Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

”Oansvarigt”. Så säger riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) om att socialminister Göran Hägglund nobbar ett abortregister.

Tuve Skånberg (KD)

Riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) är förvånad över att socialministern och KD-ledaren Göran Hägglund avvisar ett nationellt abortregister.

Det nya register som Anders Milton föreslagit är en angelägen åtgärd för alla som värnar kvinnors hälsa, anser Tuve Skånberg.

– Vi vet att aborter är förknippade med hälsoproblem, med förhöjd frekvens av bröstcancer, försämrad fertilitet och psykiska problem i förhöjd utsträckning. Att då inte följa upp det i ett abortregister gränsar till oansvarighet.

Att inrätta ett register med kvinnornas personnummer viktigt, enligt Tuve Skånberg.

– Ingen har tänkt att man ska skuldbelägga någon, eller offentliggöra detta, utan det handlar om att kunna hjälpa kvinnorna för de komplikationer som i många fall faktiskt kommer.

Han konstaterar att Kristdemokraterna, till skillnad från de övriga regeringspartierna, vill ha ett abortregister.

– När vi nu inte har fått igenom det i en förhandling gäller det att säga att vi misslyckades. Man kan inte låtsas som om den åsikt som finns i ett annat parti är Kristdemokraternas.

– Jag tycker att det är oansvarigt av en socialminister, och av majoriteten i alliansen, att man inte utvärderar kvinnornas hälsa högre.

Även riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) är besviken över att regeringen, och Göran Hägglund, säger nej till ett abortregister.

Mikael Oscarsson (KD)

– Om man bryr sig om kvinnors hälsa vill man ha det här. Det är orimligt att abort är det enda operativa ingrepp som inte följs upp för att upptäcka brister, risker och komplikationer, säger han.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv