Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Låt högskolestudenter med toppbetyg undervisa i skolor i utsatta områden – samtidigt som de läser till lärare och får en attraktiv ledarskapsutbildning. Så vill Moderaternas arbetsgrupp locka nya talanger till läraryrket.

Lars Hjälmered (M)

Behöriga lärare, med ”gedigna kunskaper” inom sitt ämnesområde, är nyckeln till en bra svensk skola, enligt Moderaterna. Regeringen har redan genomfört en rad viktiga reformer, som en förbättrad lärarutbildning och lärar- och förskollärarlegitimation, poängterar partiet.

– Att få rätt människor att söka sig till läraryrket är kanske den viktigaste framtidsfrågan, som överskuggar det här med med ett nytt betygssystem och en ny gymnasieskola. Vi känner att mer måste göras, säger riksdagsledamoten Lars Hjälmered.

Han leder den arbetsgrupp i Moderaterna som, inför valet 2014, ska ta fram en ny storstadspolitik. En breddad rekrytering till läraryrket pekas ut som ”nödvändigt” i det förslag som nu har överlämnats till partiledningen.

Inspirationen hämtas från Storbritannien – och den i skolvärlden uppmärksammande modellen Teach First. Ungefär 2000 toppstudenter har, inom ramen för satsningen, lockats att testa jobbet som lärare.
Socialdemokraternas förra skolpoltiska talesperson Marie Granlund hör till dem som lovordat konceptet.

Nu vill även Moderaternas arbetsgrupp på prov införa ett liknande projekt i Sverige. Det ska rikta sig till nyutexaminerade studenter med ”toppresultat” från andra utbildningar, som under en tvåårsperiod vill undervisa i skolor i storstadsområden med stora behov. Parallellt med undervisningen ska studenterna läsa in lärarkompetens – och som bonus en attraktiv ledarskapsutbildning. Tanken är att de ska få lön under hela perioden.

– De som blir uttagna till Tecah First i Storbritannien är de riktigt duktiga studenterna, det är en topputbildning, förklarar Lars Hjälmered.

Han är själv civilingenjör, och hoppas att studenter med den utbildningen skulle kunna tänka sig att välja lärarbanan – åtminstone för en tid.

-Det kan också vara ekonomer, jurister och läkare.

M-gruppen ser flera fördelar med en svensk försöksverksamhet, som Lars Hjälmered kallar ”Dela din kunskap”. Till exempel skulle studenter få möjlighet att göra en samhällsinsats ”där det behövs som mest”, och eleverna i de deltagande skolorna få ett kunskapslyft.

– Utbildning är den viktigaste språngbrädan för en social rörlighet i samhället, för att man ska kunna komma någon vart och bli någonting, säger Lars Hjälmered.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv