Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Efter uppgifter om otrohet och porrklubbsbesök har folkets förtroende för kungahuset rasat. Men betyget från riksdagsledamöterna är högt, visar SvD:s kartläggning. Hela 58 procent har stort förtroende för statschefen och den övriga kungafamiljen.

Kung Carl Gustaf har ett turbulent år bakom sig, och debatten kring hans festvanor och förre nattklubbsägaren Mille Markovics påstådda bilder tycks aldrig ta slut.

Kung Carl Gustaf

Svenska folkets förtroende för kungahuset har rasat, enligt Medieakademins årliga barometer, som nyligen presenterades. Endast 35 procent har i dag stort förtroende för den kungliga familjen, jämfört med 50 procent 2010.

Men riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) har en orubbad tilltro till statschefen.

– Det finns ingen skugga över honom. Kungen som statschef gör ett oklanderligt arbete.

Han är långt ifrån ensam i riksdagskorridorerna. Hela 58 procent av riksdagsledamöterna har mycket stort eller ganska stort förtroende för kungahusets sätt att sköta sitt arbete, visar den undersökning som SvD har gjort.

Tuve Skånberg, som sitter i konstitutionsutskottet, är inte förvånad. I hans eget parti, Kristdemokraterna, uttrycker 18 av de 19 riksdagsledamöterna ett stort förtroende för statschefen och hans familj. Lika högt är betyget från Sverigedemokraternas riksdagsledamöter.

– Det ska till betydligt större saker än skandalrykten i en bok för att man ska ifrågasätta kungahuset. Det har en legitimitet som går tillbaka flera hundra år i tiden, säger Tuve Skånberg.

– Kungen har inte varit i närheten av att bli beskylld för något brottsligt, poängterar han.

Lars Ohly (V)

Avgående Vänsterpartiledaren Lars Ohly är däremot ordentligt överraskad över resultatet i SvD:s undersökning.

– Jag undrade först om de hade förstått frågan, säger han.

Högst förtroende för kungahuset har riksdagsledamöter från partier som står bakom monarkin (Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna). Det är bara vänsterpartister – totalt åtta personer – som uppger att förtroendet för kungahuset ligger på bottennivå. En av dem är Lars Ohly.

– Även jag som republikan ser ju att kungahuset kan sköta sig på ett bättre eller sämre sätt. Nu är det uppenbart att man ibland har nästlat in i sig i osanningar, och dolt sanningen, på ett sätt som inte är rimligt när man har ett offentligt uppdrag som kungen har.

Men det finns en förklaring till det höga betyget från riksdagsledamöterna, enligt Lars Ohly.

– De tar säkert hänsyn till hur ett avståndstagande från kungahuset kommer att tolkas politiskt. De tror att ett minskat förtroende kan skada monarkin som institution, och säger därför att de har ett stort eller ganska stort förtroende, säger han.

Cecilia Magnusson (M), ordförande för riksdagens rojalistiska nätverk, håller inte med. Hennes egen inställning till kung Carl Gustaf, drottning Silvia och den övriga familjen är opåverkad.

Cecilia Magnusson (M)

I likhet med så gott som alla sina moderata partikamrater i riksdagen uttrycker Cecilia Magnusson i SvD:s undersökning ett stort förtroende för kungahusets sätt att sköta sitt arbete.

– Jag känner en stolthet över de insatser de gör. Alla som har träffat, eller kommit i närheten av, kungafamiljens medlemmar ser vilket fantastiskt  engagemang de har.

Hon är mycket kritisk till den mediala bevakningen, som bara handlar om ”insinuationer”.

– Jag tycker att det är förfärligt. Det är som om kungen satt på de anklagades bänk. Jag är övertygad om att det är republikanska krafter, med en agenda, som deltar i det här, säger Cecilia Magnusson.

– Därför är det viktigt att även vi som tror på monarkin som statsskick nu ser till att vara på alerten, fortsätter hon.

Så gjordes undersökningen:
De 349 riksdagsledamöterna fick svara på frågan:
”Hur stort förtroende har du för kungahusets sätt att sköta sitt arbete?”.
(Mycket stort, ganska stort, varken stort eller litet, ganska litet, mycket litet)
Totalt 68 riksdagsledamöter valde att inte delta.
Svaren inkom mellan den 28 november och 13 december.

Så här svarade riksdagsledamöterna:
Mycket stort förtroende för kungahusets sätt att sköta sitt arbete: 76 riksdagsledamöter
Ganska stort: 88
Varken stort eller litet: 63
Ganska litet: 23
Mycket litet: 8
Avstår från betygssättning: 23
Summa: 281

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv