Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Regeringen förhalar den utredning om framtidens luftförsvar som riksdagen har beställt. Det anser oppositionspartierna, som nu skärper tonen mot försvarsminister Sten Tolgfors (M).

I april körde de fyra oppositionspartierna över regeringen, och beslutade att en parlamentarisk utredning om det svenska luftförsvaret ska tillsättas.

”Stridsflygsystem är mycket komplexa med långa utvecklingstider och livscykler. Därför är det viktigt att ha en långsiktig strategi för vilka förmågor Sverige behöver och hur man kan anskaffa kostnadseffektiva system”, motiverade Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Men regeringen har ännu inte tillsatt någon utredning. ”Anmärkningsvärt”, anser Socialdemokraterna, som tillsammans med den övriga oppositionen skärper tonen.

I samband med beredningen av budgeten för 2012 har en majoritet i försvarsutskottet nu anslutit sig till kravet att försvarsminister Sten Tolgfors (M) snarast måste presentera direktiv till en luftförsvarsutredning, kan SvD berätta.

Peter Hultqvist (S), ordförande i försvarsutskottet

– Vi konstaterar att riksdagen har fattat ett beslut, som inte är verkställt. Riksdagens beslut ska fullföljas, och det är märkligt att man inte har gjort det, säger försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S), som konstaterar att luftförsvaret i Sverige inte har utretts sedan 1960-talet.

Även Vänsterpartiets försvarspolitiske talesman Torbjörn Björlund är kritisk till regeringens agerande.

– Det behövs en ordentlig utredning om hur vi ska forma vårt luftvärnsförsvar, både på kort och lång sikt. Vi vill komma igång med det här, säger han.

– Jag tycker att regeringen ofta förhalar beslut som man inte vill ha, forsätter Torbjörn Björlund.

Mikael Jansson, Sverigedemokraternas försvarspolitiske talesman, anser att försvarsministern ”omedelbart” ska ta fram de efterfrågade direktiven.

– Det ska inte vara så himla svårt. Men det känns som att försvarsdepartementet vill sköta allting på egen hand, de vill inte ha någon utredning, säger Mikael Jansson.

Regeringspartierna har sagt nej till en ny luftförsvarsutredning, bland annat med motiveringen att det kan hota uppgraderingen av JAS 39 Gripen.

– Vi är absolut inte villiga att tillsätta en parlamentarisk utredning som skickar förmågelyftet i stå vad gäller Gripen. De frågorna är för viktiga för att politikerna, innan Försvarsmakten har lämnat sitt underlag till regeringen, ska sätta sig ned och tycka till om det, säger försvarsutskottets vice ordförande Cecilia Widegren (M).

Överbefälhavarens bedömning av hur Försvarsmakten ser på det framtida luftförsvaret ska presenteras i mars, berättar hon.

– Det vore förmätet av oss om vi innan dess skulle tillsätta en utredning som handlar om just detta. Vi måste veta vilka behov de som varje dag jobbar i till exempel flygvapnet ser. Varför ska vi springa före experterna?

Cecilia Widegren (M), vice ordförande i försvarsutskottet

Enligt Cecilia Widegren är dessutom de fyra oppositionspartierna inte överens om vad som egentligen ska utredas.

– Miljöpartiet vill utreda allt som inte är stridsvagnar, allt som flyger i det svenska försvaret. Andra argumenterar för delar av detta. Vad ska regeringen då skriva direktiv om, undrar hon.

Men en luftförsvarsutredning är ”definitivt inte” något hinder för Jasprojektet, enligt Peter Hultqvist.

– Regeringen är fri att, när den så önskar, ta initiativ till ett beslut när det gäller Jas i riksdagen. Det får man i så fall föra in som en förutsättning i utredningen, säger han.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv