Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Barnen på förskolor och skolor har rätt till mat som är tillagad på plats. Det är ett av Miljöpartiets nya mål, som i dag presenteras av språkröret Åsa Romson på kommun- och landstingsdagarna.

Språkröret Åsa Romson (MP)

Miljöpartiet fyller 30 år. Födelsedagen firas på kommun- och landstingsdagarna i Västerås, som inleds i dag.

Men helgen innehåller också politik. Klockan 11 håller nya språkröret Åsa Romson tal, och ska presentera nya miljöpolitiska målsättningar. ”God och hälsosam mat” är ett område som står i fokus. Många miljöpartister är ”frustrerade”, konstaterar hon.

– Den trend som drar över skolans värld är att det blir färre kök, och mer av kemikaliskt anpassad mat, som kommer någon annanstans ifrån, säger hon till SvD.

Åsa Romson vill ha ett tydligt MP-mål för 2025:

– Alla barn på skolor och förskolor ska få mat som är tillagad på plats, och det ska ske i samverkan med det svenska lantbruket.

I första hand handlar det om att slå fast en ”tydligt uttalad ambition”, men Åsa Romson utesluter inte en tvingande lagstiftning på sikt.

– Nu har man ju infört regler om att det är rimligt att man har bibliotek på varje skola. Man bör naturligtvis överväga om det inte är minst lika rimligt att det finns ett kök. Om det finns möjlighet att läsa böcker ska det också finnas möjligheter att laga mat på plats, förklarar hon.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv