Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Hela Kristdemokraternas ledning, bestående av Göran Hägglund, Maria Larsson och Mats Odell, bör bytas ut. Det anser kvinnoförbundet, som enligt vad SvD erfar vill ha Acko Ankarberg Johansson som ny partiledare. Även Caroline Szyber och Ebba Lindsö föreslås ta plats i toppen.

I söndags kväll gick tiden ut för Kristdemokraterna att lämna förslag på vem som ska leda partiet. En majoritet av partidistrikten ställer sig bakom Göran Hägglund, men vad partiets lokalavdelningar och enskilda medlemmar tycker är oklart.

Kristdemokratiska kvinnoförbundet hör till dem som valt att hemlighålla vem man vill se på ordförandeposten.

– Vi har kommit överens med den personen, som inte vill att vi offentliggör namnet. Det beskedet kvarstår, säger ordförande Maria Fälth.

Acko Ankarberg Johansson (KD)

Enligt SvD:s källor förordar kvinnoförbundet Acko Ankarberg Johansson, som i dag är partisekreterare. Hon är mycket omtyckt i partiet, och bedöms ha starkt stöd om hon skulle välja att kandidera till uppdraget som partiledare.

Men nomineringen är känslig. Acko Ankarberg Johansson är handplockad till partisekreterarjobbet av Göran Hägglund.

Som SvD berättade förra veckan har även Kristdemokraternas kvinnoförbund i Stockholms stad och län fört fram Acko Ankarberg Johanssons namn till valberedningen.

Kvinnoförbundet anser att hela presidiet, som förutom Göran Hägglund består av Maria Larsson och Mats Odell, ska bytas ut på rikstinget i januari.

– Vi tycker att det är ett bra tillfälle att stuva om, det är hela havet stormar just nu, säger Maria Fälth.

Ebba Lindsö (KD)

Caroline Szyber (KD)

KD:s kvinnoförbund har till posten som första respektive andra vice ordförande, utan rangordning, nominerat Caroline Szyber, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson, och Ebba Lindsö, som är ledamot i partistyrelsen.

– Naturligtvis vill vi från kvinnoförbundet visa att vi har bra kvinnor som platsar på de här uppdragen. Ebba Lindsö har suttit i partistyrelsen länge och har gott renommé även utanför partistyrelsen. Caroline Szyber tycker vi är en coming person, som duger till mycket, motiverar kvinnoförbundets ordförande Maria Fälth.

 

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv