Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Stats- och regeringschefer från nio länder samlas i februari i Stockholm, kan SvD avslöja. Ledarna, med statsminister Fredrik Reinfeldt i spetsen, ska bland annat diskutera hur fler kvinnor kan få ledande positioner.

Den 8-9 februari nästa år tar statsminister Fredrik Reinfeldt (M) emot sina kollegor från de övriga nordiska länderna, Baltikum och Storbritannien.

Då är Sverige värd för Northern Future Forum, ett möte där de nio stats-och regeringscheferna ska diskutera ”gemensamma samhällsutmaningar”.

– Det är inte så ofta som vi har en så omfattande politisk tyngd som vi kan samla till ett möte här i Stockholm. Jag är naturligtvis väldigt glad, säger Fredrik Reinfeldt till SvD.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M)

Det första mötet ägde rum i London i januari, och nu bjuder Sverige in till en uppföljande session.

– Vi kände alla att det här var en typ av möte vi förmodligen borde ha mer av i Europa.

Det är viktigt att inte enbart ägna sig åt ”kortsiktiga krishanteringsmöten”, enligt statsministern. Han vill också blicka framåt.

– Vi pratar kontinuerligt om kris på vår kontinent. Några av länderna i den här korridoren i norra Europa, med Norden, Baltikum och Storbritannien, är också tyngda av detta. Men vi har delvis andra förutsättningar. Vi har bättre tillväxtförutsättningar, och är exempel på mer utvecklade ekonomier som har mycket att lära av att vara i kontakt med varandra.

Två av Sveriges hjärtefrågor kommer att stå i fokus på Northern Future Forum, avslöjar Fredrik Reinfeldt.
För det första: hur får vi fler kvinnor i ledande positioner och fler kvinnor som företagare?

– Där finns mer kvar att göra, också för Sverige, konstaterar han.

– Jag tycker att det är en oerhört intressant fråga hur det kan komma sig att flickor och unga kvinnor klarar sig allt bättre genom vårt utbildningssystem, det gäller också på högskolor och universitet, men att det sedan inte avspeglar sig mer i en åtminstone jämnare fördelning när det gäller karriärutveckling och högre positioner i samhället.

För det andra: hur får vi äldre att stanna kvar längre på arbetsmarknaden?

– Jag är helt övertygad om att den åldrande befolkningen i vår del av världen, norra Europa, kommer att bli den riktigt stora utvecklingsfrågan kommande år, säger Fredrik Reinfeldt.

– Vi jobbar i princip lika länge som vi gjorde för 50 år sedan, men vi blir väsentligt äldre. Ur det kommer många frågor. Hur omformar man arbetslivet så att äldre vill vara kvar? Vilka morötter fungerar? Vilka värderingar måste vi förändra, fortsätter han.

Ledarna för de nio länderna kommer att uppmanas att ta med sig externa experter i sina delegationer. Det kan handla om kvinnliga företagare, forskare och myndighetspersoner som får ge sin syn på de två framtidsutmaningarna som står på agendan.

– I grunden tror jag att tillit mellan förtroendevalda och regeringar i olika länder och befolkningen bygger väldigt mycket på att de också upplever att vi ser runt hörnet, att vi ställer oss frågor om vad som ska komma, säger Fredrik Reinfeldt.

Det har också blivit mer angeläget att politiker samtalar med varandra över gränserna, anser han.

– Vi kan inte bara föra en nationell debatt i en tid när människor tycker att det är mer naturligt att jobba i andra länder. Då måste vi politiskt möta detta.

Vad har du för förhoppningar på mötet?
– Jag hoppas kunna ge exempel på europeiska ledare som höjer blicken, som bara pratar kortsiktig krishantering, utan som synes medvetna om att vi har utmaningar som ligger på 15, kanske 20, års sikt, säger Fredrik Reinfeldt.

 

Följande åtta ledare deltar, tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt, i Northern Future Forum i Stockholm 8-9 februari:
Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt
Estlands premiärminister Andrus Ansip
Finlands statsminister Jyrki Katainen
Islands premiärminister Jóhanna Sigurðardóttir
Lettlands premiärminister Valdis Dombrovskis
Litauens premiärminister Andrius Kubilius
Norges statsminister Jens Stoltenberg
Storbritanniens premiärminister David Cameron

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv