Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Justitiekanslerns beslut att inleda en förundersökning mot Birgitta Almgren efter hennes bok om Stasisvenskarna får nu öppen kritik av riksdagsledamöter. ”Djupt olustigt”, anser Carl B Hamilton (FP).

I slutet av oktober beslutade Justitiekanslern (JK) att inleda en förundersökning mot professor Birgitta Almgren. Hon misstänks för brott mot tystnadsplikten i sin uppmärksammade bok ”Inte bara spioner”, som handlar om 57 svenskar som ska ha arbetat för den östtyska säkerhetstjänsten Stasi.

Men JK:s agerande har fått kritik. ”Det är unikt att en svensk forskare hotas att ställas inför rätta för sin forskning”, skriver bland andra en rad av Birgitta Almgrens kollegor vid Södertörns högskola i ett brev till Justitiekanslern.

”Forskningsresultat ska prövas i en fri vetenskaplig debatt, inte av jurister eller statliga ämbetsmän”, fortsätter de.

Brevet cirkulerar även bland riksdagsledamöter, och flera av dem ställer sig bakom innehållet, kan SvD berätta.

– Jag tycker att det är väldigt olustigt att rättsapparaten används mot en forskare. Forskningens frihet är ett centralt värde i en demokrati, säger Carl B Hamilton (FP), ekonomisk-politisk talesperson och ledamot i partistyrelsen.

Carl B Hamilton (FP)

Personer som felaktigt anser sig utpekade som spioner i Birgitta Almgrens bok har hört av sig till Säkerhetspolisen, som därefter kontaktade JK.

– Om man läser boken är min reflektion att de här personerna har begått sådana klandervärda handlingar att de faktiskt får stå ut med att bli identifierade, säger Carl B Hamilton, som inte ser några problem med att han, som riksdagsledamot, tar ställning mot JK:s förundersökning.

–  Det måste vara okej att reagera mot att staten använder hela rättsapparaten i det här sammanhanget. Jag säger inte att det här bryter mot reglerna, men det är djupt olustigt, förklarar han.

Riksdagsledamoten Hans Wallmark (M), ledamot i Moderaternas partistyrelse, är inne på samma linje.

– Vi försöker på alla sätt, moraliskt och på annat sätt, stötta Birgitta Almgren, säger han.

Hur ser du på JK:s beslut att inleda en förundersökning mot en forskare?

– Det är inte min sak att recensera enstaka fall, men jag tycker att det är allvarligt. Om det skulle gå vidare till ett skarpt läge så vore det djupt olyckligt och ställer Sverige i dålig dager, säger Hans Wallmark.

Hans Wallmark (M)

Han poängterar också att Birgitta Almgren inte bara har studerat Säpos hemliga Stasiarkiv i Sverige.

– Till saken hör att hon också har bedrivit forskning i andra arkiv, inte minst nere i Berlin. JK och en domstol kan inte ålägga henne någon form av tankeförbud när det gäller information och kunskap som hon har snappat upp på andra håll, säger Hans Wallmark.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv