Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Justitieminister Beatrice Ask är nu beredd att diskutera former för en ökad öppenhet i Stasiarkiven. Det står klart efter dagens möte med gruppledarna för riksdagspartierna.

– Det har varit ett bra och konstruktivt möte. Vi är överens om att det är viktigt med god insyn i rättsväsendet och jag har förståelse för att det finns ett stort allmänintresse för de handlingar som rör svenskars samröre med DDR, säger justitieminister Beatrice Ask (M) i en kommentar till SvD.

Men frågan är ”komplex”, poängterar hon.

– Avvägningen mellan å ena sidan den enskildes integritet och skyddet för Säkerhetspolisens arbetsmetoder och å andra sidan allmänhetens intresse av insyn är inte helt enkel.

Under eftermiddagen träffade Beatrice Ask gruppledarna för riksdagspartierna på justitiedepartementet för att diskutera kraven på ökad öppenhet i Säpos hemliga Stasiarkiv, som SvD berättat om.

– Den senaste tidens debatt har ibland präglats av missuppfattningar om vad Stasihandlingarna är. Därför har det varit bra att samla företrädare för alla partier och förutsättningslöst diskutera frågan, konstaterar hon.

Ett nytt möte ska äga rum före jul.

– Jag är öppen för att diskutera former för hur man kan öka öppenheten i arkiven. Nu kommer respektive parti fundera på om och hur det går att lösa de problem som är förenade med en ökad insyn. Därefter kommer vi hålla ett nytt möte och fortsätta samtalen, förklarar Beatrice Ask.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv