Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Den internationella kvinnodagen bör slopas. Det säger riksdagsledamoten Carina Herrstedt, ordförande för Sverigedemokraternas nystartade kvinnoförbund.

Sverigedemokraternas kvinnoförbund fyller ett år, och anordnade den 22 oktober en första medlemsträff i riksdagen.
Carina Herrstedt, riksdagsledamot och ordförande för SD-kvinnor, är nöjd med förbundets entré på den politiska arenan.

– Antalet medlemmar har redan tredubblats, från 35 till 113. Vi har ju enbart en riksorganisation än så länge, men funderar på att starta tre distrikt också, berättar hon.

Carina Herrstedt, ordförande SD-kvinnor

SD-kvinnor ska ”förtydliga, fördjupa och vidareutveckla partiets politik ur ett kvinnligt perspektiv”, och i moderpartiet har det nystartade kvinnoförbundet tagits emot ”med öppna armar”, enligt Carina Herrstedt.

– De tycker att det är jätteroligt att vi har ett eget forum.

Hittills har frågor som sänkt abortgräns, nej till kvotering och våld mot politiker stått i fokus. Inför den 8 mars, som är den internationella kvinnodagen, förbereder styrelsen ytterligare en kampanj, men Carina Herrstedt är förtegen om innehållet.

Däremot har SD-kvinnor kommit till slutsatsen att den internationella kvinnodagen bör avskaffas.

– Vi tycker inte att den dagen behövs. Om vi nu är ute efter ett jämställt samhälle, var är i så fall internationella mansdagen, frågar sig Carina Herrstedt.

Internationella kvinnodagen instiftades 1910, i samband med en kvinnokonferens i Köpenhamn, och firas i Sverige sedan 1912. 1978 blev kvinnodagen en av FN:s högtidsdagar.

Carina Herrstedt poängterar att frågan om kvinnors villkor hela tiden måste finnas på agendan, ”inte bara på en specifik dag”.
Samtidigt har utvecklingen i samhället gått framåt, konstaterar hon.

– Det är mycket fokus på kvinnor och kvinnors frågor, jämfört med tidigare. Då tappar ju kvinnodagen lite udden, så jag tycker att den kan tas bort. Jag har också svårt att förstå varför vi till exempel ska ha en dag som uppmärksammar kanelbullen och en internationell skrattdag.

Det övergripande målet för SD-kvinnor är ”ett mer rättvist och jämställt samhälle”.

– Det behöver inte innebära att vi enbart jobbar med kvinnofrågor. Ingen ska särbehandlas, så man kan lika gärna lyfta fram männens problem i till exempel vårdnadstvister. Där ligger ju de ett steg bakom, säger Carina Herrstedt.

Vad är det största jämställdhetsproblemet i dag?
– Vi har fortfarande ganska stora löneskillnader, och de är svåra att komma till rätta med.

Förra veckan fattade partibidragsnämnden beslut om det statliga stödet till riksdagspartiernas kvinnoorganisationer. Totalt fördelas 15 miljoner kronor. Sverigedemokraternas kvinnoförbund får 1,4 miljoner.

– Vi kommer att använda pengarna till föreläsningar och utbildningar, men framför allt tänker vi avsätta dem för att synliggöra kvinnor på ett annat sätt i nästa valrörelse, säger Carina Herrstedt.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv