Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Det hårda tonläget i Kristdemokraternas partiledarstrid ”inger oro”. Det säger nu KD-ledaren Göran Hägglund, som uppmanar alla kristdemokrater att besinna sig.

På lördag har Kristdemokraternas valberedning kallat företrädare för de 26 partidistrikten till ett möte i Stockholm. På dagordningen står frågan om vem som ska leda partiet inför valet 2014, och den interna maktkampen hårdnar.

Göran Hägglund är ”taggad” och vill ha förnyat förtroende på det extra rikstinget i januari, men utmanas av mångårige parhästen Mats Odell, gruppledare i riksdagen och ordförande i näringsutskottet.

– Det är en självklarhet att säga att det naturligtvis alltid är mycket roligare om man har en uppställning av alla. Nu är läget inte så, säger Göran Hägglund.

KD-ledaren Göran Hägglund

Flera kristdemokrater har den senaste tiden, bland annat i partitidningen Kristdemokraten, varnat för smutskastningen i den pågående processen. Den kännetecknas av brist på respekt och lojalitet, framför allt gentemot den sittande partiordföranden, är budskapet.

Göran Hägglund har hittills valt att ligga lågt, men kommenterar nu för första gången turbulensen i Kristdemokraterna.

– Debatten i partiet inger oro för min del. Det används ganska hårda ord och uttryck, men vi måste vara rädda om varandra, säger Göran Hägglund till SvD.

– Det diskuteras intensivt i partiet, och diskussionen är välkommen. Men det gäller att vara vaksam med orden. Det är lättare att skada än att reparera, det är lättare att såra än att läka, fortsätter han.

Vad är det för ord och uttryck du har reagerat på?
– Det vill jag inte gå in på. Var rädda om orden, det är maningen. Det handlar om hur diskussionen förs av anhängare, säkert på båda sidor.

Det rådande tonläget i partiet gör att KD-ledaren nu vädjar till kristdemokrater runt om i landet ”att ta ansvar”.

– Det är så lätt att vi gräver diken oss emellan. Men när klubban har fallit den 28 januari bör vi gå ut genom dörrarna som ett parti igen, som kan arbeta intensivt med det vi ska göra. Just nu tappar vi mycket tid när det gäller att presentera politikens innehåll.

Göran Hägglund ser en risk att tilliten mellan människor brister.

– Och det är farligt för ett parti. Vi är partikamrater, som har samlats i det här partiet för att vi menar att vi har den bästa värdegrunden och den bästa politiken. Då gäller det att vi kan samarbeta med varandra också efter vårt riksting i januari.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv