Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Frågan om förbud mot mc-västar på krogen splittrar riksdagspartierna.

Gängkriminaliteten har ökat, och påverkar vardagen för många människor, enligt justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S). Därför måste kampen bedrivas på nya arenor, och han tar nu ställning för att utreda en okonventionell metod: kommuner ska ha rätt att införa ett förbud mot mc-västar på krogen, i kampen mot den organiserade brottsligheten.

Både Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Lena Olsson och kollegan i Folkpartiet, Johan Pehrson, säger nej.
– Jag tror inte alls på idén. Vi har en grundlag vi måste hålla på, förklarar Johan Pehrson.
– Dessutom tror jag att deras våldskapital skulle manifesteras på annat sätt, genom tatueringar eller örhängen eller något annat. De vill visa att de har en tillhörighet, fortsätter han.

Kent Ekeroth (SD)

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth är däremot initialt positiv till S-förslaget. Det skulle innebära en tryggare tillvaro för allmänheten, tror han.
– Ett förbud mot att bära västar eller dylikt gör att omgivningen känner sig mindre hotad, och det blir svårare för de kriminella att hävda sin makt.

Caroline Szyber, Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson, stänger inte dörren.
– Symboler är viktiga uttrycksmedel för många kriminella gäng och det är möjligt att en ändring är på sin plats, förklarar hon, men påpekar att det inte bara är genom västarna som mc-gängens medlemmar visar tillhörighet med varandra.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv