Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Pressen på justitieminister Beatrice Ask (M) ökar. Även Kristdemokraterna vill nu öppna Säpos hemliga Stasiarkiv.

”Sverige behöver alltjämt göra upp med sin historia från det kalla krigets dagar. Vi får inte sopa problematiska relationer till totalitära diktaturer och ideologier under mattan”, skriver riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) i september i en motion, där han föreslår att namnen på de svenskar som finns i Stasiarkiven ska offentliggöras.

Nu får han stöd av Kristdemokraternas lagkommitté, som fattar beslut i aktuella politiska frågor som berör civilutskottet, justitieutskottet och konstitutionsutskottet.

– Vi har på förekommen anledning tagit upp den här diskussionen i vår lagkommitté, och vi tycker att Stasiarkiven ska öppnas. Det är en viktig politisk och moralisk uppgörelse som vi behöver göra med vårt förflutna. Därför säger vi ja, förklarar Caroline Szyber (KD), rättspolitisk talesperson.

Caroline Szyber (KD), rättspolitisk talesperson

Hon betonar att frågan om Säpos Stasiarkiv, med uppgifter om svenskar som misstänks ha jobbat för den östtyska säkerhetstjänsten, är komplicerad.

– Men bara för att det är svårt kan man inte säga nej. Vi måste få en fungerande lagstiftning kring detta, och hur den ska se ut får vi diskutera vidare. Det handlar till exempel om arkiven ska öppnas för forskningssyfte eller ännu bredare, säger Caroline Szyber.

– Medlemslistorna för dem som var med i nazistpartier i Sverige under andra världskriget har ju kungjorts, och det är väldigt viktigt att markera att det här var en verksamhet vi inte vill sanktionera. Det gör man genom att öppna arkiven, fortsätter hon.

Debatten om Säpos Stasiarkiv har varit intensiv de senaste dagarna, sedan Socialdemokraterna satt ned foten i den kontroversiella frågan. Som SvD avslöjade tidigare i veckan är partiets inställning nu att Stasiarkiven ”i största möjliga” utsträckning ska öppnas för allmänheten.

Även Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är beredda att offentliggöra det känsliga materialet, vilket betyder att en majoritet i riksdagen ställer sig bakom kravet.

Men regeringen, med justitieminister Beatrice Ask (M) i spetsen, håller emot. Det är angeläget att skydda både de enskilda personer som finns omnämnda i arkiven och Säpos verksamhet, sade hon till SvD i onsdags.

Kristdemokraternas nya ställningstagande gör att pressen på ansvarig minister ökar. Nästa vecka ska Caroline Szyber ta kontakt med justitiedepartementet och berätta om KD:s inställning. Hon vill också diskutera frågan med den övriga alliansen.

– Jag tror att det är en fördel om alla partier kan bli överens om en sådan här sak, säger Caroline Szyber.

 

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv