Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Förra riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson har lämnat Moderaterna, i protest mot partiets hårdnackade motstånd att lagstifta om insyn i partibidragen.

I maj 2009 meddelande riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson (M) att hon inte tänkte ställa upp för omval ytterligare en mandatperiod. ”Riksdagen fungerar inte på det sättet jag förväntat mig”, konstaterade hon efter åtta år som folkvald.

Anne-Marie Pålsson, fd moderat riksdagsledamot

– Partigrupperna har förvandlats till transportkompanier och ledamöterna till lydiga knapptryckare, sade Anne-Marie Pålsson, docent vid Lunds universitet och den som först lanserade idén om ett avdrag för hushållsnära tjänster.

Inom kort publiceras hennes bok ”Knapptryckarkompaniet. Rapport från Sveriges riksdag”, en kritisk skildring av den politiska makten.

Nu offentliggör Anne-Marie Pålsson också att hon inte längre är medlem i Moderaterna.

– Jag vill inte vara medlem i ett parti som inte berättar var man får sina pengar ifrån. Jag tycker att det är direkt oanständigt, säger hon.

Anne-Marie Pålsson har – förgäves – drivit på för en ökad insyn i partibidragen. I april meddelande partisekreterare Sofia Arkelsten att Moderaterna ”omedelbart” ska börja offentliggöra namnen på de privatpersoner som skänker mer än 20 000 kronor om året till partiet. Men någon lagstiftning – som en majoritet av partierna efterlyser – vill Moderaterna inte ha.

– Jag tycker inte att det är värdigt ett parti som vill kalla sig samhällsbärande att agera på det sättet. Det tillhör 1800-talet, inte 2000-talet. Ska man vara ett modernt parti ska man vara modernt även i det här avseendet, förklarar Anne-Marie Pålsson.

Hon ger ett exempel från sin tid som riksdagsledamot.

– Jag satt i näringsutskottet när vi skulle sälja statliga bolag. Under den processen hade jag ingen aning om den som köpte bolaget var någon som hade gett Moderaterna stöd, och därför fick någon form av favör i förhandlingarna. Det tyckte jag var en väldigt obehaglig känsla.

Debatten om partibidragen kan bli het på Moderaternas stämma, som inleds i dag. ”Om Nya moderaterna långsiktigt ska kunna bli det stora samhällsbärande partiet, då duger inga mer eller mindre lösliga uppgörelser byggda på frivillighet”, skriver riksdagsledamoten Maria Abrahamsson i en motion, och konstaterar att Sverige vid flera tillfällen har fått kritik från Europarådets organ för korruptionsövervakning (Greco) för bristen på lagstiftning.

Men, som SvD avslöjade i september, vidhåller partiets ledning sitt nej, och Anne-Marie Pålsson har nu ett långtgående förslag:

– Jag kan bara uppmana alla väljare att gå ur Moderaterna, tills dess att partiet har ändrat sig, och säga ”Vi godtar inte den här typen av slutenhet i de översta partiskikten”.

Anne-Marie Pålsson berättar att hon var medlem i Moderaterna i tio år, från 2001 till våren 2011. Hon ser flera fördelar med att nu vara partlilös.

– Om man ska fortsätta som skribent, forskare och debattör är man inte trovärdig om man har partiboken.

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv