Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Det är dags att ändra lagen, för att möjliggöra fler organdonationer. Det anser Sverigedemokraterna, som sätter press på regeringen och föreslår ett utskottsinitiativ. Dagens omoderna regler gör att ”organ och liv går till spillo”.

Just nu pågår den nationella donationsveckan, som ska få fler att ta ställning för donation. Bristen på organ är stor, och väntelistan är, enligt Socialstyrelsen, längre än någonsin.

– Nästan 750 patienter väntar på organdonation, förklarar riksdagsledamoten Per Ramhorn (SD), sjukvårdspolitisk talesperson.

Per Ramhorn (SD)

Undersökningar visar att svenskar i allmänhet är positivt inställda till att donera organ, men Sverige är ändå nästan sämst i Europa på organdonationer, konstaterar han.

– Det beror till stor del på lagstiftningen. Den är gammalmodig, och läkarna får arbeta i en gråzon, säger Per Ramhorn.

Enligt hälso- och sjukvårdslagen är det inte tillåtet att fortsätta med livsuppehållande respiratorvård av en patient om anledningen bara är att organen ska transplanteras. All vård ska vara till gagn för den enskilde.

– När det från början står klart att ingen behandling kan rädda patientens liv får intensivvård för att möjliggöra donation inte påbörjas, säger Per Ramhorn.

Vid socialutskottets nästa sammanträde, som äger rum på tisdag, tänker han föreslå ett utskottsinitiativ, för att få en ändring till stånd. Både organ och liv går till spillo på grund av den omoderna lagstiftningen, förklarar han.

– Den är från 1982, och då var det här med organdonationer inte så utbrett. Nu är det dags för en översyn.

Hur tror du att de övriga partierna ser på ett utskottsinitiativ?

– Det är förnuftiga människor, så jag hoppas och tror faktiskt att utskottet kommer att gå med på detta, för det är en så pass viktig sak, säger Per Ramhorn.

Frågan är känslig, inte minst för den borgerliga alliansen, men har diskuterats i socialutskottet. Så sent som i tisdags fick ledamöterna en dragning av Etikrådet vid organisationen för organdonation.

Socialutskottets ordförande Kenneth Johansson (C) konstaterar att det från flera håll har framförts önskemål om att ”modernisera lagstiftningen”, och han ger nu ett klart besked om sin hållning.

– Min och Centerpartiets uppfattning är att det här är signaler som vi ska ta på fullaste allvar. Jag tycker att det är befogat med en översyn av verksamheten.

Kenneth Johansson berättar också att han vid ett möte tidigare i veckan framförde sin uppfattning till socialdepartementet.

– Jag tycker att man ska gå igenom det här. När det nu finns en så stor vilja att donera, så bör vi kika på sådana saker som kan försvåra och begränsa det hela, förklarar han.

Att Sverigedemokraterna förespråkar ett utskottsinitiativ i frågan om organdonationer kommer som en överraskning för Kenneth Johansson.

– Det får vi behandla i vanlig ordning i utskottet, säger han.

Även Socialdemokraterna trycker på. Partiet har motionerat i frågan, och Lennart Axelsson (S), ledamot i socialutskottet, undrar i en skriftlig fråga vad socialminister Göran Hägglund (KD) tänker göra så att ”möjligheterna för alla svårt sjuka som nu väntar på organ kan förbättras”.

Men Göran Hägglund har tidigare klargjort han inte vill ändra lagen för organdonationer.

– Det är en viktig etisk princip i vården att var och en vårdas för sin egen skull. Jag är inte beredd att ändra på den. Vi ska inte se en döende person som ett presumtivt reservdelslager, sade han till TT i augusti förra året.

 

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv