Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Peter Weiderud, ledamot i verkställande utskottet, är nöjd över att Håkan Juholt sitter kvar. Men redan på nästa VU-möte, i november, kommer förtroendet för S-ledaren att diskuteras igen, säger han.

Peter Weiderud, förbundsordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet (Tidigare Broderskapsrörelsen), befinner sig i Irak och deltog därför inte vid dagens möte i det verkställande utskottet.

Peter Weiderud (S)

Han är nöjd över att VU uttalar fortsatt förtroende för Håkan Juholt.

– Det var vad jag väntade mig. Jag tycker att det är rätt beslut, och har framfört den åsikten genom andra ledamöter, eftersom jag själv inte kunde vara med, säger Peter Weiderud.

Varför är det rätt beslut?

– Det vore en fullständigt orimlig slutsats att falla till föga i det här mycket oklara läget. När man får en så här uppskruvad situation, med ett mediedrev, med rykten och bristande källkritik och orimliga nyanser, är det väldigt svårt att veta vad som är ordentligt och vad som inte är ordentligt. Då ska man inte fatta några typer av drastiska beslut.

Socialdemokraternas mäktiga VU har sitt nästa ordinarie möte den 10 november. Redan då kommer förtroendet för Håkan Juholt att diskuteras igen, enligt Peter Weiderud.

– Det politiska läget, det vill säga bedömningen av hur situationen ser ut, hur vi går som parti, hur mycket förtroende vi har, den punkten finns alltid på VU:s dagordning. Det är huvudpunkten på VU:s möten varje gång. Det är alldeles självklart att den här händelsen kommer att följa med VU under lång tid framöver, det är min bedömning. Jag kommer åtminstone att se det som nödvändigt att reflektera kring det även fortsättningsvis.

Varför då?
– Därför att det här är en fråga som har skadat förtroendet för partiet och för partiledaren, och vi måste hitta vägarna att återskapa förtroendet, säger Peter Weiderud.

I en debattartikel i Dagens Nyheter i onsdags konstaterar Peter Weiderud att Håkan Juholts agerande med bostadstillägget träffar Socialdemokraterna ”där vi är som allra känsligast – hanteringen av pengar.”

”Vi socialdemokrater har en materialistisk historia, där bättre ekonomiska villkor för de utsatta, jämlikhet, lön efter förtjänst och ekonomisk hederlighet har byggt en speciell arbetarmoral. Av de klassiska sju dödssynderna, är det främst den andra – avaritia eller girighet – som kan få rörelsen att mullra, indigneras och uppröras”, skriver han, och efterlyser en mycket djupare diskussion om etik i politiken.

–  Det finns ett personligt ansvar som Håkan måste bottna i för att kunna komma tillbaka, säger Peter Weiderud.

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv