Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Kommuner ska kunna förbjuda mc-västar på krogen, i kampen mot organiserad brottslighet. Det tycker justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S), som nu vill utreda frågan.

Den grova organiserade brottsligheten har på allvar fått fäste i Sverige, konstaterar Socialdemokraterna. ”Kriminaliteten har blivit både råare och mera hänsynslös”.

Justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S)

Men regeringen, med justitieminister Beatrice Ask (M) i spetsen, gör inte tillräckligt, enligt Morgan Johansson (S), ordförande i riksdagens justitieutskott.

– Det går knappt en vecka utan att det sker skottlossningar på öppen gata, eller rena avrättningar. Vi betraktar den organiserade brottsligheten som ett av de stora hoten mot demokratin. Den här frågan måste vara högprioriterad de närmaste åren.

I partiets skuggbudget avsätts 400 miljoner kronor extra de kommande fyra åren till Rikskriminalpolisen.
– Det är 30 poliser som jobbar där nu, med våra pengar skulle de kunna bli 130, förklarar Morgan Johansson.

Gängkriminaliteten har inte bara ökat, utan syns och påverkar också vardagen för många människor, påpekar han. Därför måste kampen bedrivas på nya arenor, och Morgan Johansson tar nu ställning för att utreda en okonventionell metod: kommuner ska ha rätt att införa ett förbud mot mc-västar på krogen.

– Västarna är det de här figurerna sätter skräck i sin omgivning med. De signalerar ”Jag är medlem av Hells Angels eller Bandidos eller vad det är, och jag är farlig. Om du inte lyder mig, så har jag ett antal killar bakom mig som kommer att ta itu med dig”, förklarar Morgan Johansson.

– Men tar man ifrån dem deras symboler, så tar man också ifrån dem en stor del av deras våldskapital, fortsätter han.

Eskilstuna var först ut, i juni 2009, med att säga nej till mc-västar på krogen. Gästerna ska ”inte tillåtas bära kläder som visar tillhörighet till något gäng eller gruppering som kan uppfattas som kriminell. Detta för att skapa en trygg, säker och positiv miljö för gäster och anställda”, stod det i de alkoholpolitiska riktlinjerna.

Men kommunen fick bakläxa i Förvaltningsrätten, med hänvisning till den grundlagsfästa yttrandefriheten. Även Luleå, som införde ett förbud för mc-västar i lokaler som ägs eller hyrs ut av kommunen, förlorade i kammarrätten.

Morgan Johansson vill därför tillsätta en utredning med uppdrag att föreslå hur det ska bli möjligt att portförbjuda personer med mc-väst från krogen.

– I avvägningen mellan, å ena sidan, yttrandefriheten, och, å andra sidan, vikten av att motarbeta den organiserade kriminaliteten måste man vara beredd att se över lagstiftningen för att möjliggöra för kommuner att ha sådana här regler framöver.

Ett västförbud skulle också ge krögarna råg i ryggen att mota oönskade gäster, konstaterar han.

– De här gängen säger ju själva att de står utanför lagen, då måste de nog också acceptera att de kommer att behandlas av rättsväsendet som de outlaws de beskriver sig som.

Samhället kan inte vara ”naivt” i kampen mot den grova organiserade brottsligheten, poängterar Morgan Johansson.

– Alla måste jobba mot samma mål, och minska rörelseutrymmet så mycket som möjligt för de här grupperna.

Socialdemokraterna efterlyser också ytterligare insatser, som skärpt vapenlagstiftning och ett förbättrat vittnesskyddsprogram. Målet är högt ställt:

– Ambitionen kan inte vara att de här gängen ska hålla fred med varandra, så att de åtminstone inte råkar skjuta någon oskyldig. Ambitionen måste vara att de här grupperna upplöses, säger Morgan Johansson.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv