skönt att det snart är över, för det här har tagit så otroligt mycket energi, och alla vill ju jobba med politiken, säger riksdagsledamoten Penilla Gunther.

Hon vill att Göran Hägglund ska sitta kvar på partiledarposten, och tillhör de kristdemokrater som – förgäves – har vädjat till Mats Odell att dra tillbaka sin kandidatur och sluta upp bakom valberedningens förslag.

Nu ger Penilla Gunther ytterligare ett besked: hon tycker inte att Mats Odell kan sitta kvar som gruppledare, om han förlorar duellen på rikstinget.

– Det är väl ganska klart, att om Göran skulle fortsätta, så kan inte Mats vara kvar. Det är helt enkelt en förtroendefråga, säger Penilla Gunther, som gör bedömningen att ”merparten” av KD:s riksdagsledamöter har samma åsikt.

– Han har ju velat ha en annan post, och har uppenbarligen inte tyckt att gruppledarskapet varit den position han eftersträvat. Då finns det ingen anledning för honom att strida för den heller, fortsätter hon.

Efter valet fick Mats Odell inte fortsätta som kommun- och finansmarknadsminister, men valdes i stället till gruppledare i riksdagen.

– Tidigare tyckte jag att det fungerade ganska bra. Men under hösten har det varit väldigt sporadiska besök här, så det är klart att man får en annan bild av både arbetet och personen ifråga då, säger Penilla Gunther.

Hon säger att KD-ledamöterna har diskuterat frågan om Mats Odell frånvaro i riksdagen.

– Det har vi gjort, både öppet på gruppmöte och sinsemellan, det törs jag nog säga. Det är politiska ställningstaganden som ska göras hela tiden, det stannar inte upp bara för att vi har interna problem

– Därför tycker jag och de andra att det är jätteviktigt att ha en gruppledare som är mer närvarande, och är nöjd med det uppdraget och tycker att det är intressant och roligt.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv