Nio regeringschefer möts i Stockholm

Stats- och regeringschefer från nio länder samlas i februari i Stockholm, kan SvD avslöja. Ledarna, med statsminister Fredrik Reinfeldt i spetsen, ska bland annat diskutera hur fler kvinnor kan få ledande positioner.

Den 8-9 februari nästa år tar statsminister Fredrik Reinfeldt (M) emot sina kollegor från de övriga nordiska länderna, Baltikum och Storbritannien.

Då är Sverige värd för Northern Future Forum, ett möte där de nio stats-och regeringscheferna ska diskutera ”gemensamma samhällsutmaningar”.

– Det är inte så ofta som vi har en så omfattande politisk tyngd som vi kan samla till ett möte här i Stockholm. Jag är naturligtvis väldigt glad, säger Fredrik Reinfeldt till SvD.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M)

Det första mötet ägde rum i London i januari, och nu bjuder Sverige in till en uppföljande session.

– Vi kände alla att det här var en typ av möte vi förmodligen borde ha mer av i Europa.

Det är viktigt att inte enbart ägna sig åt ”kortsiktiga krishanteringsmöten”, enligt statsministern. Han vill också blicka framåt.

– Vi pratar kontinuerligt om kris på vår kontinent. Några av länderna i den här korridoren i norra Europa, med Norden, Baltikum och Storbritannien, är också tyngda av detta. Men vi har delvis andra förutsättningar. Vi har bättre tillväxtförutsättningar, och är exempel på mer utvecklade ekonomier som har mycket att lära av att vara i kontakt med varandra.

Två av Sveriges hjärtefrågor kommer att stå i fokus på Northern Future Forum, avslöjar Fredrik Reinfeldt.
För det första: hur får vi fler kvinnor i ledande positioner och fler kvinnor som företagare?

– Där finns mer kvar att göra, också för Sverige, konstaterar han.

– Jag tycker att det är en oerhört intressant fråga hur det kan komma sig att flickor och unga kvinnor klarar sig allt bättre genom vårt utbildningssystem, det gäller också på högskolor och universitet, men att det sedan inte avspeglar sig mer i en åtminstone jämnare fördelning när det gäller karriärutveckling och högre positioner i samhället.

För det andra: hur får vi äldre att stanna kvar längre på arbetsmarknaden?

– Jag är helt övertygad om att den åldrande befolkningen i vår del av världen, norra Europa, kommer att bli den riktigt stora utvecklingsfrågan kommande år, säger Fredrik Reinfeldt.

– Vi jobbar i princip lika länge som vi gjorde för 50 år sedan, men vi blir väsentligt äldre. Ur det kommer många frågor. Hur omformar man arbetslivet så att äldre vill vara kvar? Vilka morötter fungerar? Vilka värderingar måste vi förändra, fortsätter han.

Ledarna för de nio länderna kommer att uppmanas att ta med sig externa experter i sina delegationer. Det kan handla om kvinnliga företagare, forskare och myndighetspersoner som får ge sin syn på de två framtidsutmaningarna som står på agendan.

– I grunden tror jag att tillit mellan förtroendevalda och regeringar i olika länder och befolkningen bygger väldigt mycket på att de också upplever att vi ser runt hörnet, att vi ställer oss frågor om vad som ska komma, säger Fredrik Reinfeldt.

Det har också blivit mer angeläget att politiker samtalar med varandra över gränserna, anser han.

– Vi kan inte bara föra en nationell debatt i en tid när människor tycker att det är mer naturligt att jobba i andra länder. Då måste vi politiskt möta detta.

Vad har du för förhoppningar på mötet?
– Jag hoppas kunna ge exempel på europeiska ledare som höjer blicken, som bara pratar kortsiktig krishantering, utan som synes medvetna om att vi har utmaningar som ligger på 15, kanske 20, års sikt, säger Fredrik Reinfeldt.

 

Följande åtta ledare deltar, tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt, i Northern Future Forum i Stockholm 8-9 februari:
Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt
Estlands premiärminister Andrus Ansip
Finlands statsminister Jyrki Katainen
Islands premiärminister Jóhanna Sigurðardóttir
Lettlands premiärminister Valdis Dombrovskis
Litauens premiärminister Andrius Kubilius
Norges statsminister Jens Stoltenberg
Storbritanniens premiärminister David Cameron

Visa kommentarer (723 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Varför är inte Irland med? Eller Ryssland? Medvedev har viktigare saker för sig kanske men jag förstår inte varför inte Irland är med.

 • Anonym

  En mycket viktigare fråga som borde diskuteras är hur de nordiska länderna ska samarbeta efter att euron kraschat och EU-samarbetet havererat.

  men det kanske man inte går ut officiellt och pratar om…

 • Anonym

  Gamla kärringar i ledningen, det är det idealiska svaret på både gender- och ålderskriteriet. Om de dessutom vore feministiska muslimer skulle en dröm uppfyllas.

 • Anonym

  ”Hur fler kvinnor kan få ledande positioner”
  Då borde väl FR bjuda in en representant för alla våldtagna kvinnor i Norden??

 • Oxen Se

  Ja Herr Reinfeldt… vad kan det bero på att kvinnor prioriterar annat i livet än karriären? Jag tror ju tvärtemot hela etablissemanget att det har att göra men gener och att kvinnor generellt väljer att lägga sin energi till att skapa ett hem, ta hand om barn. Otrolig viktig syssla enligt mig… men som sagt jag har ju fel i de flesta åsikter jag har enligt etablissemanget.  Så väntar med spänning på vad nordens ledare kan vaska fram för teori.

 • Leif Björk

  Är det dessa länder som kommer att ingå i en union efter EU.s sammanbrott?

 • http://www.facebook.com/people/Wieslaw-Kochanski/100000870221998 Wieslaw Kochanski

  - Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Norge, Storbritannien.Om man bortser från den Cameron som kom nyligen på kant med Sakozy resten är ganska obetydliga i Eu sammanhang. Så vad är det som Rainfeld försöker göra???

 • Anonym

  Ett ämne borde kanske vara ”vad händer med barnen när bägge föräldrar gör karriär”…

 • Anonym

  De springer runt på Stureplan och ställer till fanskap ;)

 • Anonym

  Hur får vi fler kvinnor som intagna på fängelserna? Jämställdhet måste diskuteras på alla plan.

 • Anonym

  Man kan fundera över våra ledares kompetens!?
  Varför klarar de inte att föra samtal och forum via de tekniska mediakanaler som finns?
  Är de helt IT-döva?
  Vem betalar?

 • Leif Björk

  Kanske ser vi det första steget mot en union mellan norra Europas länder .

 • Anonym

  Alla dessa länder förutom UK är obetydliga, men då är det väl bra att man pratar ihop sig för att inte Mercozy ska köra över oss totalt? Sen kan man ju notera att detta möte är en förlängning av Nordiska Rådet, som har funnits länge och är ett djupt sammarbete mellan de nordiska länderna (+baltikum som informella medlemmar).  

 • Anonym

  Det är för många hackare därute. Därav personliga möten.

 • Riccardo

  Jag undrar först och främst hur mycket politiker har att säga i frågan om fler kvinnor i ledande positioner. Kan politiker verkligen bestämma sådant (utöver lagar om kvotering)? Det samma gäller tyvärr även ålder och arbetsliv. Kan man lagstifta om en sådan grej så att slutresultatet blir positivt för samtliga inblandade parter? Jag tvivlar…det handlar nog mer om kulturell sociologi än faktisk politik.

  Själv vill jag gärna jobba till den dagen jag lämnar in, men jag är rädd att jag blir utspelad och utagerad på marknaden när jag väl fyllt 40, och jag tvivlar att någon politiker, oavsett ideologi, kan ändra på det inom den närmsta framtiden.

  De får gärna bevisa att jag har fel, dock…

 • Anonym

  Dessa möten är inte bara viktiga för att diskutera, utan de är viktiga för att skapa en mer personlig relation mellan ländernas ledare. På sikt är det lättare att förhandla med sina vänner än att förhandla med bekanta.

 • Anonym

  Perfekt ämne för Sverige. Totalt betydelselöst flumm för andra flummländer som dunkar Rheinfeldt i ryggen. Svensk nivå helt enkelt….. En gång i tiden på Mäster Olofs tid var det inte så…..:)

 • Anonym

  Ja, ja, det kan nog vara bra. Men varför måste de träffas i Stockholm?! Hela stan kommer att korkas igen! Jag tycker de kan ha mötet på Gotland eller någon annanstans där konsekvenserna inte blir kaos för hundratusentals!

 • Anonym

  Man kanske får se detta som en informell samling för att diskutera alternativ ifall EU börjar gå baklänges där länder lämnar samarbetet och/eller kastas ut ur Euron. Smart och framsynt contingency-planering.

 • Anonym

  Absolut, mer möten till Gotland. Jag tror nog att de flesta gotlänningar skulle uppskatta att ett sådant möte kom till oss på ön med alla möjligheter mötet medför. Välkomna!!

 • Anonym

  Kanske någon av statscheferna vågar ta upp det europeiska våldtäktsproblemet man inte får diskutera i Sverige.
  Det som Oslo-borna o framför allt Oslos kvinnor nu debatterar ! Samt öppet pekar ut samhällsgrupperna bakom överfallen.

  Men det är väl viktigare att diskutera hur många kvinnor som ska sitta på offentliga tjänster, än att säkerställa tillvaron för det Europeiska folket.
  O sedan tiga om Sveriges 1:a-plats som världens våldtäktstätaste land…

 • Anonym

  Verkar mest vara ”musen som röt” när man ser till vilka länder som deltager!
  Det kommer att bli mycket ”snack” och lite ”verkstad” en paradgren där Sverige alltid har placerat sig i topp!
  Alltså genus, jämlikhet och mångfald, med Sverige som ”expert”, och andra så verklighetsfrånvarande frågor att lösa till mänsklighetens fromma! 
  Grattis Sverige till ytterligare ett avtryck på den internationella arenan! 

 • Anonym

  Europas ekonomi står på randen till sammanbrott och Fredrik Reinfeldt vill diskutera  ”hur fler kvinnor kan få ledande positioner”??? Man häpnar!

 • Anonym

  Jag tycker det verkar som kvinnor mår bäst när de inte arbetar? Måste vi så ogenerat exploatera kvinnor?
   
  Det är inte många som tror att de orkar jobba till 65 år ens? Skall vi låta människor jobba ihjäl sig?

  ”Utvecklade ekonomier”? Är det devalveringsländer som menas?

  Jag delar inte kollektivets åsikter…

 • http://pulse.yahoo.com/_RP4YKIHX5J3BOIQBS52LSSMPNQ Paul

  Precis min reaktion! Dessutom ursäktar han sig med att man inte bara kan prata ”kortsiktig krishantering”! Man kan ju för övrigt undra varför inte Tyskland är med. Är väl mer Nordeuropa än det krisfyllda Storbrittanien.  Men det finns väl en tanke till därbakom.

 • Anonym

  Men då vore det klokare att diskutera hur man ska förhindra liknande ekonomiska situationer i framtiden, och hur man ska styra upp den sociala misär som nu breder ut sig med motsättningar, våldtäkter och upplopp i europa. Hade man börjat agera på det så kanske europa hade haft en framtid, nu fortsätter utvecklingen käpprätt åt h-vete.

 • Anonym

  Hur kan man bara sammankalla en toppkonferens i dessa västerlandets ödestider och så sätta genusfrågor högst på agendan? Jag tycker det visar på ett så monumentalt ointresse för de avgörande frågorna att man blir rent häpen. Finns det inte en del annat som borde ha lite högre prio? Några förslag:

  Hur vi ska rycka upp skola och utbildning och ge rimligt stöd åt de 5-10% mest studiebegåvade så att vi inte blir helt utklassade av ostasien?
  Hur vi ska hantera det kommande ekonomiska jordskredet i ett fullständigt dekadent Europa?
  Hur vi ska stimulera teknologisk och medicinsk utveckling och forskning?
  Hur vi ska hantera det ofantliga immigrationstryck som hotar oss med splittring och på sikt social, ekonomisk och demografisk kollaps?
  Hur vi ska hantera den internationella grova brottslighet som debiler i Bryssel låter promenera över Europas gränser utan att ens behöva visa upp falska passet?
  Hur vi ska kunna försvara oss militärt i de kommande orostiderna?
  Hur vi ska hantera hotet från de antidemokratiska, kvinnofientliga och/eller våldsbenägna ideologier som växer inom Europa?

  Ni kan alla fortsätta efter eget tycke och smak. Men nej… vi ska prata genus, vi. Det land i världen som ödat bort mest kapital och resurser på genusidioti och låtit centrala samhällsfunktioner förfalla kallar till genusmöte. Fy satan säger jag. Men ett folk har väl den politiska ledning det förtjänar.

 • http://twitter.com/akaa111 Akaa

  Han borde nog uppfostra sin son!

 • Anonym

  ”I grunden tror jag att tillit mellan förtroendevalda och regeringar i olika länder och befolkningen bygger väldigt mycket på att de också upplever att vi ser runt hörnet”

  Tror att det är bättre att du tittar rakt fram istället för runt hörnet. I själva verket kan det vara en förklaring varför du inte uppfattar vad vanligt folk tycker Reinfeldt tex jämställdhet som du försöker föra upp på agendan till mötet och ånyo gör Sverige till åtlöje.
  Du pekar på flickors framgång (roligt) men du exkluderar lösningen för pojkarna delvis misslyckande i skola och livet.
  Du för en enögd jämställdhetspolitik och och direkt exkludernade politik för halva befolkning.
  Hoppas verkligen att ditt numera själgoda parti får gå i opposition för tillnyktring.

  Visa i handling att jag har fel!

 • Anonym

  ”Den som spar på riset hatar sin son, den som älskar honom fostrar honom i tid.” Ords 13:24

 • Eskils

  Man kan tänka sig att det var tvärt om. Pojkarna hade varit mer framgångsrika och flickorna delvis hade misslyckats i skolan. Då skulle Reinfeldt framställt det som ett stort misslyckande och krävt kraftfulla åtgärder för att avskaffa orättvisorna och felaktiga strukturer. När när verkligheten är tvärt om håller Reinfeldt tyst vilket på ett övertydligt sätt visar att Reinfeldts tal om jämställdhet enbart är läpparnas bekännelse.  

 • http://pulse.yahoo.com/_UT3ENXV6QY3B5OVE3QFHJ6ZDDY pähr

  Varför är inte Danmark med? /ove

 • Anonym

  Jo, men att anklaga Reinfeldt för bristande logik, självmotsägelser, floskelsvammel, hycklerier, statsmannateater och ideologiska svek är i slutändan en meningslös verksamhet. Man kan hålla på hur länge som helst. Han gör det hela tiden och kommer att fortsätta så. Han är självklart medveten om det här själv, ser det inte som en brist och säger ju i princip också själv rakt ut varför: Politik handlar för honom *bara* om att hålla honom och partiet kvar vid makten. Han säger och gör i varje stund det som han just då tror bäst tjänar detta övergripande syfte. Simple as that. Men återigen, ett folk har de ledare det förtjänar.

 • JBx

  Tänk om ämnet hade varit hur man ska få fler män i ledande positioner, då hade det skrikits kvinnohatare från alla världens hörn, det är skillnad på kön och kön, tydligen.
  Samma rättigheter och skyldigheter = jämställdhet. Detta är särbehandling och när någon särbehandlas så diskrimineras någon annan, män i det här fallet.

 • Anonym

  Förutom statsminister Thorning-Schmidt menar du?

 • Anonym

  Det är ju en gammal observation att jämlikhet – i form av lika utfall – och frihet står i rak motsats till varandra. Om vi ger alla samma rättigheter och skyldigheter, som du säger, och om vi gör alla miljöer likvärdiga så kommer enorma skillnader i utfall att uppstå ändå p.g.a. de stora genetiska skillnader som finns mellan människor.

  Enda sättet att uppnå jämlikhet är att man *inte* låter människor agera fritt. Staten måste gå in och kvotera och omfördela med tvång för att uppnå det politiskt önskvärda. All jämlikhetspolitik handlar om att begränsa friheten på detta sätt. Socialisterna har ju insett det där och hymlar inte, men hur Reinfeldt ska få ihop’et kan man undra. Men allt han säger handlar ju alltid om att locka röster så man ska nog inte grubbla för mycket på vad han menar.

 • VSOP

  Det blir säkert ett bra möte, dessa östersjö/nordsjöstater har i stort samma värdegrund. Känns väl skönt att mötas utan den hysteri och drama som staterna söder om alperna alltid lyckas med.

 • Anonym

  Det finns bra konferensanläggningar runt Arlanda, jag utgår från att ni kommer hålla till där och inte förpesta tillvaron för oss andra i innerstaden. Eller hur Fredrik Reinfeldt?

 • Anonym

  Jag ser ändå fram emot den härliga framtid jag som man kommer att ha! Kvinnorna sköter allt arbete och jag kan ägna mig åt något jag finner mer intressant och stimulerande, en dag i veckan kan jag sköta tvätten och laga storkok, men resten av veckan blir ledig tid! Naturligtvis ska inte kvinnorna få vara hemma – det vore kvinnoförnedrande! 

 • http://pulse.yahoo.com/_ALEWF7NYE564C46WXEPU2ZKADI Danial

  ”För det första: hur får vi fler kvinnor i ledande positioner och fler kvinnor som företagare?”

  Det är självklart det största samhällsproblem som vi har idag. För att nå dit måste vi först omskola en hel del kvinnor som inte vet sitt eget bästa och hellre vill vara hemmafruar. För annars är vi tvugna att fortsätta med dagens agressiva kvotering för att uppnå 50/50.

  För att den agressiva kvoteringen av kvinnor ska gå hem så måste vi fortsätta klaga på alla hinder som det idag finns i sverige för en kvinna som vill göra karriär, ni vet det brömda glastaket som bara en del tycks kunna se. Eller varför kan inte styrelserummen vara 50/50 trots att det bara är 25/75 till männens fördel på det området.

  Det är som med det mesta i det här landet, vill inte folk ha nåt som en viss elit tänkt fram så kan man alltid lagstiffta om det. Socialdemokraterna gjorde det till en fast del av politiken. De nya Moderaterna tycks fortsätta på samma väg. Omyndigförklara folket på område efter område.

 • Anonym

  Hur  kan man skriva
  Hur omformar man arbetslivet så att äldre vill vara kvar
  problemet är väl för väldigt  stor del
  hur  formar man arbetslivet så att man är önskvärd på arbetsmarknaden och har möjighet att
  fortsätta
  många inom verkstadssektor bl.a brukar redan nu bli tvungna att ta tidigarelagd pension.
  men visst tycker även jag att det ska vara okej att arbeta så länge man vill och kan uträtta nåt vettigt
  och att  arbetsgivaren anser sig ha råd att ha en kvar
   
  men jag vill inte höra talas om någon höjd pensionsålder
  prioritet  nr :1 är väl ändå ungdomsarbetslösheten
  kan nästan tro att det finns en dold agenda bakom som att man har lyckats göra pensionssystemet bankrutt
  innan femtiotalisterna skall ha pension
  blir följaktligen nästa stora fråga  när livslängden ökar
  en femtioplussare som idag blivit arbetslös tycks inte ha mycket hopp om att komma tillbaka
   55-plus som jag snart i fas 3 skall tydligen gå på bidrag nägra år till före pension
  får väl tacka för det ett arbete vore bättre men att åka flera mil varje dag för att förvaras
   8 timmar innan jag åker hem igen
   (är det nåt vettigt man ska göra på fas 3 skall det omvandlas till anställning)
  låter inte lockande låter som något som både min ekonomi (dyrare matkostnader, resekostnader),statens ekonomi 5000:- per månad till anordnare,och miljön (bilresor) blir lidande av

 • Anonym

  > ”hur [kan det] komma
  sig att flickor och unga kvinnor klarar sig allt bättre genom vårt
  utbildningssystem … men
  att det sedan inte avspeglar sig mer i en … jämnare fördelning
  när det gäller karriärutveckling och högre positioner i samhället.”

  Ja, förstår du Fredrik, flickor är mindre tävlingsbenägna och har därför gynnats av att skolan feminiserats och undervisningsformen innehåller mindre tävlingsmoment. Pojkar, som kan ha svårare att sitta still och koncentrera sig har förlorat på att undervisningen blivit mindre katederstyrd.

  Sedan väljer kvinnor i högre grad jobb i den offentliga sektorn där tillfredsställelsen kommer i umgänget med andra människor snarare än hög lön, och gör också en viktig insats för familj och det uppväxande släktet och, återigen, är inte alltid så tävlingsbenägna i karriären.

  Eftersom kvinnor i högre grad dras till en partner som är framgångrik, medan det motsatta inte gäller lika mycket när män söker partner, så är det också logiskt och bra.

 • Kjell Vänerbo

  Va skriver du pöjk??!

 • Anonym

  Läs innantill Helle Thorning Smith, Danmark

 • Robin Larsson

  Fredrik, Sverige har ju mycket att lära av andra länder, och kan även visa på några tydliga varnande exempel på kvinnofällor som skapats av politiker. Så här får du in kvinnor i ”ledade positioner” och företagande: …

  – 1. Höj pensionsåldern för kvinnor i relation till kvinnors deltidsarbete och högre medellivslängd. …    

   – 2. Stäng den offentliga sektorn. Anställ inte kvinnor inom kommun och landsting så kommer de starta egna företag istället. …  

  – 3. Inför betyg som speglar reella prestationer i ämnet och inte vem som smörar bäst för lärarna. Gör kvinnor lika konkurrenskraftiga som män genom att tidigt låta dem veta att de inte duger som de är, och måste kämpa för att bli någon i andras ögon. Lär dem att själva ta till vara sin kompetens, och att ta ansvar samt att ingen kommer och hjälpa dem när de misslyckas, och att det är fult att tycka synd om sig själv. Precis som man gör med pojkar. …

  – 4. Ta bort kvinnofällan enskild vårdnad, och ge pappor delat inflytande över barn och familj. Revidera vårdnadslagarn. Minska bidragen och gör det mindre lönsamt att vara enskild vårdnadshavare eller inte dela på föräldraskapet. …

  – 5. Äkta individualiserad föräldraförsäkring, som aldrig kan övertas, ens om den andra föräldern är avliden eller okänd, som med alla andra socialförsäkringar alltså. …

  – 6. Strama upp kort- och långtidssjukskrivningarna. Låt människor betala för sina egna läkarkostnader. Kvinnor överutnyttjar alla trygghetssystem och vården, vilket belastar i onödan och slår tillbaka på kvinnorna själva. Dessutom utnyttjar kvinnor många andra system för att hålla sig borta från arbetsmarknaden. Ett sådant är att onödiga och falska anmälningar i syfte att få ut skadestånd och försäkringsutbetalningar. Det tar deras egen tid och samhällets resurser i anspråk och leder kvinnorna in på en bana av bidragsberoende och snabba cash. En livsstil som är en kvarleva från ett socialdemokratiskt samhälle som männen för länge sedan lämnat bakom sig.

 • Anonym

  ” Vi jobbar i princip lika länge som vi gjorde för 50 år sedan, men vi blir väsentligt äldre. Ur det kommer många frågor. Hur omformar man arbetslivet så att äldre vill vara kvar?”
  Tja, hört talas om fenomenet arbetslöshet?

 • Robin Larsson

  7. Ett annat förslag vore att varje kvinna kunde få sig tilldelad en fadder, som naturligtvis är man, och som kan lära kvinnorna hur man startar företag och gör karriär.

 • Oxen Se

  ajajaj så ipk.Du lömmer ju att pojkar och flickor är ju lika… ingen skillnad på oss… Enligt politkerna och media så är det ju vi medborgare som skapat skillnaderna genom att dalta med pojkar. Vi är snäll mot grabbarna genom att ge dem blåa gardiner och bilar att leka med. Tjejer ger vi dockor och tapetserar väggar med rosa. Allt för att lyfta grabbar och trycka ner tjejer.

  …Skulle vara bra kul att läsa om vad forskare från 2211 anser om media och politiker runt mellenium skiftet…

 • Anonym

  Det här mötet blir en BNP-sänkare: E4:an kommer stå stilla när kortegerna ska till och från Arlanda. Och agenan för mötet: ”Hur man kan få fler kvinnor på ledande positioner bara baserat på att dom är kvinnor och eftersom dom inte i tillräcklig utsträckning kommer dit av egen kraft”, är ju inte heller en BNP-höjare direkt.

 • Anonym

  ”För det andra: hur får vi äldre att stanna kvar längre på arbetsmarknaden?”

  Bra att de nio regeringscheferna tar tag i en så viktig fråga! Dock behöver den omformuleras något, åtminstone för Sveriges del. Till exempel så här:
  Hur får vi en arbetsmarknad även för alla arbetslösa, välutbildade och erfarna 50-plusare? Samt alla arbetslösa ungdomar, samt alla mer eller mindre nyanlända ”flyktingar”, samt alla i antal hastigt ökande analfabeter?

 • http://www.facebook.com/people/Tobias-Wallin/516001791 Tobias Wallin

  Nej. Det menar jag inte . Däremot menar jag att det faktum att en sådan text är så sällan förekommande som den faktiskt är i vilka som helst sammanhang mycket tydligt visar på den allmänna oviljan att beröra allmänmänskliga förhållanden som snarast är eviga. Om detta faktiskt är ett problem är det alltså uppenbarligen inte Ditt i första hand.

  Den tanken är i sig inte ny. Exempelvis bör Ann Christenssen, numera avliden juristprofessor, kunna komma att uppmäksammas. Kanske inte för språkdräkten dock, utan för det tankegods hon sökte ge spridning. Den som lever får se hur det går.  

 • Pingback: Para Ma

 • Pingback: se27 window cleaner

 • Pingback: law

 • Pingback: nursing job fair

 • Pingback: Laser Traffic Pro Scam

 • Pingback: internet marketing

 • Pingback: ADHD Facts

 • Pingback: Mauritius Apartment Rental

 • Pingback: free online coaching

 • Pingback: Search Engine Marketing Pennsylvania

 • Pingback: luis via roma

 • Pingback: iphone gloves

 • Pingback: homes in lehi

 • Pingback: exercise equipment

 • Pingback: pregnancy after miscarriage

 • Pingback: Wayanad

 • Pingback: Location Maurice

 • Pingback: painting contractors thousand oaks

 • Pingback: Milton Keynes Escorts

 • Pingback: Mauritius Villas

 • Pingback: social bookmark

 • Pingback: offers in Thessaloniki

 • Pingback: penny auction script

 • Pingback: auto glass milwaukee

 • Pingback: short hairstyles

 • Pingback: Free Clipart

 • Pingback: top personal loans

 • Pingback: Iphone 5

 • Pingback: orlando web design

 • Pingback: QROPS

 • Pingback: ipage coupon review

 • Pingback: electronic cigarette

 • Pingback: ultimate autism solution

 • Pingback: Healthy Chicken Breast Recipes

 • Pingback: Best Multi Level Marketing Companies

 • Pingback: Work From Your Computer

 • Pingback: Mauritius Villa Rental

 • Pingback: c4 extreme

 • Pingback: Songwriter

 • Pingback: BBQ side dishes

 • Pingback: Remington beard trimmer

 • Pingback: Bettina Lybbert

 • Pingback: used mitsubishi eclipse

 • Pingback: Roofing

 • Pingback: dotcomsecrets x

 • Pingback: cheap roadbike wheelset

 • Pingback: Toronto Personal Injury Lawyers

 • Pingback: Betting Euro 2012

 • Pingback: Steven Pinkert

 • Pingback: Mikrowelle Test

 • Pingback: goodwill auction

 • Pingback: Location Villa Ile Maurice

 • Pingback: create your waterfall

 • Pingback: free samples by mail

 • Pingback: electronic cigarette

 • Pingback: Zygor Guides Review

 • Pingback: Business Valuation

 • Pingback: Pussy

 • Pingback: electronic cigarette liquid refills

 • Pingback: medical billing software downloads

 • Pingback: electronic cigarette review

 • Pingback: Referencement

 • Pingback: Maxwell Illsley

 • Pingback: buying a degree online

 • Pingback: Real estate appraisal Chicago

 • Pingback: Vacation Spots

 • Pingback: Personal injury attorney

 • Pingback: finding your love

 • Pingback: ganar dinero en internet

 • Pingback: Cat Collars

 • Pingback: Amlodipine Besylate

 • Pingback: student driver placement

 • Pingback: homes in Lehi

 • Pingback: jeux

 • Pingback: maid costume

 • Pingback: Car Leasing bad credit

 • Pingback: Toronto Flower Shop

 • Pingback: Cars

 • Pingback: property singapore

 • Pingback: work from home jobs

 • Pingback: photographers leeds

 • Pingback: senuke

 • Pingback: small business start-up cash

 • Pingback: buy wii u

 • Pingback: iphony

 • Pingback: Troubled Teens Schools

 • Pingback: very best payday loans

 • Pingback: vaginismus

 • Pingback: buy perfume online

 • Pingback: Hobart plumber

 • Pingback: cheap iphone 4

 • Pingback: Cheap Alexa Traffic

 • Pingback: General Info On Top Webhosts Service Provider

 • Pingback: diamond buyer

 • Pingback: Termite Control Sydney

 • Pingback: Cancer

 • Pingback: Denver Granite Countertops

 • Pingback: Cheap Deals

 • Pingback: Best Digital Piano

 • Pingback: Get Instant Cash for Trying Everyday Items

 • Pingback: Did the New England Confederation Support Christianity?

 • Pingback: make money from a blog

 • Pingback: sim unlock for iphone

 • Pingback: handy ohne vertrag

 • Pingback: videos chistosos

 • Pingback: healing cold sores review

 • Pingback: e-Zigaretten

 • Pingback: notebook HP

 • Pingback: crear tienda online

 • Pingback: toronto wedding photographers

 • Pingback: wedding photographer edinburgh

 • Pingback: computer forensics

 • Pingback: Book of Ra kostenlos

 • Pingback: e-juice

 • Pingback: meat slicer

 • Pingback: montreal immobilier a vendre

 • Pingback: office chair reviews

 • Pingback: remove stain

 • Pingback: payday loans

 • Pingback: Jual Lingerie

 • Pingback: speech for wedding

 • Pingback: http://www.squidoo.com/quartz-countertops

 • Pingback: what is hydrolyze

 • Pingback: Location Ile Maurice

 • Pingback: Interior Design Denver

 • Pingback: sexy jobs

 • Pingback: Facebook Photo Likes

 • Pingback: college grant

 • Pingback: Sexnoveller

 • Pingback: 24hr emergency auto repair rochester ny

 • Pingback: Affiliate Website Generator

 • Pingback: random facts

 • Pingback: Pattaya Entertainment

 • Pingback: Emergency Roof Repair Columbus OH

 • Pingback: Friv 4 Kids

 • Pingback: top selling songs

 • Pingback: rollup truck bed covers

 • Pingback: view the coupons

 • Pingback: The Diet Solution Program Reviews

 • Pingback: unlock 3gs

 • Pingback: jailbreak iphone 4s ios

 • Pingback: iphone 4s jailbreaking

 • Pingback: bathroom with tiles

 • Pingback: energy boosters for women

 • Pingback: Gody Furniture Click Here

 • Pingback: rank tracker

 • Pingback: czekoladowe fontanny

 • Pingback: Chiropractor Riverside CA

 • Pingback: free online games for girls

 • Pingback: hemroid relief

 • Pingback: silicone repair tape

 • Pingback: speeches for wedding

 • Pingback: family photographers seattle

 • Pingback: cheap college textbooks

 • Pingback: local window cleaners

 • Pingback: tree surgeons Cardiff

 • Pingback: bad credit car loans

 • Pingback: jailbreak ios5 iphone 4s

 • Pingback: iphone 4s jailbreak codes

 • Pingback: Paintball

 • Pingback: Hebergement Web

 • Pingback: jailbreak iphone 4s steps

 • Pingback: real time analytics

 • Pingback: heatmap

 • Pingback: bridgeport

 • Pingback: various posts

 • Pingback: best teeth whitening

 • Pingback: plastic surgery financing

 • Pingback: Painting Company Marietta

 • Pingback: Painting Company Marietta

 • Pingback: Healthy food guide

 • Pingback: MSG Cars

 • Pingback: pest control Cambridge

 • Pingback: oyster card cases

 • Pingback: start online business fast cash

 • Pingback: reliable hosting

 • Pingback: drug rehab centers

 • Pingback: where to buy unlocked iphone

 • Pingback: Government Jobs

 • Pingback: panic attack treatment

 • Pingback: loss weight

 • Pingback: diseño web valencia

 • Pingback: web hosting

 • Pingback: Fence Companies Jacksonville FL

 • Pingback: Zobu implanti

 • Pingback: Domain host

 • Pingback: Tobermory cottage rentals

 • Pingback: electronics

 • Pingback: Make bigger breasts

 • Pingback: new york bankruptcy lawyer

 • Pingback: grratisinserate

 • Pingback: gout home remedies

 • Pingback: online job

 • Pingback: sizegenetics

 • Pingback: glutathione

 • Pingback: Battery Chargers

 • Pingback: growth

 • Pingback: get keylogger

 • Pingback: www.youtube.com

 • Pingback: spy cameras

 • Pingback: online war games

 • Pingback: magnetic messaging

 • Pingback: farm supplies

 • Pingback: limo for houston

 • Pingback: grow taller 4 idiots scam

 • Pingback: swissdent

 • Pingback: plndr codes

 • Pingback: Book of Ra

 • Pingback: Location Villa Maurice

 • Pingback: horses videos

 • Pingback: hoogglans keuken

 • Pingback: Sex show

 • Pingback: Denver Granite Countertops

 • Pingback: healthy living

 • Pingback: mastermind groups

 • Pingback: breast actives cream

 • Pingback: buy datpiff views and downloads

 • Pingback: wholesale jeans

 • Pingback: Bet365

 • Pingback: breast enhancement foods

 • Pingback: Denver Basement Finishing

 • Pingback: Interior Design Denver

 • Pingback: Women's Running Shoes

 • Pingback: 3D Blu Ray Player

 • Pingback: DUI attorneys San Jose

 • Pingback: Battery Charger

 • Pingback: dating asian

 • Pingback: juegos para pc

 • Pingback: united nations

 • Pingback: juegos para nokia c3

 • Pingback: Backlink Tool

 • Pingback: international relations

 • Pingback: Formation naturopathe

 • Pingback: hotels in Mysore

 • Pingback: how to buy solar panels

 • Pingback: Social Bookmark

 • Pingback: zija

 • Pingback: tutor perth

 • Pingback: roulette systems

 • Pingback: stomach exercise for women

 • Pingback: payday loans

 • Pingback: self bonding silicone tape

 • Pingback: Mallorca Properties

 • Pingback: trouble sleeping

 • Pingback: Low Calorie Diets

 • Pingback: seo nashville

 • Pingback: auto repair rochester new york

 • Pingback: appliance repair

 • Pingback: getresponse free trial

 • Pingback: unlock iphone 4 os 4.1

 • Pingback: san diego pilot lawyer

 • Pingback: gevey jailbreak iphone 4 sim

 • Pingback: herpeset

 • Pingback: rayban sunglasses

 • Pingback: jailbreak iphone 4.2.1 windows

 • Pingback: code to unlock iphone 4

 • Pingback: jailbreak iphone 4 windows

 • Pingback: unlock i phone

 • Pingback: software to jailbreak iphone

 • Pingback: new jailbreak for iphone

 • Pingback: paintball

 • Pingback: paintball

 • Pingback: backlinks

 • Pingback: tamashebi

 • Pingback: site

 • Pingback: more info here

 • Pingback: check this website

 • Pingback: L5S1

 • Pingback: aqui

 • Pingback: Awesome post! Hey, make sure you check out how I lost over 70 pounds:

 • Pingback: military solar

 • Pingback: TMJ discomfort

 • Pingback: Erotikinserate

 • Pingback: New York office furniture

 • Pingback: Flotrol

 • Pingback: Costa Rica Car Rentals

 • Pingback: BoilX review

 • Pingback: gratis sexkontakte

 • Pingback: katzenallergie

 • Pingback: Magnetmotor bauanleitung

 • Pingback: micro sim jailbreak iphone 4

 • Pingback: Asheville Wedding Photographer

 • Pingback: Airplane Games Review

 • Pingback: make a website

 • Pingback: Dermatologist

 • Pingback: unlock iphone 4 4.2.1 3.10.1

 • Pingback: pdebtcollectors.co.uk

 • Pingback: Disney Pins

 • Pingback: Wedding Rings

 • Pingback: health tips

 • Pingback: wen hair care reviews

 • Pingback: http://www.smartsciencetuition.sg/

 • Pingback: legal insurance

 • Pingback: top ranked mba

 • Pingback: PhuketCamp

 • Pingback: car loan for bad credit

 • Pingback: india jobs

 • Pingback: how to make money fast

 • Pingback: get latest angry birds

 • Pingback: Kyle leon

 • Pingback: Vacuum Cleaners Australia

 • Pingback: king commissions

 • Pingback: plumbing help

 • Pingback: source

 • Pingback: foundation repair estimate

 • Pingback: phone repair

 • Pingback: Gato Vs Cocodrilo

 • Pingback: upvc conservatories

 • Pingback: amazon promotional claim code free shipping

 • Pingback: equity release

 • Pingback: Jeux

 • Pingback: articles

 • Pingback: indien

 • Pingback: Learn SEO

 • Pingback: MLM Downline Builder

 • Pingback: Key To Success

 • Pingback: Legal Shield Training

 • Pingback: stock options profits

 • Pingback: Family Chiropractors

 • Pingback: NuSkin Help

 • Pingback: USANA Training

 • Pingback: Links

 • Pingback: Nikken Help

 • Pingback: ippbx

 • Pingback: Louis Vuitton

 • Pingback: unlock iphone 3 gs

 • Pingback: Neways Training

 • Pingback: Scentsy Help

 • Pingback: North Koreans

 • Pingback: shanghai nightlife

 • Pingback: inflation

 • Pingback: ps3 reparatie

 • Pingback: Provillus review

 • Pingback: Rigoberto Purslow

 • Pingback: unlock iphone tips

 • Pingback: unlock iphone 4

 • Pingback: pilot lawyer

 • Pingback: banned from xbox

 • Pingback: Orlando home inspection

 • Pingback: pr7 - pr8 - pr9 - DoFOLLOW Backlink Site Packets @ Fiverr

 • Pingback: click here

 • Pingback: diet

 • Pingback: handbags outlet

 • Pingback: police auctions

 • Pingback: service assurance solutions

 • Pingback: trading software

 • Pingback: How to make slime at home

 • Pingback: Integrative Nutrition

 • Pingback: payday loans

 • Pingback: emergency roof repair san jose ca

 • Pingback: pedometers in bulk

 • Pingback: fort myers florida

 • Pingback: backlinks

 • Pingback: online casino games

 • Pingback: spondylitis

 • Pingback: Liberty auto insurance

 • Pingback: cimex lectularius

 • Pingback: east texas golf courses

 • Pingback: Business Directory

 • Pingback: English Speaking Jobs in China

 • Pingback: driving instructors gravesend

 • Pingback: roasting

 • Pingback: driving schools chatham

 • Pingback: Carpet Cleaning

 • Pingback: Hydroxatone

 • Pingback: Hydroxatone

 • Pingback: Hydroxatone

 • Pingback: Hydroxatone

 • Pingback: Hydroxatone

 • Pingback: Kidrobot Snapback

 • Pingback: online store

 • Pingback: equity release calculator

 • Pingback: Master Resale Rights Ebooks

 • Pingback: driving lessons canterbury

 • Pingback: driving instructors strood

 • Pingback: apple iphone unlocked

 • Pingback: RSS submission

 • Pingback: Treadmill Reviews

 • Pingback: obituary format

 • Pingback: sample obituary wording

 • Pingback: Phoenix Law Jobs

 • Pingback: EMT classes

 • Pingback: ace golf netting

 • Pingback: sealife underwater camera review

 • Pingback: wedding hair and makeup

 • Pingback: Anhaengerkupplung,

 • Pingback: internet

 • Pingback: best organic crib mattress

 • Pingback: Aura

 • Pingback: read more »

 • Pingback: Parkett Unna

 • Pingback: indoor air quality testing

 • Pingback: greitai numesti svorio

 • Pingback: emergency plumber springfield ma

 • Pingback: Forex indicator

 • Pingback: equity release

 • Pingback: coches electricos

 • Pingback: zija

 • Pingback: how to unlock iphone 3g passcode

 • Pingback: jail break iphone 3g

 • Pingback: home improvement

 • Pingback: dating site tips for women

 • Pingback: how to go to sleep

 • Pingback: secure shredding services

 • Pingback: fossil handbags

 • Pingback: unlock iphone 3gs download

 • Pingback: skin cancer symptoms

 • Pingback: 12v Battery Chargers

 • Pingback: website bouwen

 • Pingback: 12 Volt Battery Chargers Store

 • Pingback: website bouwen

 • Pingback: no no hair removal

 • Pingback: site

 • Pingback: high temp silicone tape

 • Pingback: ass in jeans

 • Pingback: payday loan

 • Pingback: canon lenses

 • Pingback: micro niche finder

 • Pingback: food mixers hq

 • Pingback: home improvement contractor

 • Pingback: seo

 • Pingback: check their website

 • Pingback: top sports betting site

 • Pingback: http://www.hercool.com/product/menbur-isabel-clutch-82346-off-white-62786/Default.aspx

 • Pingback: uncut music videos

 • Pingback: interlocking

 • Pingback: Home Made Energy Scam

 • Pingback: decorate how to

 • Pingback: escorts

 • Pingback: mascot parties

 • Pingback: purchase order funding

 • Pingback: spielen

 • Pingback: work at home assembling fishing tackle

 • Pingback: Laser Hair Removal Austin

 • Pingback: Traffic Tempest

 • Pingback: the acai berry

 • Pingback: ps vita review

 • Pingback: Click here

 • Pingback: fraud

 • Pingback: writing

 • Pingback: UK Sex Toys

 • Pingback: Diary of a White Indian Housewife

 • Pingback: Breville 800CPXL Citrus Press Review

 • Pingback: plastic surgery houston

 • Pingback: Escorts in Gloucestershire

 • Pingback: bad credit credit card

 • Anonym

  karl johans kock pierre bichard startade 1829 restaurang hasselbacken på djurgården där hans mat blev legendarisk framförallt biffsteken.

 • http://www.facebook.com/people/Sven-Erik-Hansson/1561043228 Sven Erik Hansson

  Ja just det.Svenskar åt inte svamp på den tiden.Inte bara det att de inte åt svamp de ha de också en fobisk motvilja mot svamp.Svamp var koföda! Motviljan mot svamp fanns inte bara bland svenskar den fanns hos alla germanska folk.
  Men genom att den svenska överklassen hade kontakter med det franska köket så började det bli intresse för svamp hos överklassen och den bildade borgarklassen på 1700-1800-talet.Men långt in på 1900-talet så hade landsbygdsbefolkningen en motvilja mot svamp.
  Så att gå i skogen och plocka svamp är inte så urkärnsvenskt som SD tror.

 • Anonym

  Det där ägget är faktiskt fortfarande kvar på det kungliga bordet. Det kanske vore ett uppslag till en framtida bloggtext att skriva om sådana nutida traditioner med rötter i historien.

 • http://Svd.se Larsviberg

  Jag hörde en historia vid besök på Marstrands fästning om Karl Johan. Han hade bjudits på mat och fann den så god att han äntligen måste få veta vem kocken var. Det fick han också och det var stortjuven Lasse-Maja eller Lars Molin som låg bakom den smakliga måltiden.

 • Anonym

  och han blev benådad av karl XIV johan. då var han 53 år och dog 7 år senare…

 • Krister

  ”Däremot tyckte han mycket om franska omeletter, kyckling, kalv, fisk, grönsaker”

  Åt inte svenskarna kyckling, kalv, fisk eller grönsaker?

 • Anonym

  Och den enda inhemska svenska kryddan lär vara pepparroten, resten har kommit med utlänningarna ;-)

 • Anonym

  Det sägs också att han efter en tid benådade Lasse-Maja. Kan det stämma?

 • http://Svd.se Larsviberg

  Han var dömd till livstids fängelse på Karlstens fästning och normalt var det väl ett av de värsta ställena man kunde hamna på. Hans räddning var matlagningskonsten. Han benådades 1838 och benådningsmakten låg hos Konungen enligt 1809 års regeringsform och överlevde sedan Karl Johan med 1 år och dog 1845 men fick troligen ingen sarkofag i älvdalsporfyr att hvila i.

 • Anonym

  Oavsett vad Jimmie Åkesson et consortes tycker så har den svenska mathållningen ända in i vår egen tid berikats oerhört av invandrare från andra matkulturer! Det vore intressant att veta vad sverigedemokrater äter och dricker till vardags och till fest. Om de är lika inskränkta på det kulinariska området som på det politiska kan man bara beklaga dem. Endast Sverige har svenska krusbär…

 • BigDemonicBunny

  Haha. Pepparroten är från sydeuropa (Balkanhalvön om jag inte minns rätt), men den fanns redan i Sverige under vikingatid.

  Nej. Det finns tre kryddor som jag vet har vuxit vilt i Sverige utan att de har varit medvetet importerade.
  Kvanne, Pors och Gräslök.

  Pors används bara sporadiskt idag men ölet under vikingatid kryddades med pors (”Joars dricka” är ett vikingainspirerat öl som finns i systembolagets beställningssortiment. Jag kan rekommendera det varmt till fisk eller som ett något annorlunda inslag till kräftskivan. Det är inte helt autentiskt, men det ska du nog vara glad för då vikingarna hade något motbjudande råd för hur man skulle se till att jäsningsprocessen började. Då ölet också var vildjästat så gav det något oförutsägbara resultat beroende på vilka jästvarianter som hamnat i karet).

  Kvanne användes också till alkohol, men även som krydda (bland annat i fil) och som medicinalväxt. Idag används den i princip bara för att krydda vissa varianter av Absinth och likör (varav Chartreuse är den mest kända).

  Gräslök behöver ingen introduktion.

 • BigDemonicBunny

  Så vad räknades som ”svensk mat” år 1825? Vetenskapligt sett är väl det betydligt intressantare än vad någon död kung åt?

 • Anonym

  Mat är = potatis anser de flesta svenskar men potatis är verkligen en ny maträtt i Sverige. Även att man säger att potatis och fläsk byggde Sverige så är potatisen som vardagsmat inte äldre än 150 år.
  Det var rovan som var medborgarens föda!!!

 • Anonym

  Sverigedemokrater är förvisso inskränkta, men i sanningens namn importeras mycket mat utan medföljande befolkning. Att vi äter tacos, sushi, lasagne osv har inte med invandring att göra. Och från de stora immigrantländerna – Finland, Chile, Somalia, Irak, Iran, har inte alltför mycket mat hittat hit.

 • Anonym

  Det vildjästa ölet var färskvara och innan man hade tillgång till humle var pors en tillsats som skulle hindra ölet från att surna. Böhmens skyddspatron, den helige Wenesclas, utnämndes till bryggarnas skyddspatron för att han införde exportförbud på tjeckisk humle, som var den bästa som fanns att få.

 • Anonym

  Man skall i sammanhanget inte glömma bort svenskarnas resande, som gjort att de fått upp ögonen och smaklökarna för mera exotiska rätter. Men många invandrare som kommer hit öppnar restauranger och serverar den egna maten. I min hemstad finns en grekisk, en mexikansk, två indiska och två iranska restauranger, flera thailändska, sushibarer, kebab- och falafelkiosker och – givetvis! – tre kinesrestauranger. Samtliga drivs av – invandrare!

 • Anonym

  Det finns en gammal fin värmlandshistoria om hur rättarn trakteras champinjonsoppa på godset och utbrister – ”Ah tvi faen, dä’e sôpp!!!”

 • BigDemonicBunny

   Fast hur humlen spred sig till Sverige är en historia som påminner en om att fult spel inom industrin inte precis uppstod med JAS vs Rafale.
  För att få en större exportmarknad för sitt Humle (Hansan hade i princip monopol på Humleexporten) så spred Hansan rykten om att Pors skulle ha varit giftig och orsaka en mängd olika sjukdomar, en myt som höll i sig hela vägen till 1800-talet.

 • Anonym

  Det handlar om flera olika saker – finsk mat är ganska lik den svenska. Frånsett kanske memma… smaka gärna. Samma sak gäller den norska mathållningen, både vad som gäller likhet med svensk mat och de rätter som hamnar utanför Michelinguiden… 
  Så har vi pizza, tacos och kebab, maträtter som hittat hit via USA och Tyskland. Och i viss mån hör nog hamburgaren dit.  Fast jag är faktiskt mer förtjust i de ”svenska” varianterna än tacos i New York respektive kebab i Köln. Mer smak. Och hit hör nog både kinamat och sushi. Det indiska köket. Och mat från immigrantnationer? Hit kanske man ska räkna thaimat, trots att Thailand är ett stort turistland (alla vet som bekant inte detta..) Och tapas. Feta. Chili con carne. Halloumi. Gyros. Cevapcici. Sallad med tomat och rödlök. Sremska. Faktiskt ganska många rätter från både Balkan och Sydamerika. Helt OK för mina smaklökar. Det är sant – än har inte rätterna från Iran, Irak, Eritrea och Somalia hittat hit. Jag tror att det dels beror på att flera rätter påminner om turkiskt och indiskt kök samt att många rätter kräver tid – alltså inte är lämpade som snabbmat. Men iransk baklava är gudomlig. Jag tror att man väljer läckerheterna när något nytt kommer, och väljer följaktligen bort det som inte är lika stor njutning för gommen. Själv är jag mycket nöjd att stundom äta osvensk mat – och därmed kunna välja bort rätter som lungmos. Saltad torkad gädda. Sluring. Surströmmingslåda. Några av de rätter som jag verkligen unnar den som icke önskar främmande element i vår kultur.

 • Anonym

  karolinerna tog hem kåldolmarna från turkiet och smörgåsbordet från ukraina. peppar och salt måste man ha – i forntiden var kryddhandlarna från egypten, även salt – dessa kallades svinen – de folkilskna nordborna brukade skrika – nä, det var svin-dyrt – dra dit pepparn växer !! billigt rödvin från lübeck-rotspon-sen satt man och spånade…(ursäkta spånandet)

 • Anonym

  När den förste karolinen Karl X höll hov på Öland på 1650-talet dignade bordet under femtitotalet rätter varje dag. En okontrollerad viktökning med ”överdimensinerade svällbukar och isterhakor” spred sig hos adeln och kungen själv hade ett midjeomfång på 100 cm.

 • Anonym

  100 cm? jag har 95 och är fullkomligt normal, lite lönnfet- du menar kanske 2 meter? det påstås att hans livmedikus förgiftade honom långsamt-när han dog föll håret av och en massa svarta fläckar på kroppen-äh, det är normalt sade doktorn, som fick en stor summa pengar och sen blev tsarens livmedikus…..

 • Anonym

  Karl X Gustav mätte 170 cm i längd – närmade sig klotet i utseende m a o.

 • Mats Carlsson

   Enligt SR P4 Blekinge gillar Jimmie att laga grekisk/italienskt :-)

  Grillkrydda och vattnig tsatsiki i Mathörnan med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=730&artikel=4206010

   

 • Anonym

  Den tidens stärkande medikamenter tog livet av många och de som visste om detta bad läkarna vänta med medicineringen tills de tillfrisknat. Därtill kom lavemang och åderlåtning som inte hjälpte Karl X från den skörbjugg läkaren diagnostiserat krämporna som: troligtvis en förkylning som övergått i lunginflammation.

 • Pingback: ios 4.3 jailbreak ipad 2

 • Pingback: Learn More

 • Pingback: pizzafeest

 • Nils

   Du verkar vara minst lika inskränkt som tror att ens politiska övertygelse automatiskt innebär att man inte kan äta viss mat.

 • Anonym

  Gustaf Fröding har skrivit en liten historia med titeln ”Svampinjoner” där kulturkrocken mellan värmländskt och utrikes-herrskapistiskt behandlas. ”Vesst sjöttan ä dä sôpp – tocker där små fnaschel ä dä fullt bål mä hulta. Tock ä ôt svina”.

  Kanske Fröding broderade ut någon episod – påhittad eller verklig – som det snackades om i bygden?

  http://www.frodingsallskapet.se/node/145
  http://faktoider.blogspot.com/2011/03/frodings-svampinjoner.html

 • http://www.sonicyouth.com/dotsonics/kim/ Kim Gordon

  Rätt fånig invändning. För 10 000 år sedan var Skandinavien istäckt. Allt utom is skulle alltså vara icke-svenskt. Påstår du att SD hävdar det? Det handlar väl snarare om hur snabbt eller långsamt omvandlingen sker. Jämför genmanipulation, avel resp evolution.

 • Anonym

   DÄR HAR DU FEL sKANDINAVIEN VAR INTE HELT ISBETÄCKT FÖR 10.000 ÅR SEDAN MYCKET HADE KOMMIT FRAM OCH LANDHÖJNING PÅBÖRJATS.

 • Pingback: Location Villa Ile Maurice

 • http://www.facebook.com/people/Sven-Erik-Hansson/1561043228 Sven Erik Hansson

  Soldatbondesonen Vilhelm Moberg deltog som ung i en litteraturtävling för barn.Priset han fick var en svamp-plansch.Han blev mycket besviken.En plansch om koföda!
  Planschen var väl ett led i folkupplysningen om svamp som den bildade borgeligheten bedrev på den tiden som gjorde att svampen gjorde resan från det mest osvenska till det mest urkärnsvenska.
  För övrigt sade bondebefolkningen inte svamp förr i tiden de sade sopper.

 • Pingback: info

 • Pingback: wonga promo code

 • Pingback: new york wedding

 • Pingback: expired domains

 • Pingback: which one is right for me bankruptcy, iva or dro?

 • Pingback: philadelphia roofing

 • Pingback: make rap beats

 • Pingback: bankruptcy in california

 • Pingback: bankruptcy in california

 • Pingback: tire pressure monitor

 • Pingback: phentermine

 • Pingback: solar panels

 • Anonym

  Det finns hakkors på Stockholms Stadion och på gamla spårvagnar i Göteborg

 • The old one

  Gamla spårvagnar i Gbg beror nog på att ASEA levereade dessa och fram till 1932 hade ett hakkors i firmanamnet!!

 • Anonym

  Helt rätt

 • Anonym

  Helt rätt

 • Anonym

  Finska flygvapnet har fortfarande von Rosens svastika i fanor och förbandsmärken.

 • Pingback: bankruptcy in california

 • Anonym

  men det var alltså deras gamla bomärke och har egentligen inte med nazisterna att göra – men eric von rosen, som herman göring kände väl, var en mycket aktiv nazist i sverige, släkten är bevars tysk, från pommern, (som så många andra i sverige, von sydow tex).

 • Pingback: bankruptcy in california

 • Pingback: how to unlock my htc one s

 • Pingback: nook books

 • Anonym

  Och på tunnelbanan och bussar och överallt där vandaliserande ungdommar medelst spritpenna har gett uttryck för sin leda och sin frustration. Där uppträder hakkorsen gärna i sällskap med diverse könsord och andra oanständligheter. :)

 • Anonym

  Har för mig att det var Televerket som också hade hakkorset som symbol en gång i världen. På Rörstrandsgatan i Stockholm ägde Televerket en fastighet där glaset i den gamla hissen, -För högst en person- hade hakkors etsade på glaset.

 • Anonym

  ASEA hade kanske levererat den hissen, därav hakkorset. 

 • Pingback: washington divorce service

 • Anonym

  Ja, och så har vi konstnären Dick Bengtsson, som ohotad av PK-maffian försåg en stor del av sina konstverk med stora tydliga hakkors. Det var så fint, att han år 2006 t.o.m. fick en egen separatutställning på Moderna Museet. Den s.k. hakkorsutställningen.

 • Anonym

  Kommer den nazistiska användningen av hakkorset från samma källa som självbeteckningen ”arier”? Dvs från det totalpåhittade samröret mellan nordeuropéer och de indoeuropeiska invandrarna till Indien och Iran.

 • Anonym

   Lungmos = pölsa? Smakar förträffligt med stekt ägg och rödbetor.
  Har du försökt med hjärta eller njurar?
  Torkad fisk är svår att tillreda… I norr vägrade arbetarna att äta lax 3ggr./vecka.
  Smaken av bänkvälling, pytt i panna och sluring är mycket beroende av ingredienserna och tillagningen.
  Surströmming smakar fantastiskt, men odören är lite störande.
  De exotiska rätterna kräver timtal för anrättningen.

 • Anonym

   Det var väl grönsakerna som inte var så fräscha?
  Och fisken var väl strömming eller torkade artförvanter.

 • Pingback: calm down for cats

 • Pingback: fat loss training

 • Pingback: safety certificate gold coast

 • Anonym

   ”Hakkors ristades ofta in i timmer hus stockvarv för stockvarv då det ansågs skydda mot onda makter och farsoter.

  Är det inte motsvarighet till yin och yang med de motstående hakkorsen?

 • Anonym

  Egentligen? Det har inte ett dugg med nazisterna att göra. 

 • Anonym

  ja förr i tiden hade bönderna s.k. bomärken som man skrev under med och märkte sina saker. släkten von rosen hade detta i århundraden  långt innan hitler&co dök opp. från början var dom danskar-danskarna behärskade hela östersjön kring 1200-talet – innan var det fullt av sjörövare här, vender….

 • Anonym

  Såg hakkorset på en ytterdörr i vasastan här i Stockholm. Det var 8 stycken moturs och 1 stor medurs. Intressant!

 • Anonym

  venderna strök efter våra kuster   och kidnappade folk som dom sålde som slavar-centrum för handeln var kazan. …. valdemar sejr krossade dessa i ett stort slag vid tallin på 1200-talet. dannebrogen (egentligen johanniterordens fana) föll då ner från skyn-sa dom…

 • Anonym

  indoeurpeérna kom  f r å n  indien till europa – inte tvärtom. intressant är svenska  ord jämfört med urdu.
  zigernarna säjs vara ättlingar efter indiska legosoldater hos perserna som blev tillfångatagna nånstans i trakten av rumänien….

 • Anonym

  indoeurpeérna kom  f r å n  indien till europa – inte tvärtom. intressant är svenska  ord jämfört med urdu.
  zigernarna säjs vara ättlingar efter indiska legosoldater hos perserna som blev tillfångatagna nånstans i trakten av rumänien….

 • Pingback: iphone unlock pro

 • Pingback: capsiplex reviews

 • Anonym

  nuförtiden blir en misstänkt mördare häktad fram till rättegången. var det aldrig så på 1400-talet-eller var det här lejdebrevet en befrielse från häktet? har för mig straffen var hårda för alla brott på den tiden? inte alls så laglöst som man skulle kunna tro? samhällena var små och alla kände alla. däremot var man tidigt emot dödstraff här hos oss….

 • Anonym

  Engelbrekt fördes till S:t Nicoalikyrkan i Örebro där han lär ha begravts. Idag finns där ett rikt utsmyckat Engelbrektskapell. S:t Nicolaikyrkan blev föremål för pilgrimer som färdades dit och efter ryktet att sjuka blivit botade flyttades stoftet av Engelbrekt till okänd plats: man ville undvika att han blev helgonförklarad. Det har spekulerats att han jordades vid Mellösa kyrka. Uppgifterna om Engelbrekts gravplats finns att läsa på Svenska kyrkans hemsida för S:t Nicolai kyrka i Örebro.

 • Pingback: Jaipur hotels

 • Pingback: replica watches uk

 • Pingback: diet

 • Pingback: polishop oportunidade

 • Pingback: mediafire anime

 • Anonym

  Magnus Eriksson fick sin grav i havet utanför Norges kust vid ett skeppsbrott 1374. Då var han frigiven efter sju års fångenskap efter att ha kommit på fel fot med den svenska aristokratin och på väg hem till sonen i Norge. 1400-talet var helgonens århundrande så helgonakulten av allmogens hjälte Engelbrekt var ganska naturlig: han hade ju satt stopp för ett fogdevälde som knappt tillät bönderna att ha gröt på bordet.

 • Pingback: diet

 • Anonym

  tja, även om det varit rättegång så blev tydligen inte straffet fängelse eller avrättning som väl var det vanliga straffet för mord? möjligen erlade han mansbot-men då till vem-inte de anhöriga?

 • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

   Alaner var en blandad skara. Några av de namngivna har i tidigare skede kallats för ostrogoter. En av deras ledare har jag kunnat följa från det att han kom över havet till nuvarande Baltiska staterna och hela vägen ner. Han är en av mina favoriter för han var alltid lite våldsam, ursprungligen sägs i en källa att han kom från Ranriki på ön i norra Oceanen….. där påstås han även varit känd som skrävlare och lögnare av värsta slag. Utslängd från sitt hemland efter faderns död. Längre fram lyckas karlskrället att bli utslängd ifrån i princip varje del av Romarriket. Han slutade sina dagar i nuvarande England….. Illa sedd även då för illdåd.

 • Pingback: katalog stron www

 • Pingback: Best Acne Treatments

 • Pingback: wav to mp3

 • Pingback: bamboo sticks for decorating

 • Pingback: baking liners

 • Anonym

  ranrike, det är ju bohuslän. han hette alltså marcellinus ammainnus? i vissa lägen är det rentav hedrande att bli baktalad-beror alldeles på av vem?

 • Pingback: post

 • Pingback: domain

 • Pingback: grants

 • Pingback: bail bonds riverside california

 • Pingback: dot com secrets x

 • Pingback: HARP refinance lead

 • Pingback: customer relationship management

 • Anonym

  innan hunnernas ankomst år 370 fanns ett rike mellan östersjön och svarta havet-ermanarike-”äppelriket”-erman betyder paradisäpple på fornegyptiska. tycker biskop wulfilas silverbibel är en bra symbol på kulturnivån? hunnernas härjningar är kanske värre än man kan drömma om och de nådde fram ända till nordsjön och drev över de överlevande anglerna och saxarna till england där de tydligen inte var speciellt välkomna-norrut stoppades de av danevirke och havet, båtar var inte deras grej….över donau och rehn tog dom sig tydligen-det finns ett ställe land emellan de två floderna, i bayern, där karl den store påbörjade grävandet av en kanal senare – det kanske var där de rann in?

 • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

   Du missförstår lite. Marcellinus Ammianus   325 – c. 391 var en romersk historiker bland många som skrev om mannen från Ranriki. Hans bidrag var litet men viktigt när det gäller de Alanska dubbelkungarna. Inte när det gäller mannen från Ranriki – som jag känner till finns det som minst ett 40-tal källor skrivna från andra delen av 300-talet fram till cirka 440/460 där mannen i fråga nämns. Det var för att jag under några år registrerade alls omnämnda goter, plats och tidpunkt i ett register som jag sedan sorterade som jag hittade den intressanta ‘alanen’/goten. Så vad jag gjorde ovan var beskrev två situationer där folk från Norden, inte nödvändigtvis goter alltså, räknats in bland Alanerna.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1041570829 Erin Winslow

  Då antar du fel. Finns ingen större motivering till krigande än lusten efter frihet! I Sydamerika blev Simon Bolivar besegrat av mulatt regementen gång efter gång. Detta var delvis därför att de redan var elitsoldater  utan också för att de hade blivit lovade frihet för sig själva och sina familjer om de kunde äntligen besegra Bolivar och hans män. Bolivar tvingades lova frihet att alla slavar för att få mulatt regementena att byta sidor. 

 • Anonym

  Redan under det Amerikanska revolutionent fanns ett regemente som innehöll en stor mängd svarta med namnet The 1st Rhode Island Regiment. De svarta soldaterna hade egna kompanier och en från andra amerikanska förband avvikande vit uniform.  The 1st Rhode Island Regiment började sätta upp 1775 och upplöstes 1783.

 • Anonym

  när araberna behärskade medelhavet fanns det fartyg (merd svarta segel) som hade en besättning med 200 sudannegrer vardera-dessa män är mycket stora och långa-i nordiska mytologin talar man om blåmännen-tror att problemet nog inte var bristande mod utan att afrikaner kanske har litet svårt för att lyda-vilket ju är ett friskhetstecken? för övrigt hade engelsmännen värvat ca 16000 tyska soldater den gången.

 • Anonym

  jaså? obamas pappa var iallafall officer under kriget.

 • Anonym

  Stämmer verkligen den här beskrivningen av Jacksons agerande? Var det inte fria svarta som han rekryterade? Hur skulle f.ö. Jackson ha kunnat lova slavar friheten? Han var enbart general och slavägarna befann sig dessutom på samma sida i kriget.

  ”To the free colored inhabitants of Louisiana” hette Jacksons proklamation.

 • Anonym

  Ett fascinerande människoöde som skymtar förbi i en Hollywood-film om Escadrille La Fayette är den svarte piloten Eugen Bullard. Escadrille La Fayette hette det flygförband med amerikanska frivilliga i den franska armén under det första världskriget. Bullard boxades i Paris före kriget. Han anmälde sig till Främlingslegionen när det första världskriget bröt ut. Sårades vid Somme. Under konvalescensen fick han pilotutbildning. Flög sedan med Escadrille La Fayette fram till dess USA gick med i kriget. Då fördes samtliga vita piloter över till amerikanska armén, men inte Eugen Bullard eftersom han hade fel hudfärg. Istället återvände han till sitt gamla regemente där han tjänstgjorde i staben. Efter kriget var han bl a jazztrummis och barägare i Pigalle. I slutet av 30-talet hjälpte han det franska kontra-spionaget att övervaka tyskar i Pigalle. När det andra världskriget bröt ut så deltog han i strider vid Orléans där han sårades igen. Franska regeringen lyckades få ut honom och hans döttrar via Spanien till USA. I slutet av 50-talet fick han motta Hederslegionen av De Gaulle.

 • Anonym

  Dick Harrison har en förmåga att vara raljerande när det kommer till korta svar och notiser. Svarta i USA var länge ett problem för t.ex. den federala armén. Först pga av slaveriet i södern. Att rekrytera tusentals svarta kunde i södern ses som ett försök till uppror och leda till ett inbördeskrig (som ändå kom). Krigsmakten skaffade sig en kultur att inte organisera svarta, en inställning som höll i sig t.o.m. WWII.

  Andrew Jackson ”bröt sitt löfte”. Nja, han skulle inte ha gett det från början. Tusentals svarta blev fria i norra USA under 1800-talet, men att uppmana än fler till krig med löfte om frigivning var ett vågspel av samma skäl som ovan. Kongressen gjorde presidentens löfte felaktigt.

  Men eftersom det handlar om USA så är varken media eller historieprofessorer intresserade av att förklara saker och ting mer seriöst än i ovanstående artikel. Därför har också svensken i gemen en skruvad och fördomsfull syn på det stora landet i väster.

 • Anonym

  jag håller med-soldaterna var väl värvade tex? alltså man måste söka själv och slavarna måste ju få tillåtelse av sin ägare, vilket dom naturligtvis inte fick?

 • Anonym

  Nu var ju Jackson inte president när detta löfte skulle ha avgetts (1814). Dessutom handlade det inte (om jag förstår saken rätt) alls om slavar utan om ”Free colored inhabitants of Louisiana” – vilka naturligtvis inte kunde friges eftersom de redan var fria.

 • Anonym

  Det här med svarta i USA är märkligt. Klart är att de svarta har fraktats från Afrika och sålts som slavar i USA. Därför finns svarta i USA. USA brukar beskrivas som frihetens stamort på Jorden. För vita kanske ja! Så fort någon skriver något om de svartas historia i USA då trampar man direkt på någon öm tå! Rasismen i USA är inte död! Historien är skrämmande. Efter andra världskriget lynchades en del svarta soldater när de kom hem och bar uniform. Så sent som på 60-talet fick svarta kämpa för att få åka med samma bussar som vita. I den amerikanska oavhängighetsförklaringen stod det ”alla föds fria”. När det skrevs pågick slaveriet för fullt. Det krävdes ett inbördeskrig för att få slut på de svartas slaveri. Slaveriet må vara formellt avskaffat men rasismen lever, inte bara där tyvärr!

 • Anonym

  Hur vet du att afrikaner har svårt att lyda? Lyda vem? Är det kanske deras plikt att lyda den kloke vite mannen?

 • Anonym

  nja-det vet jag ju inte förstås, men med tanke på deras erfarenheter av den vite mannen inte minst i sydstaterna kan man tänka sig en viss ovilja? även ”fria” vita män på den tiden var på den tiden fattiga och eländiga och lydde av ren rädsla en överordnad-jag menar att afrikaner är rätt stolta av naturen men det är ju också en annan fördom förstås?

 • Anonym

  Pundit2012 : Jag ser faktiskt inget problem med Dick Harrisons korta men kärnfulla notis. Det är väldigt populärt i mainstream amerikansk media att alltid skylla alla former av rasism på Södern och slaveriet. Man bortser genomgående från två aspekter. Det fanns slaveri även i nordstater (Delaware var den sista slavstaten i USA) och det fanns en närmast rörande konsensus i USA, såväl i nord som syd, bland de vita att svarta ej skulle ha fulla medborgerliga rättigheter. Sedan skiftade de detaljerade härskarteknierna mellan de tu. Doktrinen ”separate, but equal” från Högsta domstolen tillkom t ex trettio år efter inbördeskrigets slut. Den amerikanska armén var segregerad så sent som 75 år efter inbördeskrigets slut. Det förtjänar kanske ett påpekande att sydstaterna förlorade inbördeskriget och var militärt ockuperade under tio år av nordsidan. Det går knappast att rasism och segregation i USA efter inbördeskriget enbart på folk i sydstaterna.

 • Pingback: clean up my pc free

 • Pingback: speed up this computer

 • Pingback: japanese kanji tattoo

 • Pingback: money laundering definition

 • Pingback: how to unlock htc one x for free

 • Pingback: Lethbridge Real Estate

 • Pingback: guilt free desserts

 • Pingback: Troubled Teen

 • Pingback: get edu backlinks

 • Pingback: find a job

 • Anonym

   På latin-linjen i sådant fall? För realare har väl aldrig studerat latin och klassisk grekiska?

 • Anonym

  Det kunde man inte behålla. Hur skulle då alla de där under begåvningsgenomsnittet kunna luras i att de ”tagit studenten”?

 • Anonym

  Våra slutsatser utgör ingen motsättning, du har helt rätt i det du säger. Men du och jag kan kosta på oss att missförstås i korta ordalag. Harrison däremot är en känd och framgångsrik historiker som skriver i media. Jag ställer högre krav på honom än andra – och han är ofta raljerande, ännu oftare politiskt korrekt (men han skriver ju för media, så det för man kanske se som nödvändigt).

 • Anonym

   Aha. Där ser man. Tack f’ör upplysningen.

 • http://cyklistbloggen.se/ Christian Gillinger

   Erat melius ante

 • Anonym

  Frågan är dagsaktuell: VEM ÖVERVAKAR hur skattpengarna hanteras i våra kommuner och landsting. Det finns ingen oberoende kommunal revision idag, den är intern. Med utvecklingen av en ökande privatisering med riskkapitalbolag av  kommunal omsorgsverksamhet med skattepengarna som bas är frågan än mer aktuell. Mutskandaler har avlöst varandra i kommunal verksamhet runtom i landet senaste året. Kan man skapa bättre demokratiska system som undgår institutionaliserad jäv – i form av politiskt valda revisorer – för att övervaka hur skattepengarna sköts?

 • Anonym

  För er som vill fräscha upp ert dagliga latin, kan man delta i inte mindre än två latinveckor, i Amoeneburg eller i Freising, i Tyskland, och inte bara tala om latin, utan också på latin, från morgon till kväll. Länk:http://www.septimanalatina.org/ 

 • Anonym

  Jag tog studenten på ”matte linjen” 1968 och kan inte erinra mig någon undervisning i klassiska språk, vilket naturligtvis kan bero på min ålder och därmed sammanhängande problem. 
  Skulle jag idag få börja om så vore det på latinlinjen – odiskutabelt, vilken fantastisk kunskapsgrund denna utbildningar gav.

 • Anonym

  Privatisera eftersom jag kan lova dig att vi kapitalister håller koll på varandra –  ingen låter någon tjäna pengar lätt då avundsjukan också fungerar i dessa led. 

 • Anonym

  Det är något frustrerande för en gamling som mig att notera att det inte utgör någon motsättning  när den ena sidan ”anser att uttalandet är raljerande” och den andra anser det balanserande, korrekt och informativt. 

 • Pingback: Shopping

 • Pingback: ponsorship

 • Anonym

  warburg institute i london ger latinkurser, ganska billiga och då ingår kulturteman-kolla deras hemsida.
  men visst var det en påve som drev en bordell en gång i tiden?

 • Pingback: photographer

 • Pingback: Los Angeles Pool Cleaning

 • Pingback: Computer Repair Long Beach

 • Pingback: NJ DJ

 • Pingback: Paintballing

 • Pingback: Mailboxes

 • Pingback: furminator

 • Pingback: jamon iberico

 • Pingback: automobiles for sell in Jacksonville Florida

 • profanum_vulgus

  80% av Wehrmacht slogs och besegrades på Östfronten.  Större delen av resterande 20% slogs på västfronten, säg 15%, hur stor andel av dessa 15% besegrades av britterna? Mindre än hälften troligen men vi kan vara generösa och säga att 8% av den tyska krigsmakten slogs av britterna. Låter det som att tyskarna hade vunnit över Sovjet genom att ha dessa 8% att kasta in? Knappast.

 • Anonym

  Hade Hitler-Tyskland överlevt en fredstid efter 1940? P g a den militära upprustningen var Tyskland bankrutt när 2:a värlskriget startade. 1940 hade Tyskland genom militära framgångar försett skafferiet med vin, matolja & ost från Frankrike, fisk från Norge och kött från Danmark. Med sedan: hur hade man överlevt i en fredstid?

 • Anonym

  Lord Halifax var för all del en ”överklassbritt”, men det är väldigt svårt att få Churchill, ättling till hertigen av Marlborough, till något annat än ”överklassbritt” också. Det var följaktligen en diskussion mellan överklassbritter i kabinettet där överklassbritten Churchill vann diskussionen över överklassbritten Halifax.

 • Anonym

   Din teori bygger på att alla krig avgörs på land och i fältslag.

 • http://www.facebook.com/people/Sven-Erik-Hansson/1561043228 Sven Erik Hansson

  USA…………atombomber………….

 • Anonym

  En svaghet i denna analys är att den förutsätter att Storbritannien skulle varit ett primärt mål för Hitler. Var det inte snarast så att han alls inte ville ha krig mot britterna utan snarast, naivt, såg dem som en potentiell allierad i kampen mot bolsjevismen? Att Hitler förr eller senare skulle följa efter Karl XII och Napoleon mot Moskva är väl däremot närmast självklart. Frågan blir då om Nazityskland kunnat vinna den kampen om den varit ett enfrontskrig.

 • Anonym

  Utgången på östfronten var ju inte heller given. Där kan man tänka sig många kontrafaktiska scenarion. Tänk om generalerna fått styra mer och Hitler mindre. Då hade många fatala misstag – som att fokusera på, och stanna i Stalingrad – kunnat undvikas. Även under reträtten fanns möjligheter att stoppa ryssarna, men de spolierades av Hitlers envishet. Men att Hitler skulle ha kunnat agera annorlunda är förstås ytterst osannolikt.

 • Anonym

  Utgången på östfronten var ju inte heller given. Där kan man tänka sig många kontrafaktiska scenarion. Tänk om generalerna fått styra mer och Hitler mindre. Då hade många fatala misstag – som att fokusera på, och stanna i Stalingrad – kunnat undvikas. Även under reträtten fanns möjligheter att stoppa ryssarna, men de spolierades av Hitlers envishet. Men att Hitler skulle ha kunnat agera annorlunda är förstås ytterst osannolikt.

 • Anonym

  Det där är en sanning med modifikation. 60% av flyget o 100% av marinen engagerade västmakterna (bortsett från sista månaderna). Krigföringen mot västmakterna tog även betydligt större teknikforskningsresurser i anspråk, dessutom engagerades mer än en miljon tyskar i luftvärnet på hemmaplan.

  Om västmakterna varit ur leken hade Sovjetunionen haft ett betydligt prekärare läge eftersom de inte fått lend-leaseleveranserna med 2500 lok, 20 000 godsvagnar, 100 000 motorfordon, flygplan, mat, mm från USA, leveranser som frigjorde Sovjetisk industri och gjorde att denna kunde koncentrera sig på stridsvagnar.

  Så läget hade varit aningen annorlunda om Tyskland slagits mot ett ensamt Sovjet.

 • Pingback: Apartment mailboxes

 • Pingback: party music 2012

 • Axel Högberg

  Hitler var en oerhört inkompetent fältherre som tur var. Han lät 300 000 britter komma undan från Dunkerque för att han hade en obefogad rädsla för att stridsvagnarna skulle fastna i terrängen. Sen så bombade han inte de engelska flygplatserna tillräckligt utan satsade alldeles för mycket på att förstöra radaranläggningarna. Hade han bombat flygfälten i större utsträckning hade England fallit.

  Att han anföll Sovjet utan att ha planerat för vinterkrig var ett fatalt misstag. Likaså att han delade upp sin armé i tre grupper och lät en av dem rikta in sig på oljefälten i söder.

  Till och med i krigets slutskede, när Sovjet ryckt fram genom hela Polen, hade Hitler en reserv på ca 200 000 i baltikum som inte gjorde någonting bara för att Hitler höll benhårt på sin princip om ”lebensraum”.

  Vi ska vara glada för att Hitler inte lät sina generaler bestämma mer.

 • Anonym

  Tamelanders ”Slaget om Västeuropa” är bättre i sin analys än Lukacs, han gör en bra kombination av att analysera både det politiska läget och det militära och hur det påverkade varandra. Är någon intresserad av denna period rekommenderar jag den boken. 

 • Anonym

  Han generaler hade inte heller alltid koll på läget, den tyska militära underrättelsetjänsten var väldigt inkompetent, eller planeringen för hela Barbarossa bestod av massa glädje kalkyler baserade på fälttåget i väst. Det tyska generalerna har fått ett bra rykte för att speciellt deras motståndare i väst hade en betydligt lägre nivå. Det tyska generalerna var inga supermän utan väldigt duktiga yrkesmän, men det begick en massa misstag som också bidrog till att förlora kriget. 

 • Pingback: how to jailbreak iphone 5

 • Anonym

  ”Låter det som att tyskarna hade vunnit över Sovjet genom att ha dessa 8% att kasta in? Knappast.”
  .
  Man skulle ha vunnit över Sovjet om bara korpral Hitler hade haft vett i skallen nog att överlåta krigföringen på Generalerna.
  Det tydligaste exemplet är slaget om Moskva. Det enda som räddade Moskva 1941 var Hitlers dumhet.
  Istället för att koncentrera styrkorna på ett enda mål: Moskva. Så satsade han på tre mål, absurt splittrade och praktiskt taget omöjliga att uppnå.
  von Leeb[armegrupp nord] skulle inta Leningrad och fortsätta till Murmansk-järnvägen. von Rundstedt[armegrupp syd] skulle rensa Svarta havskusten och avansera över Rostov till Kaukasus.
  Trots den orimliga splittring som Hitler hade tvingat fram nådde tyskarna Moskvas förstäder. Om insatsen hade tredubblats skulle Moskva definitivt ha fallit.
  .
  .
  Stalin hade förstånd nog att överlåta krigföringen på Generalerna. Men först efter det att han hade ställt till den s.k. Charkov Katastrofen i Maj 1942.
  I de memoarer som marskalk Zjukov gav ut efter Chrusjtjovs fall (på engelska kallade ”Marshal Zhukov’s Greatest Battles”) säger han att idén till den olycksdigra offensiven verkligen var Stalins och att han själv, Zjukov, på mycket goda grunder motsatte sig den.
   Zjukov skriver också att Stalin kraftigt understöddes av Chrusjtjov.

 • Pingback: Sacramento Accident Attorney

 • Axel Högberg

  De flesta generalerna var extremt skickliga. Göring däremot misslyckades ganska rejält med kampanjen mot England.

  Men i övrigt så fanns det ju generaler som Heinz Guderian…

 • Pingback: auto crash lawyers

 • Anonym

  Det är inte osannolikt om Adolf Hitler gått till historien som en av de största tyska statsmännen genom tiderna om han avlidit strax efter den 23e augusti 1939 när Tyskland och Sovjetunionen slöt en icke-angreppspakt. Man bör komma ihåg att A H inte hade världsherravälde som vision. Hans avsikt var att dela upp världen i fyra olika stormaktsvälden: 1-Tyska, 2-Japanska, 3-Amerikanska och 4-Brittiska imperiet. För att blidka Storbritannien och kunna göra upp om uppdelningen var Tyskland berett att överge sina kolonier, inte konkurrera om sjömaktsvälde eller med den brittiska industrin. Det blev en stor besvikelse i Berlin när Storbritannien förklarade Tyskland krig den 3e september 1939. — Ref. Adolf Hitler – Historiska Media & Bengt Liljegren 2008.

 • Pingback: SEO Expert

 • Anonym

  man kan ju påminna om att jacob de la gardie är den ende i världshistorien som intagit och besatt moskva-nästa steg var gustav II adolf som rysk tsar, nåt som hans mor motsatte sig. hans bror karl-filip var på g. med dog vid rigas belägring av fältsjuka (eller mord?) isåfall blev ryssland och sverige förenade till en supermakt med mål att krossa sigismunds dynasti i polen. ingen dålig plan…..

 • Anonym

  Ett scenario jag läst (kommer inte ihåg var), gick ut på att Storbrittannien drog sig ur kriget, men Stalin offrade ”helt enkelt” ytterligare 50-100 miljoner ryssar, och hade därmed ockuperat stora delar av västeuropa när kriget var slut. 

  Harry Turtledove håller på med (ytterligare en, typ den fjärde i ordningen) romanserie om andra världskriget, där kriget startar redan 1938. Den är dock inte lika rolig som hans ”Worldwar”-serie, där utomjordingar invaderar 1942.

 • Anonym

  Även om inte världsherravälde stod högst på listan så var erövringskrig i Östeuropa (först Tjeckoslovakien, slutfört i mars 1939) och eliminering av judarna genom fördrivning eller folkmord i allra högsta grad på att-göra-listan. Lägg till detta avskaffandet av demokrati i Tyskland. Det Tyskland som skulle hyllat en sådan ledare idag skulle inte jag vilja ha som grannland.

  För övrigt så hade Tyskland redan förlorat sina kolonier i Versaillesfördraget.

 • Anonym

  De trupper som hölls i Frankrike som invasionsförsvar (har för mig det var runt 50 divisioner, dvs 750 000 män) tror jag hade kunnat vara ge den extra kraft som hade behövts för att knäcka Sovjet 1941-42.

 • Anonym
 • Pingback: furminator

 • Pingback: hard drive repair

 • Anonym

  Jodå, Erövraren
  Adolf Hitler under åren 1939-1941 känner vi väl till. Men själv tycker jag det
  är poänglöst att upprepa kända fakta. Ett känt men mindre diskuterat faktum är
  att Hitler t o m 23e augusti 1939 lyckats driva igen sin vilja genom att
  skickligt och fräckt utnyttja de europeiska demokratiernas svagheter. Inför
  riksdagen i Berlin deklarerade han ungefär följande: ”Jag har övervunnit Tysklands
  kaos, ökat vår nationella produktion otroligt mycket, enat det tyska folket,
  återupprustat militärt, återfört provinser som frånrövats oss 1919, fört
  tillbaka miljoner tyskar till deras fosterland och jag har bemödat mig om att
  åstadkomma allt detta utan blodsutgjutelse och utan att tillfoga mitt folk, eller
  andra folk, krigets lidande. Jag har åstadkommit detta med min energi – jag som
  bara för 21 år sedan var en okänd arbetare och soldat.” — Faktum är att det
  låg en del sanning i hans skryt. Sedan kom en ny period, men det är en annan
  historia. Hypotetiskt var han som sagt avliden innan dess.

 • BigDemonicBunny

  Fast mycket av framgången mot ryssarna (inte allt, men mycket) var för att anfallet var så oväntat. Just för att Tyskland redan var inne i en konflikt mot Storbrittanien.
  Mot det så får man ställa Storbrittaniens (och USAs) stöd till Sovjetunionen under kriget samt de styrkor som fanns i beredskap i Frankrike.

  Men hela andra världskriget är så fullt av möjligheter till kontrafaktiska scenarion. Det är sällan som krig har haft en sådan kaotisk strategisk och teknologisk utveckling.

 • Erik Skancke

  Ehh – Napoleon lyckades faktiskt också.

 • Erik Skancke

  Tyskland hade definitvt vunnit eftersom man då hade nått fram till Moska och Kaukasus snabbare och med mindre förluster. Man hade sedan kunnat bomba sönder järnväg och annan infrastruktur som var nödvändig för en fortsatt sovjetisk krigföring. Hade man t ex tagit kaukasus så hade den sovjetiska armén varit utan drivmedel…

 • Erik Skancke

  Ha ha ha – hur överlevde man överhuvudtaget efter kriget? Du får nog plugga ekonomi men jag tror inte det är din starka sida om du överhuvudtaget har någon. Man hade troligen plundrat hela Europa efter kriget så det hade nog inte varit ett större problem för tyskarna – däremot för förlorarna.

 • Erik Skancke

  Utan den amerikanska hjälpen, omöjligt utan engelska marinen, hade Sovjet inte haft en chans.

 • Anonym

  Bästa Skancke, som du vet fick Tyskland 1,4 miljarder dollar av USA från Marshall-hjälpen efter kriget för att bygga upp sin industri. Jag utgick från Lukacs kontrafaktiska villkorssats vad som blivit av Hitler-Tyskland om de slutit fred 1940 med England: då tyska folket överlevde på matleveranser från de ockuperade områdena. Hade Tyskland segrat i 2 vk, tror jag du har helt rätt i att man hade fortsatt plundringståget i Europa.

 • Anonym

  Anfallet kom inte minst oväntat eftersom Tyskland, Ryssland (de facto) och i någon mening Österrike återigen delat Polen mellan sig. Det var ju det som utlöste kriget med Frankrike och Storbritannien och skedde alltså före ett hypotetiskt fredsföredrag mellan Tyskland och Storbritannien.

 • Anonym

  Hitler var rädd för att den brittiska sjöblockaden skulle förorsaka hunger hunger à la krigsvintern 1917 varför han dirigerade om mycket av sin slagkraft från att slutligen ta Moskva till att ockupera de bördiga slätterna. Dessa var dock svåra att hålla militärt och ännu värre logistiskt under de ovanligt hårda krigsvintrarna då de förvandlades till vita helveten av tundra. Utan krig med Storbritannien så hade sjöblockad inte varit något hinder och de stora flygresurser som hölls i väster –
  och på vars stöd hela blixtkrigstanken vilade – hade kunnat användas i öster. Vid det lyckade anfallet mot Frankrike så hade Hitler bara en front.

 • Anonym

  Vad menas med att vinna ett krig? Kan man inte förvalta den militära vinsten så är det ändå dödsdömt. Enligt mitt sätt att se det förlorade Hitler när han anföll Sovjet. Man måste vara politiker för att vinna freden och Hitler saknade sann politisk förmåga. Vad menar jag? Jo, det enda sättet tyskland kunnat vinna på var att Sovjetunionen först rasat samman och sedan att Hitler kunnat skapa de strukturer för att inte en ny fiende skulle resa sig ur askan.
  Jag tror att om Hitler bättre hade kunnat utnyttja de interna konflikter som fanns i ryssland så hade han kanske kunnat vinna militärt, ryssland föll ju samman efter första världskriget så att något liknande skulle hända igen låg nog i kalkylen i Berlin när Barbarossa drog igång. Hitler underskattade dock Stalins grepp om landet och inte minst den sega nationalism som ryssarna kände. De var inte alls det svaga, uppgivna folket av untermenschen som den nazistiska ideologin påstod. Hitler hade inte fattat detta eftersom han som usel politiker inte förstod att den nationalism och fanatism han själv stod för inte var unik i sig. Hitler var militärist och såg makt i våld och vapen, inte i att bygga de allianser och unioner somkrävs för att vinna freden.

 • Anonym

  Personligen tror jag att det finns betydligt fler möjligheter att Tyskland kunde besegrats tidigare (eller att kriget helt kunde undvikits) om Storbrittanien och Frankrike satt hårt mot hårt tidigare, som när Tyskland marscherade in i den demilitariserade zonen 1936, eller när man sålde ut Tjeckoslovakien till tyskarna 1938.

  Men ja, självklart kunde Tyskland vunnit kriget. Sommaren 1940 till och två år frammåt var det nog vad de flesta som då levde och observerade trodde skulle ske, även om det när man tittar i backspegeln verkar som att Barbarossa hade rätt dåliga förutsättningar.

  Tyskland kunde valt att inte låta sig nedslås av att utnötningskriget mot England och framförallt RAF blev mer långdraget och kostsamt än de räknat med och helt enkelt säkerställt att England krossades militärt (om diplomatin misslyckades) innan man vände sig österut.

  Tyskland kunde också ha koordinerat bättre med Japan, för ett gemensamt anfall mot Sovjet utan att dra in USA i kriget alls. Detta är förmodligen den mest sannolika vägen för tysk seger, möjligen svårgjord av ideologiska och rasistiska skäl.

  Japan var dock mycket intresserat av ett gemensamt anfall mot Sovjet. Redan 1939 lobbade man hårt för att få till stånd ett sådant innan Molotov-Ribbentropp pakten slöts.

  Från ett Japanskt perspektiv var målet med kriget att upprätta ett ”Dai-Nippon” (Storjapan) över hela sfrån Kamchatka till Australien. Efter att ha erövrat hela det kinesiska kärnlandet (Ost och Sydkusten), liksom Korea, fanns det tre huvudsakliga anfallsvåger på ritningsbordet i Tokyo. 

  En designerad ”norr” gick ut på att erövra sovjetiska fjärranöstern. Större delen av detta är otillgänglig glesbygd. Det enda egentligen större industriella och militära centret där var Vladivostock, den sovjetiska stillahavsflottans huvudbas. 

  Som ett brohuvud för ett anfall mot Japan var den flottbasen bekymmersam för Japanerna, men det var en logistisk mardröm för Sovjet att försöka försvara Vladivostock från ett japanskt anfall. Såväl staden som mil efter mil av den järnväg som var flottbasens livsblod, låg väldigt nära japansk kontrollerat territorium. Avståndet till de japanska huvudöarna var kort, men även med de modernaste tåg tog det veckor om inte månader att föra fram förstärkningar och förnödenheter till Vladivostock från europeiska Ryssland. 

  Ryssarna bemötte detta hot genom att ha en rejäl stående armé med stridsvagnar och flygunderstöd, i och kring Vladivostock och längs järnvägen där den gränsade mot japanskt ockuperat territorium. Av rädsla för ett japanskt anfall hölls dessa styrkor kvar där i det längsta även efter att tyskarna gått till anfall i väster.

   Men det slumpade sig så att dessa styrkor började anlända i stora skaror till Moskva samtidigt som staden höll på att falla till tyskarna (något högsta Sovjet inte gärna kunnat förutse med tanke på transittiden), och dessa utvilade förstärkningar fällde avgörandet i att trycka tillbaka tyskarna från Moskvas förorter vintern 41-42….

  När japanerna inte lyckades få till ett gemensamt anfall mot Sovjet, och inte trodde att tyskarna stod i begrepp att bryta pakten med Sovjet så snart, genomförde de istället anfallsvåg Syd (mot koloniala besittningar från hårt ansatta eller av tyskland erövrade europeiska kolonialmakter, samt ett antal mindre rätt svaga neutrala stater i Sydostasien och Oceanien). Så småningom även anfallsvåg Ost (som syftade till att undanröja de amerikanska baserna på Filipinerna och Hawaii, genom att erövra desamma, samt ett antal mindre öar som utgjorde en förbindelsepunkt för amerikans hjälp till Nya Zeeland och Australien)

  Brohuvudet i Vladivostock kom dock faktiskt till användning när Sovjetunionen under de sista självande dagarna före Japans kapitulation gick till anfall på bred front in i japansk ockuperade Korea och Kina, samt erövrade ett par nordliga japanska öar från vilka man körde bort den japanska befolkningen (och som Japan och Ryssland nu fortfarande bråkar över).

  Men ett gemensamt Tyskt-Japanskt anfall mot Sovjet hade nog faktiskt rätt goda möjligheter att krossa Sovjetunionen militärt, och dessutom hålla USA ute ur kriget (eftersom Japan nog i så fall inte hade vågat gå till anfall där förrän Sovjet var slutligt besegrat).

 • Anonym

  Eller den där England på 1860-talet (efter att en nordstatssoldat väljer att pinka bakom en annan buske och därför inte hittar lappen med sydstatsarméns planerade truppförflyttningar och slagordning, som han otroligt nog gjorde i den verkliga historien) väljer att trycka ner ett försvagat USA och tvinga dem att erkänna Sydstaterna som självständiga. Med påföljd att fiendskapen mellan USA och England består in på 1900-talet och USA går med i första världkriget från första skottet på Tysklands sida. 

  När så Entetten besegrats blir det England, Frankrike och Sydstaterna som hemsöks av hyperinflation och fanatiska nationalister. Nytt världskrig där Tyskland och USA blir angripna, efter att inta ha desarmerat situationen när de kunde, slutar när Tyskland spränger bort St:Petersburg, Paris och London med atombomber. I ett icke nazistiskt Tyskland är förståss Einstein chef för det tyska atombombsprojektet….

  Och allt för att någon pissade bakom en annan buske i Nordamerika på 1860-talet…. 

  Han gör det väldigt trovärdigt och ingående, Turtledove, så hade mycket nöje med den sviten.

 • Anonym

  Kanske vinna ändå, men krig på östfronten var givet så det hade inte blivit en långvarig fred även om England slutit fred. (och de fick flera erbjudanden om vit fred) 190 ryska divisoner (en division är mellan 10,000 och 20,000 soldater) var inte vid den tyska gränsen för att titta på utsikten utan för att förbereda en invasion. Nu blev det tillsist Tyskland som attackerade Sovjet men det hade lika gärna kunnat bli tvärtom.

 • Anonym

  Intressant fråga som ingen lär få något riktigt svar på. Hitler var nog ”Mycket vill ha mer”
  Felet Hitler gjorde, var att starta krig på alla fronter samtidigt. När de utmattade och köldskadade soldaterna i Ryssland skrek efter support, fanns det inga, dom var upptagna med krig i Afrika.
  Jag tror att gemene tysk i mitten av 1930 talet var så less på fattigdom och arbetslöshet  så när det det dök upp en politiker som lovade dem guld och gröna skogar (Bil, motorvägar och arbeten) så  blev det enda alternativet, Hitler som fortfarande är den politiker som fått flest väljare.
  Jag föddes 1940 och har därför inte själv några erfarenheter av kriget. Däremot berättade en 90 årig tyska för mig att judarna var så illa omtyckta eftersom dom lade bankerna under sig och bröstade upp sig inför andra som retade upp många. Idag ser vi vad man gör i Israel, murar in Palestinierna i homelands.
  Hitlers välde skulle aldrig fungera.

 • http://www.sonicyouth.com/dotsonics/kim/ Kim Gordon

  Vad hade hänt om Hitler slutit ett förbund med Polen om angrepp på Sovjetunionen? Eller var han för förblindad av begär till Polen för att det skulle vara ens en teoretisk möjlighet? På så sätt hade han sluppit krig med Frankrike och Storbritannien (han hade kanske tom kunna alliera sig med dem? De var väl inte särskilt förtjusta i Stalin?). Polen hade han kunnat ta hand om efter att Sovjet besegrats.

 • Anonym

  Hade Weimar-republikens socialistiska partier gjort gemensam front hade Hitler aldrig vunnit valen. Nu gjorde i stället kommunisterna socialdemokraterna till sina huvudmotståndare, på Moskvas order och i syfte att ”skapa en revolutionär situation”. Hitlers makttillträde blev resultatet.
  Att judarna lade bankerna under sig? Judarna tvingades av kyrkliga och samhälleliga makthavare i hela Centraleuropa redan tidigt att ägna sig åt det yrke som ”kristna” inte kunde åta sig, men som likväl måste finnas, penningutlånarens. Men vad i himlens namn har det att göra med förföljelser mot butiksinnehavare, barn, kvinnor och gamla? Jag tror din 90-åring söker rättfärdiga sig.

 • Anonym

  Exakt. Och med tanke på att Blixtkriget var helt beroende av Luftwaffe för både logistik och strid så blir detta extramt viktigt

 • Klas Tybrandt

  Sundhetstecken att folk håller sig borta från aktier när ekonomin stagnerar och börsen är ett riggat kasino styrt av centralbankerna. Enda vägen tillbaka är att få bort centralbankerna och övervärderingen och på så sätt skapa incitament för riktiga investeringar….

 • Anonym

  Haha! Vilken rubrik! Stackars banker. Blir det Fas 3 nu?

  Förbjud robot-handeln till att börja med så att marknaden kan lugna ner sig. Då tror jag Svensson vågar sig tillbaka.

 • http://twitter.com/Selmpo Selmpo Gustafsson

  Ständigt detta tjat om att förbjuda HFT-robotar. Brukar ni också storma in på diverse klubbmöten i er stad och begära något ni inte har med att göra? Förmodligen inte.
  Ta er i kragen och starta upp en konkurrent till Stockholmsbörsen. Ni kan sätta era egna villkor, förbjuda robothandel och diverse annat. Med tanke på hur många som ständigt klagar på robothandel och diverse aktieformer så kan det inte vara svårt att få ihop ett startkapital för projektet.

  Men istället sitter ni och klagar som småbarn. 

 • Anonym

  Briljant idé! 

  På en sådan börs skulle jag mycket hellre förvalta mitt sparkapital.
  Rationella beslut, kunskap om bolagen och deras produkter/tjänster skulle vara det som gav resultat. Till skillnad mot dagens robotbörs.
   
  Du låter inte så lite sarkastisk när du presenterar din briljanta idé så som motpol kan du väl starta en 100% HFT börs. Som ett digitalt chokladhjul ungefär.

  IF INT(RND(1)*100) > 50 THEN BUY   
  ELSE SELL

 • http://profiles.google.com/160838 Jacob Hallén

  Robothandeln ligger ständigt och skimmar vinsterna på börserna. Småspararna är smarta nog att inse det och drar sig därför ur aktiehandeln för att sätta sina sparpengar i bättre sparformer.
  Problemet med robothandel är att ägarna till handelsplatserna säljer ett informationsövertag till de stora robothandlarna. Genom att samlokalisera sina datorer med börsens så få man marknadsinformationen innan den når allmänheten. En grundbult för en fungerande marknad är att all information når alla aktörer samtidigt.
  Med nuvarande regelverk har robothandlarna en så stor fördel att det knappt lönar sig för gemene man att handla i aktier.
  Det här påverkar naturligtvis både börserna och konjunkturen. Det är när folk ser sitt kapital växa som de vågar lägga sina pengar på sådant som inte är strikt nödvändigt, men som de vill ha. Byte av bil och bostad kan alltid skjutas upp ett år till. Man firar födelsedagen hemma i stället för att gå ut och äta.
  Det vore därför lämpligt att ändra handelssystemet. Fördröj informationen så att alla får den samtidigt (vi talar om millisekunders fördröjning), sluta göra löpande avslut och gör dem var 15:e minut i stället. Då faller nämligen hela vitsen med robothandeln och börsen kan återgå till att bli en plats där företag och kapital möts.

 • Anonym

  Robothandeln påverkar inte börsen på ngt sätt som
  har betydelse för den enskilda handlaren.
  Orsaken till gnället är nog snarare bristen på
  kunskap hos den enskilde, som misslyckas i sina
  affärer. Då vill man gärna ha ngn att skylla på.
  .
  Den som vill handla utan börsrobotar, kan handa på OBX (Norge)
  Där är börsrobotar förbjudna. Då visar det sig snart
  att orsaken till era misslyckade affärer inte beror
  på börsrobotar, utan snarare på er egna klena begåvning.

 • http://www.facebook.com/people/Pal-Borje/100001420770569 Pål Börje

  Varför får vi inte själva robothandla med våra pensionspengar utan det måste bolagen sköta. Min egen algoritm ger förvånansvärd bra avkastning. Men som sagt – datorn den är inte uppkopplad p.g.a. att det får man inte.

 • Anonym

  Jag tror att orsaken till det minskade intresset för börsspekulation handlar om s k ”foul play”. Själv har jag lämnat aktiespekulationerna för spel på hästar. Mycket bättre odds. Ärligare spel. Det finns ingen möjlighet att ”blanka ut” favoritspelet. Det finns inga robotar som satsar var 14 millisekund. Det finns inga stora aktörer som kan störa spelat med egna regler för att göra grova slantar. Hästar äger. 

 • Anonym

  Gosse, vi gör mer än klagar. Vi drar tillbaks vårt privata kapital från lekstugan och jobbar för att våra pensionsförvaltare ska göra likadant. Sen kan robotarna slåss bäst de vill om nanosekunderna.

 • Anonym

   Läs ZeroHedge skribenter, insiders på Wall Street. Varenda vecka postar de om underligheter på börsen orsakade av robotar som drabbar vanliga handlare. Förra veckan blåste Citibank 1,3 miljarder dollar på 700 ms t ex.

 • Anonym

   Hände ju i somras med Knight Capital, förlorade lika mycket pengar som man hade tillgångar i företaget med ca 2 500 anställda. Som tur är fick man in så mycket pengar i en nyemission på en vecka och kunde fortsätta. http://en.wikipedia.org/wiki/Knight_Capital_Group#2012_stock_trading_disruption

 • Anonym

  äh-hon var korkad nåt rent otroligt-och falklandskriget var ett rent brott. resultatet av hennes politik ser vi idag.

 • Anonym

   Argentina anföll. Det är inte ett brott att försvara sig.

 • Anonym

  Skriver under på allihopa. 100%.

 • Anonym

  Debatt utan kommentarsmöjlighet är maktens megafon.
  Jag läser inte det som inte går att kommentera.

  Vill SvD nå framgång så måste interaktiviteten öka och moderationen radikalt förbätras.

 • http://www.facebook.com/people/Jaro-Potucek/100000669203136 Jaro Potucek

  Hanteringen känns fel, dock med två
  frågetecken:

  1 I en demokrati bör det vara OK
  att bjuda fan själv till diskussion. Förutsatt att man tydligt distanserar sig
  från de påståenden man ogillar (det kan bli ganska mycket). Är man tyst då
  antas man hålla med. Hur gjorde Mustafa?

  2 En duktig politiker kan sitta
  på flera stolar samtidigt. Mustafa har lovat att från och med nu bekämpa även
  homofober och antisemiter (förutom bögar och judar sen tidigare). Vad kan man
  begära mer?

 • Lena K.

  De äldre har en tendens att vandra längre högerut på den politiska skalan för att de hunnit samla på sig kapital, bl.a. i form av ett boende som ökat omotiverat mycket i värde efter år av obefogade räntesänkningar och återkommande bostadspolitiska ”reformer”, allt för att bobubblan ska bli liiiiite större.

  Politiker vägrar att acceptera kapitalförstöring, trots att de säger sig vara för marknadsekonomi.

  Det gäller den högerliberala Alliansen och den vänsterliberala duon, (S) och (mp). Det är lustigt att (V) är riksdagens enda parti som inte räds kapitalförstöring – visserligen för att de vill störta de som har makten över kapitalet, men ändå, (V) är ju emot marknadsekonomi och i detta ekonomiska system är kapitalförstöring en central del. Hoppas att SvD:s läsare inte blir överraskade när de läser detta, och nej, jag är inte en anarkist. Alla som tror att det nuvarande ekonomiska tillståndet är normalt, kommer att få en obehaglig överraskning. Alliansen har bara köpt tid genom sina bostadspolitiska ”reformer” och sjuka räntesänkningar. Deras mål har varit att ge sken av att ekonomin blivit bättre under deras två mandatperioder, men det är en illusion. En illusion som kreditkonsumenterna och bolånetagarna har finansierat … och kommer att fortsätta att betala av på, långt efter att bostadspriserna kraschat.

  Och nej, (SD) har inte svaren. Det går inte att Zieg och Heila sig ur en överbelånad ekonomi. Däremot, så kan vi låtsas som om att det går.

 • Lena K.

  De äldre har en tendens att vandra längre högerut på den politiska skalan för att de hunnit samla på sig kapital, bl.a. i form av ett boende som ökat omotiverat mycket i värde efter år av obefogade räntesänkningar och återkommande bostadspolitiska ”reformer”, allt för att bobubblan ska bli liiiiite större.

  Politiker vägrar att acceptera kapitalförstöring, trots att de säger sig vara för en marknadsekonomi.

  Det gäller både den högerliberala Alliansen och den vänsterliberala duon, (S) och (mp). Det är lustigt att (V) är riksdagens enda parti som inte räds kapitalförstöring – visserligen för att de vill störta de som har makten över kapitalet, men ändå, (V) är ju emot en marknadsekonomi och i detta ekonomiska system är kapitalförstöring en central del. Hoppas att SvD:s läsare inte blir överraskade när de läser detta, och nej, jag är inte en anarkist. Alla som tror att det nuvarande ekonomiska tillståndet är normalt, kommer att få en obehaglig överraskning. Alliansen har bara köpt tid genom sina bostadspolitiska ”reformer” och sjuka räntesänkningar. Deras mål har varit att ge sken av att ekonomin blivit bättre under deras två mandatperioder, men det är en illusion. En illusion som kreditkonsumenterna och bolånetagarna har finansierat … och kommer att fortsätta att betala av på, långt efter att bostadspriserna kraschat.

  Och nej, (SD) har inte svaren. Det går inte att Zieg och Heila sig ur en överbelånad ekonomi. Däremot, så kan vi låtsas som om att det går.

 • Lena K.

  De äldre har en tendens att vandra längre högerut på den politiska skalan för att de hunnit samla på sig kapital, bl.a. i form av ett boende som ökat omotiverat mycket i värde efter år av obefogade räntesänkningar och återkommande bostadspolitiska ”reformer”, allt för att bobubblan ska bli liiiiite större.

  Politiker vägrar att acceptera kapitalförstöring, trots att de säger sig vara för en marknadsekonomi.

  Det gäller både den högerliberala Alliansen och den vänsterliberala duon, (S) och (mp). Det är lustigt att (V) är riksdagens enda parti som inte räds kapitalförstöring – visserligen för att de vill störta de som har makten över kapitalet, men ändå, (V) är ju emot en marknadsekonomi och i detta ekonomiska system är kapitalförstöring en central del. Hoppas att SvD:s läsare inte blir överraskade när de läser detta, och nej, jag är inte en anarkist. Alla som tror att det nuvarande ekonomiska tillståndet är normalt, kommer att få en obehaglig överraskning. Alliansen har bara köpt tid genom sina bostadspolitiska ”reformer” och sjuka räntesänkningar. Deras mål har varit att ge sken av att ekonomin blivit bättre under deras två mandatperioder, men det är en illusion. En illusion som kreditkonsumenterna och bolånetagarna har finansierat … och kommer att fortsätta att betala av på, långt efter att bostadspriserna kraschat.

  Och nej, (SD) har inte svaren. Det går inte att Zieg och Heila sig ur en överbelånad ekonomi. Däremot, så kan vi låtsas som om att det går.

 • Lena K.

  De äldre har en tendens att vandra längre högerut på den politiska skalan för att de hunnit samla på sig kapital, bl.a. i form av ett boende som ökat omotiverat mycket i värde efter år av obefogade räntesänkningar och återkommande bostadspolitiska ”reformer”, allt för att bobubblan ska bli liiiiite större.

  Politiker vägrar att acceptera kapitalförstöring, trots att de säger sig vara för en marknadsekonomi.

  Det gäller både den högerliberala Alliansen och den vänsterliberala duon, (S) och (mp). Det är lustigt att (V) är riksdagens enda parti som inte räds kapitalförstöring – visserligen för att de vill störta de som har makten över kapitalet, men ändå, (V) är ju emot en marknadsekonomi och i detta ekonomiska system är kapitalförstöring en central del. Hoppas att SvD:s läsare inte blir överraskade när de läser detta, och nej, jag är inte en anarkist. Alla som tror att det nuvarande ekonomiska tillståndet är normalt, kommer att få en obehaglig överraskning. Alliansen har bara köpt tid genom sina bostadspolitiska ”reformer” och sjuka räntesänkningar. Deras mål har varit att ge sken av att ekonomin blivit bättre under deras två mandatperioder, men det är en illusion. En illusion som kreditkonsumenterna och bolånetagarna har finansierat … och kommer att fortsätta att betala av på, långt efter att bostadspriserna kraschat.

  Och nej, (SD) har inte svaren. Det går inte att Zieg och Heila sig ur en överbelånad ekonomi. Däremot, så kan vi låtsas som om att det går.

 • Lena K.

  De äldre har en tendens att vandra längre högerut på den politiska skalan för att de hunnit samla på sig kapital, bl.a. i form av ett boende som ökat omotiverat mycket i värde efter år av obefogade räntesänkningar och återkommande bostadspolitiska ”reformer”, allt för att bobubblan ska bli liiiiite större.

  Politiker vägrar att acceptera kapitalförstöring, trots att de säger sig vara för en marknadsekonomi.

  Det gäller både den högerliberala Alliansen och den vänsterliberala duon, (S) och (mp). Det är lustigt att (V) är riksdagens enda parti som inte räds kapitalförstöring – visserligen för att de vill störta de som har makten över kapitalet, men ändå, (V) är ju emot en marknadsekonomi och i detta ekonomiska system är kapitalförstöring en central del. Hoppas att SvD:s läsare inte blir överraskade när de läser detta, och nej, jag är inte en anarkist. Alla som tror att det nuvarande ekonomiska tillståndet är normalt, kommer att få en obehaglig överraskning. Alliansen har bara köpt tid genom sina bostadspolitiska ”reformer” och sjuka räntesänkningar. Deras mål har varit att ge sken av att ekonomin blivit bättre under deras två mandatperioder, men det är en illusion. En illusion som kreditkonsumenterna och bolånetagarna har finansierat … och kommer att fortsätta att betala av på, långt efter att bostadspriserna kraschat.

  Och nej, (SD) har inte svaren. Det går inte att Zieg och Heila sig ur en överbelånad ekonomi. Däremot, så kan vi låtsas som om att det går.

 • Lena K.

  De äldre har en tendens att vandra längre högerut på den politiska skalan för att de hunnit samla på sig kapital, bl.a. i form av ett boende som ökat omotiverat mycket i värde efter år av obefogade räntesänkningar och återkommande bostadspolitiska ”reformer”, allt för att bobubblan ska bli liiiiite större.

  Politiker vägrar att acceptera kapitalförstöring, trots att de säger sig vara för en marknadsekonomi.

  Det gäller både den högerliberala Alliansen och den vänsterliberala duon, (S) och (mp). Det är lustigt att (V) är riksdagens enda parti som inte räds kapitalförstöring – visserligen för att de vill störta de som har makten över kapitalet, men ändå, (V) är ju emot en marknadsekonomi och i detta ekonomiska system är kapitalförstöring en central del. Hoppas att SvD:s läsare inte blir överraskade när de läser detta, och nej, jag är inte en anarkist. Alla som tror att det nuvarande ekonomiska tillståndet är normalt, kommer att få en obehaglig överraskning. Alliansen har bara köpt tid genom sina bostadspolitiska ”reformer” och sjuka räntesänkningar. Deras mål har varit att ge sken av att ekonomin blivit bättre under deras två mandatperioder, men det är en illusion. En illusion som kreditkonsumenterna och bolånetagarna har finansierat … och kommer att fortsätta att betala av på, långt efter att bostadspriserna kraschat.

  Och nej, (SD) har inte svaren. Det går inte att Zieg och Heila sig ur en överbelånad ekonomi. Däremot, så kan vi låtsas som om att det går.

 • Lena K.

  De äldre har en tendens att vandra längre högerut på den politiska skalan för att de hunnit samla på sig kapital, bl.a. i form av ett boende som ökat omotiverat mycket i värde efter år av obefogade räntesänkningar och återkommande bostadspolitiska ”reformer”, allt för att bobubblan ska bli liiiiite större.

  Politiker vägrar att acceptera kapitalförstöring, trots att de säger sig vara för en marknadsekonomi.

  Det gäller både den högerliberala Alliansen och den vänsterliberala duon, (S) och (mp). Det är lustigt att (V) är riksdagens enda parti som inte räds kapitalförstöring – visserligen för att de vill störta de som har makten över kapitalet, men ändå, (V) är ju emot en marknadsekonomi och i detta ekonomiska system är kapitalförstöring en central del. Hoppas att SvD:s läsare inte blir överraskade när de läser detta, och nej, jag är inte en anarkist. Alla som tror att det nuvarande ekonomiska tillståndet är normalt, kommer att få en obehaglig överraskning. Alliansen har bara köpt tid genom sina bostadspolitiska ”reformer” och sjuka räntesänkningar. Deras mål har varit att ge sken av att ekonomin blivit bättre under deras två mandatperioder, men det är en illusion. En illusion som kreditkonsumenterna och bolånetagarna har finansierat … och kommer att fortsätta att betala av på, långt efter att bostadspriserna kraschat.

  Och nej, (SD) har inte svaren. Det går inte att Zieg och Heila sig ur en överbelånad ekonomi. Däremot, så kan vi låtsas som om att det går.

 • Lena K.

  De äldre har en tendens att vandra längre högerut på den politiska skalan för att de hunnit samla på sig kapital, bl.a. i form av ett boende som ökat omotiverat mycket i värde efter år av obefogade räntesänkningar och återkommande bostadspolitiska ”reformer”, allt för att bobubblan ska bli liiiiite större.

  Politiker vägrar att acceptera kapitalförstöring, trots att de säger sig vara för en marknadsekonomi.

  Det gäller både den högerliberala Alliansen och den vänsterliberala duon, (S) och (mp). Det är lustigt att (V) är riksdagens enda parti som inte räds kapitalförstöring – visserligen för att de vill störta de som har makten över kapitalet, men ändå, (V) är ju emot en marknadsekonomi och i detta ekonomiska system är kapitalförstöring en central del. Hoppas att SvD:s läsare inte blir överraskade när de läser detta, och nej, jag är inte en anarkist. Alla som tror att det nuvarande ekonomiska tillståndet är normalt, kommer att få en obehaglig överraskning. Alliansen har bara köpt tid genom sina bostadspolitiska ”reformer” och sjuka räntesänkningar. Deras mål har varit att ge sken av att ekonomin blivit bättre under deras två mandatperioder, men det är en illusion. En illusion som kreditkonsumenterna och bolånetagarna har finansierat … och kommer att fortsätta att betala av på, långt efter att bostadspriserna kraschat.

  Och nej, (SD) har inte svaren. Det går inte att Zieg och Heila sig ur en överbelånad ekonomi. Däremot, så kan vi låtsas som om att det går.

 • Lena K.

  De äldre har en tendens att vandra längre högerut på den politiska skalan för att de hunnit samla på sig kapital, bl.a. i form av ett boende som ökat omotiverat mycket i värde efter år av obefogade räntesänkningar och återkommande bostadspolitiska ”reformer”, allt för att bobubblan ska bli liiiiite större.

  Politiker vägrar att acceptera kapitalförstöring, trots att de säger sig vara för en marknadsekonomi.

  Det gäller både den högerliberala Alliansen och den vänsterliberala duon, (S) och (mp). Det är lustigt att (V) är riksdagens enda parti som inte räds kapitalförstöring – visserligen för att de vill störta de som har makten över kapitalet, men ändå, (V) är ju emot en marknadsekonomi och i detta ekonomiska system är kapitalförstöring en central del. Hoppas att SvD:s läsare inte blir överraskade när de läser detta, och nej, jag är inte en anarkist. Alla som tror att det nuvarande ekonomiska tillståndet är normalt, kommer att få en obehaglig överraskning. Alliansen har bara köpt tid genom sina bostadspolitiska ”reformer” och sjuka räntesänkningar. Deras mål har varit att ge sken av att ekonomin blivit bättre under deras två mandatperioder, men det är en illusion. En illusion som kreditkonsumenterna och bolånetagarna har finansierat … och kommer att fortsätta att betala av på, långt efter att bostadspriserna kraschat.

  Och nej, (SD) har inte svaren. Det går inte att Zieg och Heila sig ur en överbelånad ekonomi. Däremot, så kan vi låtsas som om att det går.

 • Lena K.

  De äldre har en tendens att vandra längre högerut på den politiska skalan för att de hunnit samla på sig kapital, bl.a. i form av ett boende som ökat omotiverat mycket i värde efter år av obefogade räntesänkningar och återkommande bostadspolitiska ”reformer”, allt för att bobubblan ska bli liiiiite större.

  Politiker vägrar att acceptera kapitalförstöring, trots att de säger sig vara för en marknadsekonomi.

  Det gäller både den högerliberala Alliansen och den vänsterliberala duon, (S) och (mp). Det är lustigt att (V) är riksdagens enda parti som inte räds kapitalförstöring – visserligen för att de vill störta de som har makten över kapitalet, men ändå, (V) är ju emot en marknadsekonomi och i detta ekonomiska system är kapitalförstöring en central del. Hoppas att SvD:s läsare inte blir överraskade när de läser detta, och nej, jag är inte en anarkist. Alla som tror att det nuvarande ekonomiska tillståndet är normalt, kommer att få en obehaglig överraskning. Alliansen har bara köpt tid genom sina bostadspolitiska ”reformer” och sjuka räntesänkningar. Deras mål har varit att ge sken av att ekonomin blivit bättre under deras två mandatperioder, men det är en illusion. En illusion som kreditkonsumenterna och bolånetagarna har finansierat … och kommer att fortsätta att betala av på, långt efter att bostadspriserna kraschat.

  Och nej, (SD) har inte svaren. Det går inte att Zieg och Heila sig ur en överbelånad ekonomi. Däremot, så kan vi låtsas som om att det går.

 • Smoothman

  Passat utgör idag knappast något ”hot” mot konkurrenterna. En bil med fler småfel får man leta efter. Till och med senaste Ford Mondeo är mer uppskattad av sina ägare och har enligt tyska bilägarorganisationen ADAC och olika undersökningar färre fel än motsvarande VW. Antalet Mondeo-bilar som går som taxi talar sitt tydliga språk. Det jag tycker VW-folket har lyckats med är Passatens design som är riktigt snygg – speciellt fronten.

 • Erik Nyberg

  Vilket till stor del beror på att VW slutade sälja bilarna till taxiverksamhet efter att DSG-reparationerna på garanti blev för höga.

 • ErikAPM

  Nu är det ju en helt ny modell så att redan nu påstå att den har en massa fel är ju både dumt och okunnigt. Däremot är jag högst tveksam till det Jonas skriver om inredningen. Har man inte ändrat totalt mot den förra modellen som jag kör på jobbet så är det en redigt plastig och billig inredning som är i nivå med den i japanska bilar som Subaru och Toyota. Inget vidare alltså.

 • ehlo

  Dom på wv verkar ju ha fixat till DSG-lådan nu, den nya Passaten Alltrack kombi dieseln 2015 190 hr, blir fin som taxi tror jag.

 • quay-lewd

  En vanlig automatlåda hade varit bättre i Passat och egentligen i de flesta familjebilar. V70 behöver banta 300 kg med tanke på vad som erbjuds under motorhuven.

 • David Stålström

  Vilka DSG-lådor är det som krånglar? Jag har en Passat med DSG från 2006 som har snart 20k mil på nacken – behöver jag vara orolig?

 • Morksuggan

  Volvo kommer med en ny V80 inom några år så det lär inte hända något före dess.

 • Morksuggan

  Ingen regel utan undantag.

ANALYS | Gummesson

Löfvens försvarspolitik ger dubbla budskap

En av världens största flygövningar inleds nu i Norrland.

Experter tror på nytt
rekord för turismen

”Samband mellan svagare krona och turism.”

Fler tungmetaller
i svensk pasta

ny analys

Den pastasorten innehåller mest.

Nytt politiskt landskap i Spanien

spanien

”De upprörda" kan få makten i Madrid.

IS har mördat 217 nära Palmyra

syrien

Ett 70-tal av dem som dödats är barn eller andra civilpersoner.

”En fiende som saknar motstycke”

FN-sändebud:

Sexuella våldet del av IS strategi: "Ny nivå”.

Eleverna bussades iväg – fick snabb start

skola

Så lyckas Botkyrka kommun.

I Kobane föds jämställdhet ur krig

Reportage

Ett krig mot IS - och för kvinnlig frigörelse.

Vann över IS: nu kan de återvända

Logga in och läs

SvD tillbringade en vecka i Kobane.

Grekland: Vi kan
inte betala IMF-lånet

Skulle ha betalat 1,6 miljarder euro till IMF.

Vad är det som pågår i Grekland?

aten

Heta rykten och förvirrande utspel.

Här är rivierans mysigaste byar

Vackert

Byns gamla centrum vilar på en klippa.

Ökänt lyxrally har lämnat Stockholm

Polisen i södra Sverige redo att ingripa.

svd story – för dig som prenumerant

Här byggs världens största hotell

jätte

10 000 rum – egen våning för kungliga.

Skryt ”förstör” den heliga staden

Bilder

Se gamla Meckas makalösa förvandling.