Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Sverige borde införa en karenstid för personer som byter sida, och går från näringslivet till toppolitiken. Det säger Hans Linde (V), som är kritisk till utrikesminister Carl Bildts kopplingar till Lundin Petroleum.

I morgon inleds rättegången mot de två fängslade journalisterna, Martin Schibbye och Johan Persson, i Etiopien. De befann sig, enligt tidningen ETC  Stockholm, i landet för att granska Lundin Petroleum.

Kritiken växer nu mot hur utrikesminister Carl Bildt (M) – som var styrelseledamot i Lundin Petroleum fram till 2006 – har hanterat fallet.

Hans Linde (V), utrikespolitisk talesperson och partiledarkandidat, kräver i en interpellation besked av regeringen. Han vill veta om statsminister Fredrik Reinfeldt kan ”se att det föreligger några etiska, politiska eller trovärdighetsproblem för regeringen på grund av att utrikesminister Bildt tidigare varit styrelseledamot i Lundin Petroleum”.

– Tyvärr kommer vi nog inte att få några tillfredsställande svar på den här punkten, säger Hans Linde.

För att förhindra liknande situationer i framtiden har han ett konkret förslag:

– Jag tycker att det behövs en karenstid, Bildt visar ju på det. Det blir problematiskt när man kommer direkt från ett privat bolag in i politiken, på en sådan position som han har.

Vad innebär det för problem?

– Det riskerar att bli precis det vi har fått med Carl Bildt nu, nämligen att det uppfattas som en jävssituation, och att en minister, en beslutsfattare för Sverige, får sin trovärdighet ifrågasatt därför att han har ett tidigare engagemang, säger Hans Linde.

Han har inte tagit ställning till hur lång karenstid det i så fall skulle handla om.

– Där har jag inte satt ned foten, vi behöver först och främst få igång den här diskussionen.

Kravet på karensregler för politiker har diskuterats tidigare, men då framför allt när toppolitiker går till näringslivet. Senast var det Maud Olofssons närmaste man, statssekreterare Jöran Hägglund, som fick ett chefsjobb på Vattenfall

Hans Linde tycker i grunden att det är positivt att de folkvalda har erfarenhet från arbetslivet.

– Jag kommer själv direkt från en tillvaro där jag varit timvikarie i välfärden. Det är jättebra att ha erfarenhet från verkligheten. Men det är en helt annan sak att ha suttit i styrelsen för ett bolag med stora internationella intressen, och sedan ge sig direkt in i politiken, förklarar han.

– Jag kan inte säga om Carl Bildt har blivit direktpåverkad eller inte, men bara att misstanken finns där försvårar hans möjligheter att agera som svensk utrikesminister.

Den 27 oktober får Hans Linde svar på sin interpellation i riksdagen. Men det blir inte Fredrik Reinfeldt som debatterar, utan frågan är överlämnad till justitieminister Beatrice Ask.

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv