Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson är bäst lämpad att bli ny partiledare för Kristdemokraterna. Det anser KD-kvinnorna i Stockholm, som ratar både Göran Hägglund och Mats Odell.

Striden om vem som ska leda Kristdemokraterna trappas upp. Partiets andre vice ordförande Mats Odell, som har utmanat Göran Hägglund, kampanjar just nu runt om i landet.

– Stödet för honom stärks hela tiden, säger en av Mats Odells supportrar, som på nära håll följer processen.

Senast på söndag ska alla nomineringar ha nått valberedningen, och nu står det klart att det inte enbart är Göran Hägglunds och Mats Odells namn som förs fram.

Kristdemokraternas kvinnoförbund i Stockholms stad och län vill att Acko Ankarberg Johansson, i dag partisekreterare, ska ta över i toppen.

– Vi gillar henne, helt enkelt. Hon är bra, säger Erika Svanström, ordförande för KD-kvinnorna i Stockholms stad och län.

– Även om hon har samma uppfattning som Göran Hägglund i många frågor, så tror jag att hennes ledarstil skulle vara väldigt uppskattad. Hon har många positiva saker att tillföra, fortsätter hon.

Acko Ankarberg Johansson (KD)

Acko Ankarberg Johansson, tidigare kommunalråd i Jönköping, utsågs till partisekreterare i december förra året, och är omvittnat mycket populär i partiet.

I en undersökning som SVT gjorde i september var Acko Ankarberg Johansson favorit till partiledarposten: 29 procent av de kristdemokratiska företrädarna sade att hon är mest lämpad att ta över om Göran Hägglund avgår vid rikstinget i januari.

– Hon skulle vara en lämplig efterträdare. Hon är tydlig med vad hon vill och vad hon inte vill, vilket är väldigt bra.

Spelar det roll för er i kvinnoförbundet att Acko Ankarberg Johansson är kvinna?

– Ja och nej. Det handlar mer om ledaregenskaper som vi uppskattar hos henne, och att hon har gjort ett väldigt förtjänstfullt jobb som partisekreterare, säger Erika Svanström.

Så här svarade Acko Anckarberg Johansson i SVT:s Aktuellt i slutet av september på frågan om hon vill ta över efter Göran Hägglund:

– Det inte aktuellt för mig att bli partiledare, men jag känner ett starkt stöd för det arbete jag gör som partisekreterare, och det är jag väldigt glad över.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv