Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Kungen ska, som alla andra, kunna åtalas och dömas om han begår brott. Det säger Hillevi Larsson (S), ordförande för riksdagens republikanska sällskap, efter det senaste årets turbulens kring statschefen.

Socialdemokraten Hillevi Larsson leder riksdagens republikanska sällskap. Hennes förtroende för kungahuset – och i synnerhet kung Carl Gustaf – har ”definitivt” sjunkit under det senaste året.

– Jag har inte förtroende för kungen. Det handlar både om det han faktiskt gör i sin utövning av statschefsmannaskapet, som när han belönade Saudiarabiens monark, som ju är en envåldshärskare. Det tycker jag var omdömeslöst, säger hon.

Hillevi Larsson (S)

Men Hillevi Larssons inställning till kung Carl Gustaf har också blivit mer negativ efter alla skriverier om hans privata leverne.

– Det finns väldigt många frågetecken kring alla de här affärerna med herrklubbar, och eventuellt samröre med kriminella och kaffeflickor, och eventuella lögner och syndabockar. Det känns inte bra att vår statschef är involverad i sådana saker. Vi kan ju inte kolla upp det heller, eftersom han har åtalsimmunitet, säger hon.

Hillevi Larssons långsiktiga mål är republik, men att ta bort kungens straffrättsliga immunitet står överst på hennes kravlista för en modernare monarki.

– Kungen är statschef och därmed folkets främste företrädare. Att han står över lagen rimmar illa med grundläggande rättsprinciper, allas lika värde och allas likhet för lagen, motiverar Hillevi Larsson.

– Som folkets främste företrädare borde han vara ett föredöme för svenska folket, man borde kunna förvänta sig mer av honom än av andra. Straffriheten går inte ihop med det, fortsätter hon.

Hillevi Larsson konstaterar att regeln härstammar från medeltiden, ”då kungen ansågs vara utsedd direkt av Gud, och därför bara kunde ställas till svars inför Gud”.

– Men Sverige är en modern demokrati i dag, och regeln borde därför snarast avskaffas.

Riksdagsledamoten Lena Olsson (V) har redan pressat justitieminister Beatrice Ask (M) om kungens straffrättsliga immunitet. Principen att statschefen inte kan åtalas för sina gärningar ”står i dålig samklang med de grundläggande principer om demokrati och jämlikhet som vårt statsskick bygger på”, skriver Lena Olsson i en fråga till Beatrice Ask.

”Flertalet medborgare skulle ha mycket svårt att förstå och acceptera om kungen skulle göra sig skyldig till allvarliga brott, men inte kunna åtalas för dem på grund av en föråldrad bestämmelse i regeringsformen”, fortsätter Lena Olsson, som i fredags upprepade kravet i en interpellation.

Justiteministern har sagt nej till att utreda frågan.

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv