Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Rapporten från Socialdemokraternas kriskommission har blivit en hyllvärmare, enligt Peter Weiderud, ledamot i VU. Nu måste partiet ta sig an förslagen och forma en ”bärande vänstervision”, anser han.

Socialdemokraterna befinner sig i en ”väldigt, väldigt allvarlig situation”, enligt Peter Weiderud, förbundsordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet (tidigare Broderskapsrörelsen).

Peter Weiderud (S)

Men den senaste tidens turbulens har bara på marginalen påverkat det dystra opinionsläget, anser han.

– Grundproblemet är att vi har varit lite för förtjusta i vår historiska framgång, och det har gjort oss väldigt obenägna att tänka nytt och svara upp mot de krav som väljare i dag ställer, säger Peter Weiderud.

– Min analys, och min bestämda uppfattning, är att vi de senaste 20 åren har slarvat med att på allvar formulera en bärande vänstervision för ett förändrat samhälle, fortsätter han.

Hur tycker du att ni ska agera nu?
– Det finns bara en väg framåt, och det är att göra den hemläxa vi skulle ha gjort tidigare.

Peter Weiderud, som sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott, anser att förslagen från den kriskommission som partiet tillsatte efter förlustvalet 2010 oförtjänt har fallit i glömska.

– Vi har inte på allvar tagit vara på det som kriskommissionen sade. Det är en utmärkt rapport, framför allt analysen av det förändrade samhället. Det är det som partiet inte fullt ut har tagit till sig, att samhället har förändrats

I februari överlämnade kriskommissionen – under ledning av de två ordförandena Anna Johansson och Ardalan Shekarabi – sin slutrapport till dåvarande partisekreteraren Ibrahim Baylan.

Men den har tyvärr blivit en hyllvärmare, konstaterar Peter Weiderud.

– Vi fick väldigt bra förslag och rekommendationer och analyser, men har inte orkat ta tag i det på det sätt vi borde ha gjort. Men materialet finns, och är fortfarande användbart. Jag tycker att vi ska gräva upp kriskommissionens samhällsanalys och ta till oss den.

Har har lyft frågan i verkställande utskottet.

– Det jag säger till dig nu har jag också sagt i VU, det är självklart, förklarar Peter Weiderud.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv