Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Förre finansministern Pär Nuder har återvänt till politiken. Han deltar nu i det prestigefulla arbetet med att ta fram Socialdemokraternas nya partiprogram.

I fredags hade Socialdemokraternas programkommission sitt första möte. Den har till uppgift att, inför kongressen 2013, ta fram ett nytt partiprogram.
Ordförande för den inflytelserika gruppen är Håkan Juholt, och huvudsekreterare förre socialministern Lars Engqvist.

En av ledamöterna är Pär Nuder, som valdes vid kongressen i Västerås 2001. Inför fredagens möte har det spekulerats i partiet om den förre finansministern skulle avsäga sig uppdraget eller välja att delta i arbetet.

Nu kan SvD berätta att Pär Nuder var med på programkommissionens första sammanträde.

– Han var mycket konstruktiv i de samtal vi hade, berättar riksdagsledamoten Morgan Johansson, som själv är ersättare i programkommissionen.

– Han för in de internationella aspekterna på vårt arbete, framför allt genom sina djupa kunskaper om utvecklingen i Asien, fortsätter Morgan Johansson.

Pär Nuder (S)

Pär Nuder har valt att inte besvara SvD:s frågor om sitt uppdrag i programkommissionen.

”Jag har inte så mycket att säga om saken eftersom kommissionen ännu inte har börjat sitt arbete inför nästa kongress, hösten 2013”, skrev han i ett mail till SvD den 25 november, en vecka före det första mötet.

”Jag är kongressvald och det blir man för fyra år i taget. Så det är inget konstigt med den saken. Utnämns/avgår gör man vid kongresserna”, förklarade Pär Nuder i sitt mail.

Han lämnade politiken 2008 efter att Mona Sahlin, som nyvald partiordförande, petat honom som partiets ekonomisk-politiske talesperson.

Pär Nuder ställde inte upp i riksdagsvalet 2010, men var en av favoriterna till att efterträda Mona Sahlin som partiledare. Han tackade dock nej, och klargjorde att han inte hade några planer på att återvända till politiken:

– Jag vill inte bli utburen med huvudet före. Det beslutet fattade jag för två år sedan och jag gjorde det för att jag varit 30 år i politiken och 20 i dess centrum.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och aktiv i Socialdemokrater för tro och solidaritet, var en av de socialdemokrater som inför fredagens möte funderade på om Pär Nuder skulle välja att närvara eller inte.
Den förre finansministerns agerande är ”intressant”, anser Ulf Bjereld.

– Pär Nuder har ju lämnat politiken, men väljer att inte avsäga sig det här uppdraget.

Ställningstagandet kan tolkas på olika sätt:

– Som enskild partimedlem kan han ju tycka att det här är ett hedersuppdrag, på en precis lagom nivå. Han kan sitta med och komma med inpass och kommentarer, en ganska bekväm position, säger Ulf Bjereld.

– Men det bidrar till att om han skulle vilja återuppta sin politiska karriär, så har han inte glidit ur sikte under den här tiden. I kommissionen och kommissionens arbete så är han synlig hela tiden, fortsätter han.

Vad drar du för slutsats av att Pär Nuder väljer att vara med i programkommissionen?

– Att han fortfarande har ett starkt engagemang för socialdemokratin som rörelse, och att han vill synliggöra detta genom att delta i detta viktiga arbete, säger Ulf Bjereld.

Att ingå i Socialdemokraternas programkommission innebär väldigt mycket ”prestige och status”, enligt Ulf Bjereld. Men kommissionen är ”både viktig och oviktig”.

– Det beror lite på vad man gör av uppdraget. Man kan sitta med, och inte anstränga sig så mycket, och ändå vara delaktig i helheten. Men en person med stark motivation och kunskap, allt som Pär Nuder har, kan om man så önskar skapa avtryck i en programtext, säger han.

Sedan andra världskriget har Socialdemokraternas partikongresser beslutat om nytt partiprogram 1944, 1960, 1975, 1990 och 2001.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv