Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Direktiven till regeringens utredning om friskolor är undermåliga. Det anser Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som vägrar att utse de politiker som ska delta i arbetet med ett nytt regelverk.

Redan i januari meddelade utbildningsminister Jan Björklund (FP) att regeringen ska tillsätta en parlamentarisk utredning om villkoren för fristående skolor.
– Vi vill ha ny lagstiftning kring ett antal frågor, sade han.

En uppgift för kommittén – som leds av förre folkpartiledaren och utbildningsministern Lars Leijonborg – är att titta på skärpta krav för vinstuttag, en politiskt mycket kontroversiell fråga. Arbetet har dock inte kommit igång. Politiker från alla partier ska gemensamt ta fram det nya regelverket, men Socialdemokraterna och Miljöpartiet har inte utsett några företrädare.

– Miljöpartiet och Socialdemokraterna har bestämt att vi väntar med att nominera till dess att vi får garantier av regeringen att de synpunkter vi haft på direktiven faktiskt kommer att finnas med som ett seriöst arbete i utredningen, säger Mikael Damberg (S), utbildningspolitisk talesperson och vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

Riksdagsledamoten Mikael Damberg (S)

Redan i somras framfördes kritik mot regeringens direktiv, som är framtagna efter samtal med S och MP. Men nu tar de två oppositionspartierna ytterligare ett steg, genom att avstå från att skicka in namnen på de två socialdemokrater och den miljöpartist som ska delta i arbetet. Det är en ovanlig åtgärd, som är tänkt att sätta press på utbildningsministern.

– Jag tycker att direktiven är svaga, de är alldeles för begränsade. Risken är att den här utredningen inte leder till någon större förändring av det system vi har i dag, och det tror jag vore väldigt olyckligt, säger Mikael Damberg.

I ett brev till Jan Björklund, som SvD tagit del av, begär de att få träffa regeringen. ”Vi har ett antal frågor som vi behöver reda ut tillsammans med dig”, skriver Mikael Damberg och MP-kollegan Jabar Amin.

De poängterar att de är beredda att tillsammans med regeringen hitta en ”långsiktigt hållbar överenskommelse över blockgränserna” kring regleringen av friskolornas verksamhet. Men en förutsättning är att ”alla frågor kommer upp på bordet”.

– Vi vill ha ordentliga besked att de frågor som vi har lyft, till exempel skärpta kvalitetskrav på fristående skolor, men också frågan om meddelarfrihet för dem som jobbar i skattefinansierad verksamhet, finns med i utredningen, säger Mikael Damberg.
Han har ännu inte fått något svar från utbildningsministern.

– Jag förväntar mig att regeringen, om man vill göra upp med oss, också tar våra frågor på allvar, säger Mikael Damberg.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv