Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Det viktigaste för Vänsterpartiet är att vinna väljare. Därför bör Jonas Sjöstedt bli ledare i ensamt majestät, anser Eva-Britt Svensson, tidigare EU-parlamentariker, som därmed ger Alice Åström mothugg.

Kampen om vem som ska bli ny partiledare för Vänsterpartiet går in på upploppet. I början av december meddelar valberedningen vem de vill se som Lars Ohlys efterträdare, och nu väljer allt fler företrädare sida.

Frågan om ett feministiskt parti – åter –  kan välja en man som ensam ordförande är just nu föremål för het intern diskussion.

Förra veckan sade Alice Åström, tidigare vice ordförande och gruppledare i riksdagen, till SvD att hon vill se en kvinna i toppen.

– Jag tror inte att man ska underskatta den signal det sänder ut i samhället. För ett feministiskt parti är det viktigt att ge kvinnor runt om i landet en möjlighet att kunna identifiera sig. Då spelar det roll om man har en kvinna eller en man.

Nu får hon mothugg av partikamraten Eva-Britt Svensson, tidigare ledamot i Europaparlamentet. Hon har bland annat varit ordförande i EU-parlamentets jämställdhetsutskott, och under många år haft kvinnors rättigheter som hjärtefråga.

– Jag kommer som kongressombud att stödja Jonas Sjöstedt. Det är inte så att jag gör det trots att jag är feminist, utan just för att jag är stark feminist, säger Eva-Britt Svensson.

– Jag är trött på att den feministiska politiken inte har inflytande. För mig är det viktigt att Vänsterpartiet växer bland väljarna, så att vi får genomslag för en feministisk politik. Den förmågan har Jonas, fortsätter hon.

Eva-Britt Svensson (V)

Enligt Eva-Britt Svensson är det ”självklart” viktigt att även kvinnor är makthavare, och har ledande positioner.

– Men man får tänka till. Jag vill se en praktisk feminism i politiken, det viktiga är vad som händer i kvinnors vardag. Då måste vi ha trovärdighet, så att vi kan få väljarstöd. Den trovärdigheten kan, i ett feministparti, både en man och en kvinna förmedla.

Jonas Sjöstedt och Eva-Britt Svensson har suttit i EU-parlamentet tillsammans, och hon vill nu se sin forna parhäst som ensam ledare för Vänsterpartiet.

– Mycket av debatten fokuseras på partiledaren. Man glömmer att vi är ett demokratiskt parti, där medlemmar, distriktsorganisationer, partistyrelse och verkställande utskott tillsammans formar politiken.

Eva-Britt Svensson poängterar också att partiet har fyra ”väldigt bra” kandidater till ordförandeposten.

– Och vi har en fantasiskt öppen process.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv