Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Socialdemokraterna vill öppna Säpos hemliga Stasiarkiv, med uppgifter om svenskar som misstänks ha jobbat för den östtyska säkerhetstjänsten. En majoritet i riksdagen säger nu ja till att offentliggöra materialet, visar SvD:s rundringning.

I början av 1990-talet fick Säpo information om att det av Stasis arkiv framgick att ett 50-tal svenskar skulle ha arbetat åt den östtyska säkerhetstjänsten.
I dag har en person – professor Birgitta Almgren – rätt att läsa Säpos handlingar om Stasiagenterna. Frågan om fler ska få ta del av informationen om dessa svenskar är föremål för politisk debatt.

Nu sätter Socialdemokraterna ned foten. Partiets inställning är att Stasiarkiven i ”största möjliga” utsträckning ska öppnas för allmänheten.

– Tiden är väl mogen, tycker jag. Vi är för öppenhet, och att säga att man inte ska gå in i arkiven, nu när krutröken har lagt sig, är att slå vakt om slutenheten, säger Sven-Erik Österberg (S), partiets gruppledare i riksdagens konstitutionsutskott.

Sven-Erik Österberg (S)

Han anser att det finns flera fördelar med att, i möjligaste mån, offentliggöra materialet.
– Det är bra att veta vad som har förekommit, och det skapar en slags klarhet. Det bildas alltid myter kring saker.

Men det hela är inte okomplicerat, betonar Sven-Erik Österberg, som poängterar att ett öppnande av Säpos Stasiarkiv bör omgärdas av vissa restriktioner.

– Så långt som det är möjligt ska vi ha en öppenhet. Men det här måste göras med förnuft och stark känsla för integriteten hos de personer som är omnämnda, säger han.

– Det kan ju finnas svenskar i dessa register som aldrig har haft med Stasi att göra. De riskerar att hamna i en omöjlig situation, kanske 20-30 år efter att de är inskrivna, där de inte har någon möjlighet att bevisa sin oskuld.

Justitieminister Beatrice Ask (M) sade i en riksdagsdebatt i februari att regeringen ”i nuläget” inte ser någon anledning att offentliggöra materialet.

– Allmänintresset är förvisso stort i denna fråga. Min bedömning är ändå att skälen för sekretess väger tyngre, förklarade hon.

Men Socialdemokraterna vill gärna diskutera frågan med Beatrice Ask, meddelar nu Sven-Erik Österberg.

– Jag har inte sett att hon har slagit igen dörren totalt. Det är möjligt att vi inte ligger så långt ifrån varandra.

Hittills är Sverigedemokraterna det enda parti som krävt att Stasiarkiven ”omedelbart” ska offentliggöras.

– Svenska folket har, menar vi, rätt att veta vilka som har samarbetat med en diktatur, och i dag kanske sitter på förtroendeposter, säger Kent Ekeroth (SD), som tillsammans med Sven-Olof Sällström skrivit en motion i frågan.

– Jag ser inte att det finns några risker med att öppna de här arkiven. Andra länder har gjort det, utan att det har medfört några större komplikationer, förutom att folk får ta ansvar, fortsätter han.

SD vill gärna resonera med Socialdemokraterna.

– Vi är alltid intresserade av att ta den diskussionen, om de vågar, säger Kent Ekeroth.

Peter Eriksson (MP)

Beskedet från Socialdemokraterna betyder att det nu finns en majoritet i riksdagen för att offentliggöra arkiven, visar SvD:s rundringning. Miljöpartiet tycker att det låter ”helt riktigt” att öppna Stasiarkiven, åtminstone för forskning.

– Det här är en inte oväsentlig del av vår historia, och det finns ingen anledning att av någon slags säkerhetspolitiska skäl hålla det hemligt i dag. Grundregeln måste vara öppenhet, säger Peter Eriksson (MP), ordförande i KU.

Även Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Lena Olsson framhåller att hon är positiv till att offentliggöra materialet.

– Det är självklart för mig. Vi tycker att offentlighetsprincipen är viktig, och då är det naturligtvis det den här gången också, säger hon.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv