Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Ulla Andersson (V)

Ensamstående föräldrar ska kunna få en egen barnskötare hemma i bostaden när barnen blir sjuka. Det föreslår Vänsterpartiet i sin kommande budgetmotion.

Bättre villkor för ensamstående föräldrar är en prioriterad fråga för Vänsterpartiet. I Almedalen i somras föreslog partiet att underhållsstödet ska höjas med 200 kronor i månaden, ett krav som utvecklas i det budgetalternativ som presenteras nästa vecka.

– Vi vill också indexera underhållsstödet, så att det sker en årlig uppräkning. Det här handlar om en grupp som har släpat efter länge, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson.

I den kommande budgetmotionen lanserar Vänsterpartiet också en ny idé, som ska underlätta situationen för ensamstående föräldrar när barnen är sjuka: barnomsorgsstöd i hemmet. Tanken är att en barnskötare, anställd av kommunen, ska ta hand om den lilla sjuklingen. På så sätt skulle mamman eller pappan inte behöva stanna hemma från jobbet med tillfällig föräldrapenning, förklarar Ulla Andersson.

– Jag har själv varit ensamstående förälder, och till och med blivit nekad jobb för att jag var ensamstående, med motiveringen att ”Du ska ju vara hemma med sjuka barn”.

Vänsterpartiet vill nästa år avsätta 300 miljoner kronor för att inleda en försöksverksamhet. Pengarna räcker till ungefär 750 barnskötare.

– Vi vill att kommunerna ska anställa barnskötare, som ska ha som uppgift att åka hem till ensamstående föräldrar som har sjuka barn, säger Ulla Andersson.
Hon ser en rad fördelar med förslaget, som tagits fram av Wiwi-Anne Johansson, partiets ledamot i socialförsäkringsutskottet.

– Vi tror att det här är ett bra sätt att underlätta vardagen för ensamstående föräldrar, stärka deras position på arbetsmarknaden, men också deras ekonomi. Det är självklart ett avbräck varje gång du måste vara hemma med ett sjukt barn, och när det bara är en i familjen som kan vara hemma, så blir det ett ännu större avbräck, säger Ulla Andersson.

Ensamstående föräldrar har sällan råd att anlita en privat barnvakt, ”inte ens med den skattelättnad för hushållsnära tjänster (RUT) som regeringen infört”, konstaterar Vänsterpartiet i sin budgetmotion. Barnomsorgsstödet ska inte kosta något extra, utöver den vanliga barnomsorgstaxan.

– Det här bygger självklart på att den person som ska komma hem till familjen kan lära känna barnet, och bli en trygghet. Man får ha någon form av inskolning, säger Ulla Andersson.

Vänsterpartiet vill också, utöver det som regeringen föreslår, höja bostadsbidraget ytterligare.
– Det är ett sätt att stötta en grupp som har det ekonomiskt tufft.

Den föreslagna höjningen och värdesäkringen av underhållsstödet skulle kosta 1,6 miljarder kronor nästa år. Exakt hur det ska finansieras vill Ulla Andersson ännu inte avslöja, men det handlar delvis om skattehöjningar för höginkomsttagare.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv