Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Arbetsmarknaden är temat när statsministern nästa år fortsätter sitt resande genom Sverige. Det avslöjar Fredrik Reinfeldt själv för SvD. Slutsatserna från den pågående turnén om kvinnofrid presenterar han i sitt jultal.

Sedan Fredrik Reinfeldt blev statsminister 2006 har han i genomsnitt gjort en resa i veckan för att besöka människor och verksamheter runt om i landet.

Under våren 2011 reste Fredrik Reinfeldt i ”det unga Sverige”, och fram till årsskiftet träffar han med personer som arbetar för att förhindra, eller är offer för, våld i nära relationer.

Statsminister Fredrik Reinfeldt under onsdagens besök på Nationellt Centrum för Kvinnofrid i Uppsala

I dag besökte statsministern Alla kvinnors hus i Stockholm, landets första och största kvinnojour, där han bland annat samtalade med en kvinna som under många år misshandlades av sin före detta make.

Slutsatserna av turnén ska Fredrik Reinfeldt presentera i sitt traditionsenliga jultal.

– Då ska jag föra ihop alla trådar. Det blir en rätt mörk bild, men det här är ett av våra kvarvarande värsta samhällsproblem. Därför vill jag ta frågan på allvar, och försöka se om vi kan göra något ytterligare. Det ska jag återkomma till, säger han.

Två resor för att lära mer om kvinnofridsarbetet återstår för statsministern. Men han ger ändå en första sammanfattning:

– Mitt intryck är att vi har ett enormt engagemang i dessa frågor, som väldigt mycket är kvinnornas värld.

– Lagstiftningen är i allt väsentligt bra. Problemet är att vi har olika exempel på hur lagar inte upprätthålls och efterlevs, fortsätter Fredrik Reinfeldt.

Efter årsskiftet forsätter han sitt resande genom landet, men byter åter tema.

– Jag ska titta mer på arbetsmarknadsfrågor i början av nästa år. Vi går in i en inbromsning, och då blir det ånyo utmaningar att hjälpa människor in i arbetsmarknaden.

Upplägget är ännu inte spikat, men Fredrik Reinfeldt ser fram emot en turné med fokus på arbetsmarknad.

– Det ligger mig väldigt varmt om hjärtat naturligtvis, vår arbetslinje och att varje ansträngning görs för att folk ska kunna få jobb efter egen arbetsförmåga, förklarar han.

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv