Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Ledarna för de rödgröna oppositionspartierna var överens om att inte delta i SVT:s partiledardebatt i oktober, om de placerades bredvid Sverigedemokraterna. Men Miljöpartiet backade ur uppgörelsen. Det säger V-ledaren Lars Ohly, som nu för första gången ger sin bild av turerna.

I början av oktober bojkottade Håkan Juholt och Lars Ohly partiledardebatten i SVT:s Agenda, i protest mot att de skulle stå på samma sida i studion som Jimmie Åkesson.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson valde att delta.

– Vi har landat i att det viktiga för oss är att vi får framföra vårt alternativ till regeringens politik, och att det är viktigare för oss än hur vi står, sade partisekreteraren Anders Wallner (MP), till TT.

Sedan dess har strategin inför kommande tv-sända partiledardebatter varit föremål för heta diskussioner, inte minst sedan Håkan Juholt på interna S-möten ska ha sagt att det finns en skriftlig uppgörelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet om att tacka nej till SVT-debatter om upplägget är detsamma.

Åsa Romson har förnekat att partierna gjort upp om en gemensam hållning för framtiden. Nu kommenterar även Vänsterpartiets ledare Lars Ohly – för första gången – turerna.

– Någon skriftlig överenskommelse finns inte. I den delen vet jag inte riktigt vad Håkan Juholt menar, säger han.

Lars Ohly (V)

Däremot avslöjar Lars Ohly nu att han själv, Håkan Juholt och Åsa Romson var ”helt överens” om att bojkotta den omtvistade debatten i SVT den 9 oktober, om placeringen i studion inte ändrades.

– Jag uppmärksammades på den här placeringen av Miljöpartiet, som tyckte att det var rent ut sagt för jävligt, och ville att vi skulle agera gentemot SVT och deras försök att placera oss ihop med Sverigedemokraterna. Vi var helt överens alla tre om att det här måste man ändra på, annars kan vi inte ställa upp på debatten, säger Lars Ohly.

– Vi hade en gemensam handlingslinje, som också Miljöpartiet ställde upp på. Sedan bestämde de sig trots det för att vara med i debatten, fortsätter han.

Lars Ohly förklarar vad han, och de övriga, vände sig mot i SVT-upplägget:

– Det handlar inte om någon beröringsskräck, som en del tror. Jag står precis lika gärna bredvid Jimmie Åkesson som jag står bredvid Fredrik Reinfeldt eller Göran Hägglund. Det handlar om att man försöker spegla oppositionen som någon slags samlad enhet, när man vet att Jimmie Åkesson i 90 procent av omröstningarna är ett stödparti till regeringen.

Han förespråkade lottning:

– Hade jag då hamnat bredvid Jimmie Åkesson hade jag inte haft något emot det.

Inom kort ska företrädare för Vänsterpartiet diskutera frågan om kommande partiledardebatter med SVT.

– Vi tycker att det är bra att ta den diskussionen, men mötet kommer inte att vara publikt. Vi har ett gemensamt intresse av att partiledardebatter omfattar alla riksdagspartier i fortsättningen. Det var en väldigt dålig debatt som tittarna bjöds på senast, när Socialdemokraterna och Vänsterpartiet inte var med, säger Lars Ohly.

Han välkomnar en samlad taktik från S, MP och V.

– Även om vi har agerat lite olika, och Miljöpartiet ställde upp, så har de ju bekräftat att de tyckte att upplägget var dåligt. Jag har sagt till Håkan Juholt att det är bra om vi fortsätter att agera gemensamt, också med Miljöpartiet. Men den diskussionen ska vi föra direkt med SVT, och inte via andra medier, säger Lars Ohly.

Åsa Romson (MP)

Åsa Romson konstaterar att de rödgröna hade en gemensam kritik mot debattupplägget, och drev på gentemot SVT för att ändra placeringen i studion.

– Men SVT meddelade att de inte kan ändra uppställningen, för det skulle gå ut över deras journalistiska integritet. I det skedet kom vi fram till olika handlingslinjer, säger hon.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv