Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Det blir inget nationellt abortregister, som innehåller kvinnornas identitet. Regeringen, med socialminister Göran Hägglund (KD) i spetsen, säger nej till det kontroversiella förslaget.

Bättre sexualundervisning och billigare preventivmedel ska få ned antalet oönskade graviditeter i Sverige, enligt utredaren Anders Milton, som i juni 2009 överlämnade sina förslag till socialminister Göran Hägglund.

Han föreslog också ett obligatoriskt abortregister. Genom att ange kvinnans personnummer i statistiken skulle det bli möjligt att följa upp komplikationer, utvärdera metoder och förbättra det förebyggande arbetet, hoppas Anders Milton.

Förslaget är kontroversiellt. Ett abortregister kränker kvinnornas integritet, enligt en av kritikerna, Centerpartiets förre partisekreterare Anders Flanking, som i dag är statssekreterare.

– Det skapar också osäkerhet för människor som redan är i en svår beslutssituation, eftersom de inte vet hur uppgifterna kommer att hanteras, sade han till SvD sommaren 2009.

Anders Flanking krävde att socialministern snabbt skulle ”lugna de kvinnor som nu är oroliga för detta”, och klargöra att regeringen inte tänker sjösätta förslaget.

Den känsliga frågan har noggrant beretts på socialdepartementet, och nu ger Martin Kits, presschef hos Göran Hägglund, besked om att det inte blir något nytt abortregister.

– Vi planerar ingen åtgärd där. Kunskaperna om aborter är redan ganska stora, och Socialstyrelsen följer den här frågan nära. Vi vet hur många kvinnor som gör abort, hur gamla de är, varifrån de kommer, när i graviditeten avbrytandet sker och om de har gjort någon abort tidigare, säger han.

Enligt Martin Kits är det därför svårt att se nyttan med ett abortregister, som innehåller de enskilda kvinnornas identitet.

Han betonar att frågan om att få ned antalet aborter är prioriterad. Regeringen har vidtagit en rad åtgärder, till exempel utbyggd skolhälsovård, en ungdomsmottagning på nätet och en expertkonferens med fokus på förebyggande arbete.

– Vi funderar också över hur man kan göra ännu mer, för det är jätteviktigt att minska antalet oönskade graviditeter, säger Martin Kits.

När Anders Milton presenterade sina förslag 2009 var Chatrine Pålsson Ahlgren, Kristdemokraternas socialpolitiska talesperson, positiv till ett abortregister.

– Register väcker alltid lite olustkänslor, men jag tycker absolut att idén är värd att pröva. Vi har länge undrat varför vi inte klarar av att förebygga aborter, och får vi reda på lite mer om orsakerna kanske vi kan rikta arbetet på ett klokare sätt, sade hon till SvD.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv