Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Utbildningsminister Jan Björklund är mer närvarande i riksdagen än sina S-märkta företrädare. Det konstaterar utbildningsutskottets ordförande Margareta Pålsson (M), som bett riksdagens utredningstjänst undersöka det hela.

Det är ”mycket viktigt” att ansvarig minister är på plats i riksdagen när ledamöterna debatterar utbildningsfrågor, anser Margreta Pålsson (M), ordförande i utbildningsutskottet.

Margareta Pålsson (M)

– Det skänker en helt annan legitimitet åt debatten. Utskottet i all ära, men det är Jan Björklund som är ansiktet utåt för politiken, även om hela alliansen står bakom. En proposition kommer ju också från regeringen, säger hon.

Men de tidigare Socialdemokratiska ministrarna på utbildningsområdet (Ibrahim Baylan, Lena Hallengren, Leif Pagrotsky och Thomas Östros) hade under mandatperioden 2002-2006 inte en högre närvaro i kammaren, poängterar Margareta Pålsson, som har låtit riksdagens utredningstjänst, Rut, titta på frågan.

– Det var likadant, och sämre, förr. När jag kollade upp det här hade våra statsråd varit närvarande mer än Socialdemokraternas statsråd, berättar hon.

Oppositionens kritik att Jan Björklund sällan närvarar på utbildningsutskottets sammanträden förvånar henne.

– Det sker inget på vårt utskott i form av externa besök, utan att Mikael Damberg och jag bestämmer det tillsammans. Om han hade sagt en enda gång att Björklund skulle komma, så hade jag framfört det till Jan, men Mikael Damberg har aldrig föreslagit det, säger hon.

En stund senare – efter att ha varit i kontakt med utbildningsministern – ringer Margareta Pålsson upp SvD.

– Jan Björklund kommer till utskottet den första mars.

Även Anders Andrén, presschef hos Jan Björklund, konstaterar att utbildningsministern har samma närvaro i kammaren som sina S-märkta företrädare.

– När ministern inte är på plats representeras regeringen av ledamöter från alliansen som vi har stort förtroende för, förklarar han.

När det gäller statsrådets besök i utbildningsutskottet säger Anders Andrén att  Jan Björklund kommer ”varje gång han blir inbjuden”.

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv