Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Ulla Andersson och Jonas Sjöstedt är bäst lämpade att bli Vänsterpartiets nya ledare. Det tycker distriktsstyrelsen i Dalarna, som har fattat sitt beslut nu i kväll.

På kongressen i januari ska Lars Ohlys efterträdare utses. Två kvinnor och två män, alla riksdagsledamöter, tävlar om att bli Vänsterpartiets nya ordförande: Ulla Andersson, Rossana Dinamarca, Hans Linde och Jonas Sjöstedt.

Under kvällen har distriktsstyrelsen i Dalarna fattat sitt beslut i nomineringsfrågan, och blir därmed det första partidistrikt som offentliggör sin nominering, som nu skickas vidare till valberedningen.

– En enhällig distriktsstyrelse vill ha ett delat ledarskap, med Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson, säger Lena Olsson, riksdagsledamot och distriktsstyrelsens ordförande.

Varför vill ni ha Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson?

– De är bäst. Vi tycker att de har en bred politisk kompetens, samtidigt som de har yrkeserfarenhet.  Båda två har dessutom ekonomisk kompetens, och det är viktigt, eftersom Vänsterpartiet har lågt förtroende i de frågorna, säger Lena Olsson.

Den interna debatten om Vänsterpartiet, liksom Miljöpartiet, ska införa ett delat ledarskap är just nu intensiv. Distriktsstyrelsen i Dalarna vill ha en duo i toppen.

– Det är lättare att klara uppdraget om man är två, motiverar Lena Olsson.

Om ombuden på kongressen ändå väljer att behålla dagens modell, med en ordförande, förordar Dalarna Jonas Sjöstedt, som på förhand pekats ut som en favorit.

 

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv