Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Beklagligt och förhastat. Det säger förre finansministern Erik Åsbrink (S) om Håkan Juholts nej till den nya europakten.

Erik Åsbrink, tidigare finansminister

Socialdemokraterna står fast vid sitt nej till ett svenskt deltagande i euroländernas pakt för budgetdisciplin. Det klargjorde partiledaren Håkan Juholt på en pressträff i går.

– Detta är inte en lösning på Europas problem, förklarade han.

– Förslaget innehåller så många oklarheter, både juridiskt och politiskt, om vilka konsekvenserna skulle bli för Sverige.

Beskedet är att bakslag för regeringen, som behöver stöd i riksdagen för att kunna ansluta Sverige till eurozonens nya finanspakt, som ska slutförhandlas nästa vecka.

– Hur Socialdemokraterna kan ta ställning emot något innan det ens är färdigförhandlat förstår jag inte, det är obegripligt, sade Folkpartiledaren Jan Björklund till TT i går.

Men Håkan Juholts nej till europakten får även tung intern kritik. En av dem som ifrågasätter ställningstagandet är förre finansministern Erik Åsbrink (S), i dag rådgivare hos USA:s största investmentbank Goldman Sachs.

– Jag tycker att det är beklagligt. Jag delar inte den uppfattningen. Det finns ingen anledning att säga nej på det här stadiet, lika lite som jag tycker att man ska rusa ut som Folkpartiet gjorde, och säga ja, säger Erik Åsbrink till SvD.se.

Han anser att det är ”förhastat” att redan nu slå igen dörren för ett deltagande. Erik Åsbrinks linje är i stället att Sverige aktivt ska de pågående diskussionerna och förberedelserna.

– Vi ska försöka påverka detta i en för oss gynnsam riktning. När resultatet föreligger, och det gör det ju inte i dag, då ska vi ta ställning till om vi ska vara med eller inte.

Vad är en för Sverige gynnsam riktning?

– För det första är det självklart att vi inte ska slinka in i euron bakvägen. Det måste vi ha full rådighet över även i fortsättningen, säger Erik Åsbrink.

En fördel med att vara med i de 17 euroländernas pakt för budgetdisciplin och starkare samordning av den ekonomiska politiken är, förklarar han, att Sverige slipper ”sitta på läktaren”.

– Det är självklart en fördel för ett land att kunna vara med och påverka, och framföra synpunkter, säger Erik Åsbrink.

– Sedan är det faktiskt så att Sverige har ett intresse av att det går bra för EU och euroländerna. Vi har allt intresse i världen av att man tar sig igenom den nuvarande krisen, fortsätter han.

Socialdemokraternas nej kan betyda att regeringen försöker göra upp med Miljöpartiet, konstaterar Erik Åsbrink.

– Det innebär i så fall att Socialdemokraterna marginaliseras, och det tycker jag skulle vara väldigt beklagligt.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv