Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Justitieminister Beatrice Ask (M) är fortsatt mycket tveksam till att öppna de hemliga Stasiarkiven. Men hon vill veta mer om Socialdemokraternas nya ställningstagande.

Som SvD avslöjade i går vill Socialdemokraterna nu öppna Säpos Stasiarkiv, med uppgifter om svenskar som misstänks ha jobbat för den östtyska säkerhetstjänsten.
Även Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är beredda att offentliggöra det känsliga materialet, vilket betyder att en majoritet i riksdagen ställer sig bakom kravet.

Justitieminister Beatrice Ask (M)

Men justitieminister Beatrice Ask (M) är fortsatt mycket tveksam. Det är angeläget att skydda både de enskilda personer som finns omnämnda i arkiven och Säpos verksamhet, anser hon.

– Det är viktigt att människor som har varit misstänkta för något, men där man lagt ned förundersökningen, inte presenteras rakt av, säger Beatrice Ask.

– Regeringsrätten har ju ganska nyligen gjort en avdömning om hur man ska förhålla sig till allmänintresset kontra den enskildes integritet, fortsätter hon.

Men justitieministern betonar samtidigt att hon gärna vill veta mer om Socialdemokraternas nya ställningstagande när det gäller Stasiarkiven.

– För att kunna göra en bedömning av det här så vill jag ha mer konkret beskrivet vad det är man vill förändra. Jag är idel öra, säger hon.

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv