Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Riksdagens socialutskott ska ”skyndsamt” behandla alla motioner med krav på ett ökat antal organdonationer. Det beslutades vid dagens sammanträde. Men något utskottsinitiativ, som Sverigedemokraterna krävt, blir det inte.

Som SvD berättade förra veckan anser Sverigedemokraterna att lagen bör ändras, för att möjliggöra fler organdonationer. I dag är bristen på organ stor, och väntelistan är, enligt Socialstyrelsen, längre än någonsin. SD vill sätta press på regeringen, och har efterlyst ett utskottsinitiativ, men fick inget gehör vid dagens möte i socialutskottet.

– Hela utskottet är överens om att frågor om organdonation är oerhört viktiga, och att det behövs göras mer, säger Kenneth Johansson (C), ordförande i riksdagens socialutskott.

Socialutskottets ordförande Kenneth Johansson (C)

 

Sammanlagt ett tiotal motioner från den allmänna motionstiden handlar om organdonationer, berättar han.

– Alla, utom Sverigedemokraterna, har sagt att vi skyndsamt ska bereda de här motionerna, och göra ett ordentligt jobb, för att se vilka initiativ som vi, departementet och andra kan behöva ta, säger Kenneth Johansson.

Men Per Ramhorn (SD), ledamot i socialutskottet, beklagar att det inte blir något utskottsinitiativ för att snabbt kunna öka antalet organdonationer.

– Jag tycker att det är olyckligt. Det finns egentligen en majoritet i utskottet, och jag kan bara tolka det här som att det handlar om någon form av beröringsskräck, säger han.

 

 

 

 Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv