Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Mer än sju av tio svenskar tycker att Håkan Juholt är ett sänke för Socialdemokraterna, visar en ny mätning från Novus Opinion. Samtidigt är förtroendet för statsminister Fredrik Reinfeldt skyhögt.

I morgon inleds Socialdemokraternas förtroenderåd, som många hoppas ska bli en nystart för det krisdrabbade partiet.

Håkan Juholt (S)

– Ni får nu uppleva vändningen. Vi har säkert inte bottnat än, men vi har precis påbörjat vändningen, sade S-ledaren Håkan Juholt till TT efter verkställande utskottets möte tidigare i dag.

– Jag har visat att jag klarat en ganska unik granskning och klarat en väldigt unik press, jag har lagt en politiskt kurs som väcker väldigt starkt stöd runt om i landet, forsatte han.

Men uppförsbacken är lång. Enligt en mätning från Novus Opinion, som offentliggjordes på ett frukostseminarium i Stockholm i går, anser 72 procent av svenskarna att Håkan Juholt är ett sänke för Socialdemokraterna.

– Så länge det internt inom partiet fortsätter att komma kritik mot honom, så tror jag att den siffran kommer att fortsätta att vara väldigt hög. Det enda vi peppras med, både i media och från Socialdemokraterna, är ju Juholts misstag, och frågan om han borde avgå , säger Irena Busic, chef för affärsområdet Opinion på Novus.

Endast 10 procent av svenskarna betecknar Håkan Juholt som ett flöte för Socialdemokraterna, enligt Novus Opinion. Sammanlagt 1 037 personer har, mellan den 17 och 22 november, svarat på frågan om ledarna och språkrören för de åtta riksdagspartierna är ett flöte eller sänke för sitt parti.

Det är första gången som Håkan Juholt, som valdes i mars, ingår i undersökningen.

– Det kan egentligen bara bli bättre, för förtroendet är så rekordlågt. Botten borde vara nådd, säger Irena Busic.

Samtidigt är förtroendet för statsminister Fredrik Reinfeldt fortsatt mycket högt. Hela 82 procent svarar att han är ett flöte för Moderaterna.

Andelen svenskar som, enligt undersökningen från Novus, tycker att respektive partiledare är ett flöte:

Jimmie Åkesson (50 procent)

Gustav Fridolin (48)

Annie Lööf (45)

Jan Björklund (42)

Åsa Romson (30)

Göran Hägglund (26)

Lars Ohly (15)

Håkan Juholt (10)

 

 

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv