Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Det blir ingen utställning av konstnären Lars Vilks rondellhundar i riksdagen. Sverigedemokraternas krav avvisas bestämt av en majoritet av partiernas gruppledare, visar SvD:s rundringning. ”Kvalificerat trams”, säger Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson om förslaget.

Konstnären Lars Vilks teckningar av profeten Muhammed som rondellhund ska ställas ut i riksdagen. Det föreslog Sverigedemokraternas gruppledare Björn Söder i ett brev till talmannen strax före jul.

Björn Söder (SD)

Syftet är att stå upp för yttrandefriheten – ”en av demokratins bärande pelare”, skriver han, och jämför med fotografen Elisabeth Ohlson Wallins uppmärksammade utställning Ecce homo, som visades i Nubiska rummet i riksdagen 1999.

”Även om vi personligen inte har mycket till övers för den utställningen så tycker vi ändå att det var ett principiellt viktigt beslut av talmannen”, skrev Björn Söder tillsammans med SD:s kulturpolitiske talesperson Mattias Karlsson i en debattartikel i Göteborgs-Posten i december.

Riksdagen har fortfarande juluppehåll, och gruppledarna har därför inte diskuterat Sverigedemokraternas krav att Lars Vilks ska få visa upp sin konst i riksdagshuset.

Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra hälsar via sin pressekreterare att hon ännu inte har tagit ställning i frågan, men de övriga partierna avvisar samstämmigt SD:s förslag, visar SvD:s rundringning.

– Min uppfattning är att riksdagens lokaler inte är till för utställningar, utan för lagstiftande verksamhet, konstaterar Socialdemokraternas gruppledare Carina Moberg.

Anders W Jonsson (C)

Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson säger ”definitivt nej” till att erbjuda Lars Vilks rondellhundar en plats i riksdagen.

– Det där är kvalificerat trams från deras sida. De borde ägna sig åt politik, i stället för att söka varenda liten möjlighet de har att provocera och skända Sveriges muslimer, säger Anders W Jonsson.

– Inte nog med att det här är en provokation mot den muslimska befolkningen i Sverige, det skulle få stora diplomatiska konsekvenser i hela arabvärlden. Det här visar att Sverigedemokraterna inte är seriösa för fem öre, fortsätter han.

Kollegorna i den borgerliga alliansen har samma inställning. Folkpartiets riksdagsgrupp har inte tagit ställning i frågan, men gruppledaren Johan Pehrson är kritisk.

– Det är viktigt att understryka att vi slår vakt om yttrandefriheten och står upp för alla sorters konst, även den som är provokativ. Men i det här fallet tycker jag att det helt skulle motverka sitt syfte, säger han.

Mats Odell (KD)

Kristdemokraternas gruppledare Mats Odell vill ”absolut inte” visa Vilks rondellhundar i riksdagen.

– Det är en helt onödig provokation mot muslimskt troende personer. På samma sätt var jag emot att Ecce Homo skulle ställas ut i riksdagen, det var en väldigt onödig provokation mot kristet troende, säger han.

Hans Linde, gruppledare för Vänsterpartiet, betraktar inte förslaget som seriöst.

– Jag uppfattar det här som ett i raden av deras medieutspel för att skapa klyftor mellan människor i Sverige och demonisera muslimer.

Han vänder sig emot att Sverigedemokraterna drar paralleller mellan Vilks rondellhundar och Ecce Homo, där Jesus avbildades bland homosexuella.

– Som HBT-person blir jag väldigt upprörd över den jämförelsen. Syftet med Ecce Homo var att skapa förståelse för en grupp som möter diskriminering och förtryck från det svenska samhället, säger Hans Linde.

Gunvor G Ericson, gruppledare för Miljöpartiet, påpekar att det nyss inledda minnesåret för Raoul Wallenberg uppmärksammas med en ceremoni i kammaren när riksdagen öppnar på tisdag.

– Jag tycker att riksdagen ska lyfta det, i stället för att lyfta in andra utställningar.

I slutet av januari träffas gruppledarna för första gången efter juluppehållet. Då kommer Sverigedemokraternas krav att finnas med på dagordningen.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv