KD-topp: förtroendet för Odell förbrukat

Den infekterade partiledarstriden har gjort att Mats Odell förbrukat sitt förtroende som gruppledare för Kristdemokraterna. Det anser riksdagsledamoten Penilla Gunther.

Vid ett extra riksting på lördag ska ombuden på Kristdemokraternas riksting välja partiledare. Valberedningen föreslår att Göran Hägglund  får förnyat förtroende. Men han utmanas av Mats Odell, andre vice ordförande och gruppledare i riksdagen, och det hela avgörs i en sluten omröstning.

– Det ska bli väldigt spännande, naturligtvis. Jag tror att vi alla känner att det är skönt att det snart är över, för det här har tagit så otroligt mycket energi, och alla vill ju jobba med politiken, säger riksdagsledamoten Penilla Gunther.

Hon vill att Göran Hägglund ska sitta kvar på partiledarposten, och tillhör de kristdemokrater som – förgäves – har vädjat till Mats Odell att dra tillbaka sin kandidatur och sluta upp bakom valberedningens förslag.

Nu ger Penilla Gunther ytterligare ett besked: hon tycker inte att Mats Odell kan sitta kvar som gruppledare, om han förlorar duellen på rikstinget.

– Det är väl ganska klart, att om Göran skulle fortsätta, så kan inte Mats vara kvar. Det är helt enkelt en förtroendefråga, säger Penilla Gunther, som gör bedömningen att ”merparten” av KD:s riksdagsledamöter har samma åsikt.

– Han har ju velat ha en annan post, och har uppenbarligen inte tyckt att gruppledarskapet varit den position han eftersträvat. Då finns det ingen anledning för honom att strida för den heller, fortsätter hon.

Efter valet fick Mats Odell inte fortsätta som kommun- och finansmarknadsminister, men valdes i stället till gruppledare i riksdagen.

– Tidigare tyckte jag att det fungerade ganska bra. Men under hösten har det varit väldigt sporadiska besök här, så det är klart att man får en annan bild av både arbetet och personen ifråga då, säger Penilla Gunther.

Hon säger att KD-ledamöterna har diskuterat frågan om Mats Odell frånvaro i riksdagen.

– Det har vi gjort, både öppet på gruppmöte och sinsemellan, det törs jag nog säga. Det är politiska ställningstaganden som ska göras hela tiden, det stannar inte upp bara för att vi har interna problem

– Därför tycker jag och de andra att det är jätteviktigt att ha en gruppledare som är mer närvarande, och är nöjd med det uppdraget och tycker att det är intressant och roligt.

Visa kommentarer (75 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Förtroendet för KD är förbrukat om man inte gör något åt förfallet i partiet.

  Utvecklingen av vad KD står för har under Göran har varit en katastrof, möjligen kan man skylla lite på att Alf som började släppa tyglarna mot slutet av sin tid.

 • Anonym

  ”- Han har ju velat ha en annan post, och har uppenbarligen inte tyckt
  att gruppledarskapet varit den position han eftersträvat. Då finns det
  ingen anledning för honom att strida för den heller”

  Vilken slående logik; om jag är vice VD och söker tjänsten som VD innebär det per automatik att jag inte vill ha kvar mitt jobb om VD-jobbet går till någon annan sökande.

  Hon försöker uppenbarligen underminera hans kandidatur och skrämma honom till lydnad.

  Odell är KD:s sista chans, jag ser därför gärna att Hägglund hänger sig kvar.

 • Anonym

  Problemet med politik är att man aldrig kan vara riktigt säker på vems rygg det är lönt att dunka. Om Odell vinner partiledarposten blir det för somliga att ligga lågt och hoppas på bättre tider.

 • http://pulse.yahoo.com/_JAQWLS5KBL26GJVJJEIQAL5Q74 Henrik

  Intressant den här kampen mellan Odell och Hägglund. Odell tillhör väl den mer konservativa och traditionella delen av KD om jag har förstått det rätt. Det förvånar mig att vi vet så lite om spelet bakom kulisserna.
  Ingen från KD som läser Svd? Lite inside info?
  Att Odell sagt att ”arbetslinjen inte får stå över barnperspektivet” och ”fundamentalistiska arbetslinjer” mm. gör ju inte honom populär hos någon bland Makten på Rosenbad och bakom..
  Tror han som så många andra vanliga människor tycker att enough is enough och vill ändra på Reinfeldts totalt okristna inställning i vissa frågor. Kejsaren är ju naken för den som vågar se..
  Tycker att media okritiskt ställt sig bakom Hägglund dessutom, ytterligare ett tecken på den osynliga hand som finns bakom svensk politik.
  Hägglund är förmodligen en sympatisk person men för mig är det uppenbart att han är en kuvad ”ledare”, en som tar order. Han har ingen andlig styrka att snacka om som jag ser det, han drar sin kraft från sin position genom Alliansen.. så jag är inte förvånad över den pågående processen.
  Hoppas Odell vinner den där omröstningen så att nån rör runt lite i den där sura bittra grytan på Rosenbad.

 • Anonym

  Hägglund har nog gjort vad som kunnat göras, men tiden och utvecklingen i Sverige har gått förbi KD.

  KD kommer att försvinna, men kanske stödröstning från de andra Allianspartierna kan rädda KD vid nästa val. Sedan, om inte förr, så är det slut. Låt istället KD bli en underavdelning i M.

 • Anonym

  KD väljare är välkomna till SD.
  Varje dag läser antagligen även ni KD väljare vad 30 års massinvandring ställer till med. Ni kan inte vara lika blinda som väntern och nyliberalerna Moderaterna.

 • Alejandro Ruz

  Vore ju lite intressant att få läsa drypande sensationsdriven skjutjärnsjournalistik om maktkampen i Kristdemokraterna.

  Lär ju aldrig hända av den enkla anledning att till skillnad från socialdemokratin så är kristusvarianten obetydlig för det svenska samhället.

 • Anonym

  Ogillar du vad svensk journalistik har blivit till idag? Vad hände med kritisk granskning?

  Stöd http://inteutanminasoner.wordpress.com/2012/01/23/inbjudan-till-tryckfrihetssallskapets-forsta-mote/

  Tänk att inga journalister är kritiska till kostnaderna och samhällskonsekvensen av den invandring vi har haft under 30 år.

 • Anonym

  Yawn… booring

 • Anonym

  Väljarnas förtroende för KD håller också på att ta slut. Partiet håller på att bli obehövligt nu när man både accepterat homoäktenskap och aborter för utländska kvinnor. Om man frågar sig vad som kommer att saknas i svensk politik utan Kd, så blir svaret – nästan inget.

  Det är dags att skapa ett riktigt värdekonservativt högerparti istället, som inte liberalmjäkar i varenda obehaglig fråga, utan kan stå för de omistliga värdena.Intill dess kan vi både ha och missta Kd. Dessvärre.

 • Pingback: Lova OlssonKD-topp: förtroendet för Odell som gruppleda… – Svenska Dagbladet | Sverige – iWooho.com

 • Rosenhane

  Göran Hägglund har varit en hörnsten i alliansbygget; en intelligent, klart borgerligt kompetent person med humor, spiritualitet och glimten i ögat till skillnad från dom jämngråa belackarna.

  Knivsticken i ryggen på Hägglund vittnar om ynkedom av pyramidala mått och Odells agerande är fullständigt i avsaknad av moral.

  Stöd Göran Hägglund och därmed alliansen och du bidrar till att förhindra att genusfolket och klimathotsgalningarna tar makten i Sverige.

 • Pingback: KD-topp: Förtroendet för Odell är förbrukat | MyPress.SE - Universal News Agency

 • Anonym

  Håller med om att hans undfallenhet att stå upp för KDs ursprungliga värderingar gjort Reinfeldts härjningar möjliga. För KD har det inneburit att partiet gått från 11% till ~3% och frågor man sagt sig kämpa för har gått åt fel håll (äktenskapet, vårdnadsbidraget ..). Det är möjligt han fått vara hovnarr i alliansen men det ger inte så mycket röster vad det verkar.

 • http://twitter.com/Kikaren1 Kikaren

  I Kd, liksom i alla partier, har alla medlemmar inte likadana åsikter. Det finns olika fraktioner. I Kd är det främst en kristen värdekonservativ falang som står mot en liberal allmänborgerlig falang.
  Odell tillhör den kristna traditionella falangen, som vill att Kd ska vara ett kristdemokratiskt parti fullt ut. Medan Hägglund tillhör den kompromissvilliga liberala falangen som vill att Kd ska vara som alla andra.
  Mats Odell har ett starkt stöd hos gräsrötterna i partiet, medan Göran Hägglund har ett starkt stöd i partieliten.
  Hägglunds kompromissvillighet har lett till flera förlustval i rad, så det finns skäl för missnöje bland partisympatisörerna.
  Jag är aktiv i partiet och har en hel del insyn, även om jag inte sitter i riksdagen eller har någon ledarposition. Jag kommer att vara med på extrastämman nästa helg.
  Den inside info som jag kan bidra med är att sannolikheten för ett partiledarbyte är väldigt liten, även om jag gärna ser att det sker.
  Det som kan verka för ett byte är att omröstningen är sluten, vilket gör att ombud som inte öppet vågar utmana, ändå kan rösta som de vill i smyg.

 • Anonym

  Här var inte många kommentarer.
  Det säger väl allt…
  Godnatt KD.

 • http://twitter.com/Kikaren1 Kikaren

  I Kd, liksom i alla partier, har alla medlemmar inte likadana åsikter. Det finns olika fraktioner. I Kd är det främst en kristen värdekonservativ falang som står mot en liberal allmänborgerlig falang.
  Odell tillhör den kristna traditionella falangen, som vill att Kd ska vara ett kristdemokratiskt parti fullt ut. Medan Hägglund tillhör den kompromissvilliga liberala falangen som vill att Kd ska vara som alla andra.
  Mats Odell har ett starkt stöd hos gräsrötterna i partiet, medan Göran Hägglund har ett starkt stöd i partieliten.
  Hägglunds kompromissvillighet har lett till flera förlustval i rad, så det finns skäl för missnöje bland partisympatisörerna.
  Jag är aktiv i partiet och har en hel del insyn, även om jag inte sitter i riksdagen eller har någon ledarposition. Jag kommer att vara med på extrastämman nästa helg.
  Den inside info som jag kan bidra med är att sannolikheten för ett partiledarbyte är väldigt liten, även om jag gärna ser att det sker.
  Det som kan tala för ett byte är att omröstningen blir sluten, så att de ombud som inte vågar öppet utmana, kan rösta som de vill i smyg.

 • http://pulse.yahoo.com/_RGFBJ3SHZYUIPIFHPCBG3RV6NA Ove

  På tal om Mats inhopp. Det skadar inte att Göran väcks ur sin Törnrosasömn och förstår att han måste ta i med lite hårdare nypor om han ska lyckas få i genom några av partiets idéer. Det är på tiden att han står upp och visar att även Kd är ett parti i Alliansen och att även vi behövs för att regeringen ska lyckas behålla regeringsansvaret. Jag vägrar att använda ordet ´makten´. Det används bara av socialisterna!

 • Anonym

  Du måste skämta. Genusfolk och klimathotsgalningarna har getts ett osedvanligt stort utrymme och legitimitet under alliansens tid vid makten. Du verkar i över huvud taget inte veta vem Odell är och vad han står för.

  Odell ger i alla fall intrycket av att vara höger och värdekonservativ. Hägglund är en svag dörrmatta åt kulturmarxisterna i regeringen och har lett KD till ruinens brant.

 • Anonym

  alltså, ni som verklige tror på kd -fattar ni inte att ni är en marginell grupp. inte ens majoriteten av de som röstar på kd tror på kd. de röstar på partiet för att alliansen ska få makten. alltså vill inte majoriteten av kd:s väljare att kd ska vara något annat än ett fogligt alliansparti och inte hålla på och sätta käppar i hjulet av gäller förändring av abortlagstiftning eller motarbeta homo-äktenskap.
  fatta.

 • http://twitter.com/Kikaren1 Kikaren

  Mycket intressant länk.

  Tack för tipset.

 • Anonym

  Att hacka på Odell är konstigt, varför måste kd vara som (S)? Kd borde väl vara ett demokratiskt parti där delegaterna får rösta. Bra att Odell står på sig. Leve demokratin!   

 • http://postboxaren.blogspot.com hobsala

  Herregud i himmelen.
  Ingen kan väl ändå tro att kd kommer att fortsätta som riksdagsparti efter nästa val, med tanke på hur de skött sig? Varför då orda om vem som skall bli partiledare?

 • Anonym

  Intressant är att det är en stor grupp som skulle rösta på KD om grundvärderingarna som fanns från början. Vi har tex en mycket stor grupp av nya svenskar som delar ideologien som stora systerpartier i söderut i Europa står för. Men den svenska debatten, ofta driven av lobbyister, har fört fram en kompromissvillig, slätstruken och intetsägande elit i partiet. Vem ser ett parti som tappat sin verkliga profil……

 • Pingback: KD-topp: förtroendet för Odell förbrukat – Svenska Dagbladet | Sverige – iWooho.com

 • Rosenhane

  Jag har träffat både Häggström och Odell och dom är båda utmärkta allianspolitiker. 
  Men, för att tala med CHH, någon jävla ordning måste det vara i ett parti. 

  Att slicka på fingret och försöka dra fördelar av den tillfälligt blåsande vinden ska Odell hålla sig god för; han gör genom detta mer skada än nytta.

  Därutöver är jag benägen att tro att alliansen på sikt är ett bättre val om man vill komma runt klimatalarmisterna och kärringarna på Södertörn med anhang; dessa sitter ju ordentligt fastcementerade i vänsterdiket.

 • http://profile.yahoo.com/7GJZ2EINT4NHWCOF34BDYO27RE Kjell-A

  Mats Odell framstår ofta som en arrogant Besserwisser med lyftat pekfinger.  Jag tror inte att han kan lyfta KD över 4%-spärren.  Han tillhör en före detta generation, som ehuru privat förmögen, för tankarna till forna tiders moraliserande  kristendomlärare  och intoleranta präster.  Vilka yngre människlor utanför frikyrkorörelsen kan tänkas rösta på Mats Odell??
  Kjell-A  Jönsson

 • barak obama

   Märkligt att det blir krigsrubriker när sossar har olika uppfattning om vem som ska leda partiet medan mats odell har kunnat kampanjat i ett halvår i öppen trots mot sittande partiledare utan att någon bryr sig. det måste bero på att kristen konservatism helt enkelt är ointressant som ideologi.

 • barak obama

  har lika svårt att förstå vilken person som skulle vilja rösta på göran hägglund . även om han har en annan utstrålning än Odell så står han för samma konservativa intolerans – Artonhundratalet var förrförra seklet !

 • Anonym

  Starka ledare assimilerar starka opponenter i sin krets. 
  Som Obama med Hillary, som Lincoln gjorde, som PA
  Hansson och Wigforss. Erlander rensade inte ut Möller.
   Hägglund är tydligen inte i denna division.  I KD är det
   vinna eller försvinna som gäller. KD har blivit en sekt.

 • Anonym

  Bara en kommentar till Kartell;
  Lägga krokben för abortlagstiftning?
  Enda hållet det rimligen kan gå är väl att sänka tidsgränsen för abort då vi har den högsta tidsramen i Europa, passerat tiden med råge där vi kan rädda ett för tidigt fött barn. Att anpassa lagstiftningen till verkligheten tror jag ingen KD politiker vill lägga krokben för……

 • http://www.facebook.com/taisto.laine Taisto Laine

  Först Juholt, nu Odell…. SvD:s ideal är väl Inge Hjärna…

 • Anonym

  Sossarna borde i stället sluta med hemlighetsmakeriet och låta det bli en öppen debatt, som i V, MP, C och KD. Låt skillnaderna bli tydliga och ta ställning inför medlemmarna!

  När det gäller konservatism är den väl snarare på frammarsch. Nyliberalism och socialism är på dekis. Titta ute i Europa där konservativa partier leder i England, Frankrike, Spanien, Tyskland. 

  Eller titta på Moderaterna som kastat mycket av nyliberalismen över bord och blivit ett socialkonservativt parti. Man har inget emot en stor stat och man ser pragmatiskt på samhällsutvecklingen. Det är Moderaterna som ätit upp KD. 

 • Anonym

  Konservatismen är absolut inget som är dött, eller tillhör det förrförra seklet.

  Men KD är knappast ett konservativt parti heller, å andra sidan….

 • Anonym

  Lite småsint av Penilla Gunther, och om hon har rätt även av merparten av KD’s riksdagsledamöter, tycker jag.

  I det partiet är det uppenbart livsfarligt att ha ambition.

 • Pingback: Målet är största möjliga skada – Folkbladet | Sverige – iWooho.com

 • http://gretteheim.wordpress.com/ Gretteheim

  Den kristna nationalhögern är på frammarsch i det Kristdemokratiska partiet, som sjösattes av Lewi Pethrus 1964. KDU och deras kumpaner i KD jobbar nu häcken av sig för att sopa bort alla spår av de gamla socialliberala inslag som tidigare var vägledande för KD och bygga ett nytt högerkonservativt parti, Nya Kristdemokraterna, kring frågor som abortmotstånd och ta fight mot de homosexuellas rättigheter.

  Under valrörelsen 2010 skrämde alliansen mittenväljare med Vänsterpartiet. De rödgröna försökte tiga ihjäl Kristdemokraterna och hoppades de skulle trilla ur riksdagen. Det gick inte. En ny strategi bör i stället vara att ta debatten och dra fram dem i ljuset.

 • Pingback: Målet är största möjliga skada – Folkbladet | Sverige – iWooho.com

 • http://pulse.yahoo.com/_JAQWLS5KBL26GJVJJEIQAL5Q74 Henrik

  Tackar för infon. du bekräftar vad jag tänkt. Det är förmodligen så att vi har en liknande situation även i moderaterna och de övriga partierna. En förhållandevis liten men aggresiv(och connected) falang tog sakta men säkert makten i partierna och nu släpper de inte taget för allt smör i Småland.
  Det är dystra tider men så är det också alltid mörkast innan gryningen.
  Tror folk börjar få nog ”en masse” faktiskt och att vi snart kommer att se en del positiva förändringar.
   

 • Pingback: Utrensning fel väg för KD, anser Odell | Politik direkt

 • Anonym

  I Sverige tillåts abort till vecka 22. Den som fötts allra tidigast och överlevt föddes efter 21 veckor och 5 dagar. Jag skulle inte säga att ett överlapp på två dagar är något gigantiskt problem i det här fallet. Att säga ”passerat tiden med råge” stämmer inte, med andra ord.

 • Anonym

  Vecka 22 är utan samtal, vecka 28 med psykologsamtal.
  det kallar jagg fór ”med râge”

 • Pingback: Odell vore en katastrof som partiledare!

 • Anders Lotsson

  Vad betyder då -pada i Norrpada?

 • Gustav Lidemyr

  Bra artikel Erik. Du är grym!
  //Gustav L

 • Anonym

  Jag har aldrig hört talas om denna tolkning av Medelpad. När lanserades den? Har den vunnit allmän acceptans? När blev Medelpad ett landskap förresten? Hälsingland omfattade väl hela det kända Norrland under medeltiden.

 • Anonym

  Intressant. Jag undrar om det finns motsvarande detektivarbete för andra landskap med svårbegripliga namn. Vad betyder till exempel Närke och Blekinge?

 • Anonym

  Hellquists etymologiska ordbok finns på nätet.

 • Anonym

  Tack för tipset – fast där anges ju den förklaring till Medelpad som avvisas av Erik Svensson. Hellquists etymologiska ordbok verkar ju ha några år på nacken. Å andra sidan – hur kan man med säkerhet veta att Erik Svenssons tolkning är den rätta?

 • Ylva Byrman

  För övrigt är jag lite besviken på att ingen vän av ordning har lämnat kommentaren ”En teori kan inte vara tveksam – det heter TVIVELAKTIG”, men som tur är fick jag ett läsarmejl om detta och ämnar därför skriva ett blogginlägg på ämnet inom kort.

 • Anonym

  I min egenskap av vice andrekonstapel i Frivilliga Språkpolisen övervägde jag faktiskt att göra ett ingripande mot Hr. Svensson men vid en kontroll i SAOB visade det sig att det finns ett visst stöd för att ”tveksam” kan vara användas som synonym till ”tvivelaktig”, sök på ”TVEKA”. Frågan är kanske inte helt enkel men jag ser fram mot nästa blogginlägg.

 • Ylva Byrman

   Språkpolis som inte gör ogrundade ingripanden. Det gillar jag. Här är inlägget http://blog.svd.se/sprak/2012/04/26/tveksam-eller-tvivelaktig/

 • Anonym

  men våra tranor övervintrar väl i nigerdeltat? centralasien är väl bara en samlingsplats inför vidare flyttning?
  kanske dessa tranor missat tåget och är förvirrade-dömda gå under, naturens lag? är det här påhittat  av ornitologer? putin lär ha 44 egna flygplan- hur hinner han med sitt jobb?

 • Anonym

   Okunniga ryssar går säkert på sån här propaganda.I Ryssland är mannen ännu en karlakar om han visar upp sina muskler och leker samuraj. Går lättare hem, hos väljarna, än att visa hjärnkapasiteten,vilken hos Putin sägs vara låg-obefintlig.

 • Anonym

  I så fall har han nog tid men så är inte fallet som både du och jag vet!

 • Anonym

  Sveriges ekonomi har hängt upp sig på bostadspriser (planerat av banker o politiker).
  en miljon bostäder byggdes för 40 år sedan, som nu är ombildade till bostadsrätter och som behöver renoveras.
  Ombildningarna är glädjekalkyler där renoveringskostnaderna är höljda i dunkel.
  Kommer avgifterna att höjas? Risken är nog större att renoveringarna kommer finansieras av lån. föreningen och privatlån (här finns nog en potential hos de bostadsrätter som idag är uppskrivna i mångmiljonvärden.
  Så gränsen som Ingves nämner 200% för hushållens skulder är snart här?
  Bättre med 10 fåglar i skogen än dyra avgifter förutom ”de billiga lånen”?

 • Anonym

  panten en bostadsrätt? bankerna har inget för att de äger ”en rätt att bo”?
  Panten för en bostadsrätt är panthavarens framtida inkomster.

 • Anonym

  Att säga att skulderna är för höga i förhållande till inkomsterna  – om man inte tittar på vad lånen använts
  till –  är lika vaket som att säga att inkomsterna är för små i förhållande till skulderna  !!! 
  LÅT STÅ !!

 • Anonym

  Pinka lite till, men vänta bara – katastrofen går INTE att undvika! Sorry!

 • Johan Retsler

  Tron är stark den att sänkt ränta stimulerar ekonomin. Tron är dessutom stark den att inflation är av godo och att deflation är av ondo. Sålänge den här tron fortsätter att leva vidare stark kommer Europas och Amerikas framtid att vara illavarslande.

 • J N

  Artikelförfattaren glömde berätta att skuldsättningsgraden på 170% av disponibel inkomst är ett genomsnitt i riket. Se nedanstående artikel. I Stockholm är den ofta betydligt högre.

  http://bors-nliv.svd.se/index.php/news/detail/691368dc-8cb7-4a2d-9d73-0b6c08d678e7

 • Anonym

  Vad har rubriken med innehållet i artikeln att göra?

 • Anonym

  Det skulle hjälpa mycket om ränteavdraget (ett rejält sänkt sådant) enbart gällde bostadslån och inte lån till konsumtion. Lån till allt annat än bostaden vara otillåtet, som att tex. att låna på huset/lägenheten för att köpa en resa eller bil. Det finns andra lån för det som är mer ofördelaktiga men man bör ju inte låna till ren konsumtion alls.

  Amortering bör gälla på hela bostadslånet precis som för till exempel ett fritidslån (eller vad banken nu valt att kalla de olika konsumtions-lånen). 30-40 år borde vara mer än nog, precis som i de flesta länder som dessutom inte subventionerar lånen (bankerna) med ett ränteavdrag.

  Vad som nog skulle kicka igång företagens investeringsvilja och få dem att växa vore istället en rejält sänkt arbetsgivaravgift/egenavgift.

  Så låt ett sänkt/slopat ränteavdrag, på framför allt konsumtionslån, finansiera en sänkt arbetsgivaravgift/egenavgift.

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Men om pengar är krediter med en utanpåliggande kostnad av ränta och dessa krediter skapas i privata banker utifrån ett enskilt vinstmaximeringssyfte, då spelar det ju ingen som helst roll vad någont tycker, tror eller anser eftersom den matematiska grunden därmed blir given.

  Skuldsättningen MÅSTE öka för att gamla krediter måste försörjas av nya. Man kan ju stilla påpeka att även om inte alla förstår detta så borde de kunna förstå att när räntan är noll så är pengarna värdelösa!

 • Anonym

  En bostadsrättsinnehavare äger en andel i en bostadsrättsförening samt rätten att nyttja en lägenhet…….dvs man ”äger” sin lägenhet ungefär lika mycket som en golfspelare som köper en spelrätt ”äger” golfbanan han spelar på…………….

 • Anonym

  Det är för billigt med pengar.

 • Anonym

  Om räntan är 1% nu är det mycket lågt, det finna bara denna enda procent kvar att sänka. Ju mindre det finns kvar att sänka desto mindre medicin har man kvar i skåpet. Fungerar denna medicin ens? Är det kanske frågan om doping, snarare? Är det verkligen bolåneskulderna som är grund till Riksbankens ”försiktighet”, de flesta med stora lån verkar ligga under 50% i skuldkvot, är det inte risken att tappa räntevapnet som är orsak till olusten att använda det ?

 • Anonym

  vilka var egentligen sköldungarna som fördrev ynglingaätten till värmland och senare till ön man, en gren återvände till jämtland-ätten skancke som lever än idag. odins son skjold skulle ju ha satts regera i danmark och det skulle ha varit kring år 1200 före kristus enligt björn collinder-asarna kom alltså från troja – trakerna skall enligt många källor rört sig norrut längs don….

 • Anonym

  Ämne för en roman….

 • Anonym

  Vi får väl hoppas att arkeologer hittar ett liknande fyndkomplex (samma föremål, samma kontext, samma tid) någon annanstans också så kanske det blir lättare att se olika samband (eller icke-samband för den delen).

  När man läser om Vendel/Valsgärde så nämns dessa platser ofta ihop med Gamla Uppsala. Man kan ju undra om Sutton Hoo också ligger relativt nära en centralplats där kult/religion var ett av huvudsyftena eller är allt centrerat till Sutton Hoo?

 • Anonym

  Eller en novell om man har skrivkramp…

 • Anonym

  Vad du skriver om Gustav Vasas dotter Cecilia är inte sant. Det bygger på en smutskastningskampanj som härrör från den nederländska 1500-tals historikern Everhard van Reyd. Det du återger är för längesedan motbevisat av flera historiker.

 • Anonym

  OK-det var nåt nytt-hur gick motbevisningen till? förresten cecilia var ju svårt skuldsatt och en fordringsägare diamond kom till kalmar med 50 fartyg men han blev fängslad och hon slapp undan…..hon sysslade med sjöröveri också.

 • bigson1612

  Härligt.

 • Hedvig

  Strukturell rättvisa kallas det visst.

Jessie Sanchez är svetsare och har tvingats hoppa mellan flera jobb. Just nu har har tagit dubbla jobb för att få ekonomin att gå ihop. svd i USA

Oljeprisets ras får hela
Texas att gå på knäna

SvD besöker Midland där ingen lämnas oberörd av raset.

Rollen i filmsuccén tvingade honom fly

ensammkommande asylbarn

I dag lever ”Flyga drake”-skådespelaren i svensk idyll.

Väntetiden ökar för asylsökande barn

Ny prognos: Sverige tar emot 10 000 ensamkommande.

Så mycket lägger vi på studentfirandet

fest

Spara tusenlappar – expertens tips.

Tre döda i kraftig lägenhetsbrand

En livshotande skadad efter brand i södra Stockholm.

Einsteins brev hittat
i skola– efter 65 år

budskap

Maskinskrivet meddelande.

Utnyttjandet av tiggare kan stoppas

Vill skärpa lagreglerna om människohandel.

”Största nej-faktorn är katolska tron”

Irland

Röstar om samkönade äktenskap.

Hur mediekoncerner
liksom leker strypsex

Berglins

Här ligger sista medielandskapet.

Ficktjuvstrejk har stängt Eiffeltornet

Paris stolthet tvingades stänga på fredagen.

”Självklart kan lärare vara godtyckliga”

REPLIK

Studievägledare om betygen.

”Skolinspektion används som hot”

Lärare pressas av missnöjda föräldrar.

Värsta missen: Ta med barn på bröllop

Pinsamt

Vett- och etikettexpert listar värsta felstegen i bröllopstider.

Få gäster när Elvis Presley gifte sig

Historiska Bilder

Se de historiska bröllopsfotografierna.

svd story – för dig som prenumerant

Här byggs världens största hotell

jätte

10 000 rum – egen våning för kungliga.

Skryt ”förstör” den heliga staden

Bilder

Se gamla Meckas makalösa förvandling.