Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Regeringen bör snarast fatta beslut om att stänga Lundsbergs skola. Det säger Rossana Dinamarca (V), utbildningspolitisk talesperson och partiledarkandidat, efter Skolinspektionens hårda kritik.

Skolinspektionen riktar i dag mycket allvarlig kritik mot Lundsbergs skola i Värmland, för att kränkande tillmälen och våld är en del av elevernas vardag. ”Det har skett en normalisering av fenomen som i samhället i övrigt anses vara oacceptabla”, skriver myndigheten och kräver att skolan, senast den 28 februari nästa år, ska ha genomfört åtgärder för att stoppa den kränkande behandlingen.

Vänsterpartiets utbildningspolitiska talesperson Rossana Dinamarca är inte förvånad över kritiken.

Rossana Dinamarca (V)

– Pennalismen, både på Lundsberg och andra internatskolor, har varit omtalad under alla tider. Jag är glad att det äntligen har kommit ett erkännande att det här faktiskt pågår. Det här har säkert förekommit under hela tiden som Lundsberg har existerat, med allas goda minne, säger hon till SvD.

Lundsberg är en riksinternatskola. Det betyder att det är regeringen, inte Skolinspektionen, som beslutar om tillstånd. Rossana Dinamarca vill att utbildningsminister Jan Björklund (FP) snabbt ska agera.

– Stäng skolan. Är det i något läge man ska gå hårt fram så är det nu. Det här är den värsta formen av hur man kan behandla elever, förklarar hon.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv