Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Socialdemokraterna öppnar nu för att Sverige ska leda en av EU:s stridstrupper – men först under nästa mandatperiod. Det beskedet ger försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist.

Nordic Battle Group (NBG) ska ställas till EU:s förfogande även under det första halvåret 2014, och Sverige ska – på nytt – vara ansvarig nation. Det föreslår regeringen i budgetpropositionen för nästa år.

Men som SvD tidigare berättat avvisar de fyra oppositionspartierna ett förnyat ledningsansvar för NBG 14. Ställningstagandet har fått mycket hård kritik, inte minst av försvarsminister Sten Tolgfors (M).

Socialdemokraternas hållning ligger dock fast:

– Vi är inte beredda att under denna mandatperiod ställa upp på något ledarskap för NBG, men vi kan tänka oss att delta med trupp, säger Peter Hultqvist (S), ordförande i riksdagens försvarsutskott.

Däremot ger han nu besked om att partiet kan tänka sig att Sverige någon gång under nästa mandatperiod åter ska leda en av EU:s stridsgrupper.

– Jag tycker att det är viktigt att deklarera helheten, och vill klargöra hur vår linje ser ut efter 2014. Vi är öppna för ett svensk huvudansvar för NBG under perioden 2015 till 2018. Det här är vår ståndpunkt, som jag 0ckså har förankrat i vår gruppstyrelse, förklarar Peter Hultqvist.

Han poängterar att Försvarsmakten just nu genomgår stora förändringar, vilket gör det svårt att – som regeringen vill – mäkta med ett ledaransvar redan 2014.

– Försvarsmakten har ju en oerhörd utmaning i att genomföra sin omställningsprocess, och den nya insatsorganisationen ska vara klar 2014. Den ska vara bemannad, utrustad, utbildad och ha övat enligt fastställda förbandsmålsättningar, säger Peter Hultqvist.

Därutöver är ett nytt helikoptersystem på gång, påminner han.

– Efter 2014, när de här ansträngningarna har genomförts, har man en ökad möjlighet att agera. Vi ser det som viktigt med ett samarbete i Norden, Baltikum och EU när det gäller försvar och säkerhet. Men allt måste ske i en rimlig balans.

Socialdemokraterna står fast vid att hela konceptet med Nordic Battle Group bör ses över.

– Bakgrunden är ju att NBG inte har använts i några operationer. Det här binder upp stora resurser under lång tid, säger Peter Hultqvist.

Försvarsutskottets vice ordförande Cecilia Widegren (M) vill inte kommentera Socialdemokraternas nya ställningstagande.

– Det får jag återkomma till när jag har pratat med Peter, säger hon.

Folkpartiets försvarspolitiske talesman Allan Widman tycker att beskedet från Peter Hultqvist är ”överraskande”.

– Jag kan bara notera att man ser möjligheter för detta, och det är intressant.

 

 

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv