Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Socialdemokraterna avvisar en höjning av högkostnadsskyddet för vård och läkemedel. Det framgår av partiets skuggbudget, som offentliggörs i morgon. Men regeringens linje har majoritet i riksdagen. Trots den tidigare kritiken säger Miljöpartiet nu ja.

Regeringen föreslår i budgeten att gränsen för frikort för vårdbesök ska höjas från 900 kronor till 1 100 kronor vid årsskiftet. Samtidigt höjs gränsen för läkemedel från 1 800 till 2 200 kronor.

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har redan klargjort att de är emot förslaget.

– Detta är avgiftshöjningar som slår hårt mot svaga grupper som under lång tid fått stå tillbaka i regeringens tidigare reformer, sade SD:s ekonomisk-politiska talesperson Johnny Skalin i en kommentar när budgeten presenterades.

Nu står det klart att även Socialdemokraterna är inne på samma linje. I den skuggbudget som, efter internt rabalder, presenteras i morgon avvisar partiet en höjning av högkostnadsskyddet.

Lena Hallengren (S)

– Vi tycker att det är en otroligt dålig åtgärd. Det är rätt provocerande att bestämma sig för att de tillskott man gör till landstingen ska man låta de mest sjuka betala, säger Lena Hallengren (S), vice ordförande i riksdagens socialutskott.

– En höjning av högkostnadsskyddet är helt fel i nuläget, framför allt med tanke på den politik som den moderatledda regeringen har bedrivit under lång tid, där man omfördelar från dem som inte har till dem som har, fortsätter hon.

Även Miljöpartiet har kritiserat det höjda högkostnadsskyddet.

– Att låta de mest utsatta betala känns inte som rätt prioritering, sade partiets ekonomisk-politiska talesperson Per Bolund till TT den 20 september.

I den budgetmotion, som han presenterade i går, visar det sig dock att partiet står bakom en höjning av frikortsgränsen.

– Vi har diskuterat det där fram och tillbaka. Vi tycker att det är en bättre princip att man höjer högkostnadsskyddet stegvis, så att det följer med löneutvecklingen. Det är väl det som gjorde att vi valde att inte gå emot det här, säger Per Bolund till SvD.

Därmed har regeringens linje stöd i riksdagen. I en interpellationsdebatt nyligen försvarade socialminister Göran Hägglund (KD) förändringen. Det var 13 respektive 15 år sedan gränserna höjdes senast, påminde han.
– Det måste göras någon gång. Går det år efter år så förlorar egenavgifterna sin mening, sade han enligt TT.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv