Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Det ska krävas licens för att få äga de farligaste hundraserna. Det anser Folkpartiets partistyrelse, och slår fast att det är ”nödvändigt” att agera.

”En åttio kilos hund som har lätt för att bita, är misstänksam mot främlingar och har stor aggressivitet”.

Så beskriver Mathias Sundin (FP), oppositionsråd i Norrköping, kaukasisk ovtjarka, en hund som är framavlad för att skydda boskap från varg och björn.

– En del hundraser är så pass farliga att vem som helst inte kan hantera dem. De bör inte finnas helt oreglerat i samhället. Man ska inte ha dem som sällskapshundar, säger han.

”Människor och hundar blir angripna och tyvärr väntar vi bara på att någon ska bli ihjälbiten”, skriver Mathias Sundin och partikamraten Peter Kjällkvist i en motion till Folkpartiets landsmöte, som inleds nästa vecka.

De vill att det ska införas ett licenskrav för vissa farliga hundraser. För att få licens ska det krävas att hunden kan användas i någon sorts yrkesutövning.

– En del av de här hundarna kan göra nytta. En ovtjarka kan användas som herdehund, någonstans i Norrland, där det inte springer en massa människor. Det finns exempel på att man använt pittbullhundar som räddningshundar, för de är väldigt tuffa och tåliga, säger Mathias Sundin.

Han vill i dag inte peka ut vilka hundraser som ska kräva licens.

– Det får man avgöra i en lagstiftningsprocess. Men i Danmark förbjöd man 13 hundraser förra året, de är troliga, förklarar Mathias Sundin, och säger att hundarna ska bedömas utifrån sina fysiska och mentala egenskaper.

Folkpartiets partistyrelse tycker att förslaget är både ”nödvändigt och balanserat”, och bifaller motionen rakt av.

Johan Pehrson (FP)

– De flesta hundägare sköter sig alldeles utmärkt, det är viktigt att framhålla.  Men det är för många som inte tar ansvar, och vi tycker att det är viktigt att människor skyddas. Farliga hundar är olämpliga att ha om man inte har licens, säger Johan Pehrson, gruppledare i riksdagen och ledamot i partistyrelsen.

Häromdagen var han själv ute med sina barn, och mötte en person med en hund som ”uppenbart” var en kamphund.

– Det dyker upp en olustkänsla.

I vilken utsträckning tror du att alla som berörs kommer att skaffa en licens?

– Risken är väl att det finns människor som bryter mot detta licenskrav, på samma sätt som det finns människor som bryter mot licenskravet att ha vapen. Fördelen är att man då kan beslagta de vapen man inte har licens för, säger Johan Pehrson.

Mathias Sundin, som i flera år har drivit på för ett licenskrav, är förstås glad över partistyrelsens ställningstagande. Det är viktigt att agera innan någon blir dödad, anser han. Han tar händelseutvecklingen i andra länder som avskräckande exempel.

– När någon blir ihjälbiten eller allvarligt skadad, så vänder alla politiska partier i 180 grader, och kräver lagstiftning. Då går det jättesnabbt, och blir hafsigt. Det är bättre att ta den här diskussionen i lugn och ro, säger Mathias Sundin.

Förra året förbjöds följande 13 hundraser i Danmark, enligt TT. De är olagliga att avla, sälja och köpa.

 • Pitbullterrier
 • Fila brasileiro
 • Dogo argentino
 • Tosa inu
 • Boerboel
 • Kangal
 • Centralasiatisk ovtcharka
 • Kaukasisk ovtcharka
 • Sydrysk ovtcharka
 • Tornjak
 • Sarplaninac
 • Amerikansk staffordshireterrier
 • Amerikansk bulldogg

 

 

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv