Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Regeringen fortsätter att pressas om Säpos hemliga Stasiarkiv. Det är dags för en ökad öppenhet, kräver en majoritet av gruppledarna, som i eftermiddag träffar justitieminister Beatrice Ask. Även allianspartier driver på.

I dag klockan 14 har justitieminister Beatrice Ask (M) bjudit in gruppledarna för riksdagspartierna till ett möte om Säkerhetspolisens Stasiarkiv, som innehåller uppgifter om svenskar som misstänks ha jobbat för den östtyska säkerhetstjänsten.

Som SvD tidigare berättat vill flera partier att namnen på de svenskar som finns i Stasiarkiven, i största möjliga utsträckning, ska offentliggöras.

Justitieministern har hittills varit mycket tveksam. Beatrice Ask konstaterade i en riksdagsdebatt i torsdags att frågan är ”komplicerad”, och vill i dag ”i lugn och ro” diskutera ”de avvägningar som finns vad gäller sekretess, historiska uppgifter och Säkerhetspolisens viktiga arbete”.

Socialdemokraternas gruppledare Carina Moberg välkomnar mötet på justitiedepartementet.

– Det är ett steg i rätt riktning, säger hon.

Carina Moberg (S)

Partiets hållning är ”solklar”:

– Vi menar ju att de här Stasiarkiven ska öppnas så mycket som möjligt, och offentliggöras. Men vi tycker att det krävs en ordentlig utredning först, framför allt för att enskilda personer inte ske behöva lida skada om de är oskyldiga. Rikets säkerhet får heller inte hotas, förklarar Carina Moberg.

I dag har en person – professor Birgitta Almgren – rätt att läsa Säpos handlingar om Stasiagenterna. Frågan om fler ska få ta del av informationen om dessa svenskar har den senaste tiden, som SvD rapporterat, varit föremål för het debatt.

Sverigedemokraterna är det parti som har drivit frågan längst. Sven-Olof Sällström, vice gruppledare, är glad över att regeringen nu bjuder in till samtal, även det sker ”under galgen”.

– Vi vill naturligtvis att Stasiarkiven ska öppnas, sedan vi får vi se vilka argument justitieministern och de övriga partierna har om de eventuellt inte tycker så, säger Sven-Olof Sällström, som ska närvara på mötet.

Sven-Olof Sällström (SD)

Han konstaterar att Stasiarkiven redan har öppnats i en rad europeiska länder.

– Jag tycker att det är en självklarhet att människor som har arbetat för främmande makt, och som i dag kanske är verksamma på viktiga positioner i samhället, inte ska komma undan. Allmänheten har rätt att få veta vilka det här är, säger Sven-Olof Sällström, som också vill att personer som är oskyldigt utpekade ska kunna få sina namn rentvådda.

Även Miljöpartiet och Vänsterpartiet har krävt att uppgifterna, i ökad utsträckning, ska offentliggöras.

Men regeringen pressas också av den egna alliansen. Både Kristdemokraterna och Centerpartiet vill ha en ökad öppenhet.

– Vår riksdagsgrupp har satt ned foten rejält om vad vi tycker, säger gruppledaren Anders W Jonsson.

Anders W Jonsson (C)

Centerpartiets linje är att fler forskare ska få tillgång till uppgifterna, och personer som misstänker att de själva finns med i arkiven ska kunna be Säpo om att få ut informationen.

– Det finns ju motsvarigheter hur vi har agerat tidigare, med dokument från IB, förklarar Anders W Jonsson.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv