Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Det är dags för kungen att lämna tronen – och låta kronprinsessan Victoria ta över, tycker en rad riksdagsledamöter från alla partier i SvD:s undersökning.

Carl XVI Gustaf är nybliven folkpensionär. I april fyllde han 65 år, men kungen tänker inte gå i pension.

– Det hör ju till att monarken utför sitt arbete så länge han är vid sina sinnens fulla bruk, sade han i en TT-intervju i samband med bemärkelsedagen.

Kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria

Men var tredje svensk vill att kungen ska lämna över tronen till sin äldsta dotter, enligt en färsk opinionsmätning som Novus har gjort för TV4.

SvD har ställt följande fråga till de 349 riksdagsledamöterna. ”Anser du att det är dags för kungen att lämna över tronen till kronprinsessan Victoria, så att hon blir drottning, eller bör kungen sitta kvar på tronen och förbli kung?”.

Sammanlagt 281 politiker har svarat. De allra flesta anser att kungen ska sitta kvar, eller har ingen åsikt i frågan, men 36 riksdagsledamöter, från alla partier, är positiva till ett tronskifte de närmaste åren.

Riksdagsledamoten Lise Nordin (MP) tycker att rotationsprincipen är klok – både för kungahuset och riksdagen. ”Att låta Victoria bli drottning skulle också visa att kungahuset följer med nya strömningar”, anser hon.

Så här svarar några andra folkvalda på SvD:s fråga:

”Jag tycker att det är bra med förnyelse, och att yngre krafter får komma till. Således ser jag gärna ett tronskifte inom de närmaste åren”. Christer Akej (M).

”Ja, jag anser att kronprinsessan ska ta överta tronen”. Roger Haddad (FP).

”Jag är ju för republik, men det ordnar vi ju inte i en hast, så under tiden, låt Victoria ta över”. Marianne Berg (V).

”Jag tycker att kungen bör avgå och lämna över till kronprinsessan snarast”. Katarina Köhler (S).

”Jag ser gärna att kronprinsessan Victoria tar över så snart det går”. Richard Jomshof (SD).

Abir Al-Sahlani (C) – som vill ha republik – påpekar att det för hennes del är oviktigt om kungen eller kronprinsessan Victoria är regent, men ”det är klart att jag alltid föredrar en ung kvinna framför en äldre man”.

Anders Andersson (KD) tycker att kung Carl Gustaf ska sitta kvar, ”men det kan möjligen finnas en tidpunkt framöver då det är möjligt att skifta. Jag är öppen för nya tankar.”

Enligt Magnus Ehrencrona (MP) har statschefen ”som 65-åring ett utmärkt tillfälle att ’pensionera’ sig till våren – och få kvalitetstid med första barnbarnet!”.

Andra riksdagsledamöter tycker dock att tronskiftet kan vänta ett tag, eftersom kronprinsessan väntar sitt första barn i mars. ”Just nu bör Victoria koncentrera sig på att bli mamma”, anser Sven-Olof Sällström (SD). Men om några år ”bör kungen gå i pension och Victoria ta över”

Agneta Gille (S) – som förespråkar republik – poängterar att kungen är den som bestämmer när han ska avgå, men konstaterar att ”monarkin skulle stärka sin ställning i Sverige om han lämnade över”.

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv