Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Den som vill ska kunna få alkoholfritt vin i glaset vid riksdagens öppnande och andra högtidliga tillfällen. Det anser riksdagens nykterhetsgrupp, som inte tycker att vatten är ett fullgott alternativ till vin.
På torsdag är det upprop av riksdagsledamöterna i kammaren. Kung Carl Gustaf förklarar riksmötet 2011/12 öppnat, statsminister Fredrik Reinfeldt läser upp regeringsförklaringen – och sedan väntar mingel i riksdagens festsal.

Gästerna bjuds på vin. Alternativet för dem som inte vill ha alkohol brukar vara vatten och juice. Men ledamöterna i riksdagens nykterhetsgrupp underkänner dryckesutbudet.

– Jag tycker att det är lite respektlöst. Om det finns alkoholhaltiga viner ska det också finnas alkoholfria viner, det är naturligt, säger riksdagsledamoten Lars-Axel Nordell (KD), ordförande i riksdagens nykterhetsgrupp.

Riksdagsledamoten Lars-Axel Nordell (KD)

 

I ett brev till riksdagsdirektören Kathrin Flossing, som SvD har tagit del av, efterlyser nu nykterhetsgruppen ändrade regler. ”Det skulle vara glädjande om valmöjligheter ökade i det alkoholfria utbudet som t.ex. nya goda vita och röda viner (…) både apretif, röda och vita viner samt alkoholfri öl finns idag av bra sorter”, skriver Lars-Axel Nordell.

Redan vid riksdagens öppnande vill han att de minglande gästerna också ska serveras alkoholfria viner ”med god smak och variation”.

– Det borde vara en självklarhet att man serverar både och. Det kan finnas personer som är gravida, personer som ska köra bil, personer som aldrig har druckit alkohol, personer som har druckit väldigt mycket alkohol, som är nyktra alkoholister, säger Lars-Axel Nordell.

”En god middag förtjänar en god dryck, oavsett om den är alkoholhaltig eller inte”, skriver riksdagens nykterhetsgrupp, och erbjuder sig att tillsammans med riksdagsdirektören ordna en ”provsmakarkväll” och testa det alkoholfria utbudet.

– Enligt Systembolaget fanns det i våras drygt 60 alkoholfria alternativ, berättar Lars-Axel Nordell.

Hans partikollega Tuve Skånberg har i en motion föreslagit att all representation i riksdagen ska vara alkoholfri. Kravet avslås, men konstitutionsutskottet lyfter i sitt betänkande från i våras fram vikten av en restriktiv alkoholkonsumtion, och att det ”i de fall alkohol serveras, alltid finns alkoholfria alternativ av god kvalitet.”
Det betyder – i klartext – alkoholfria viner, enligt Tuve Skånberg.
– Man talar om drycker med god kvalitet, då handlar det inte om Ramlösa eller juice. Det är vardagsdrycker. Låt oss säga att det serveras entrecôte, och den som inte vill ha entrecôte får äta potatismos. Det måste vara någon balans mellan alternativen.
Det är inte en fråga enbart för nykterister, förklarar han.
– Det är en fråga för alla som värnar om andra människors hälsa.

Riksdagens nykterhetsgrupp har funnits sedan 1895. Alla partier, utom Folkpartiet och Sverigedemokraterna, är representerade. Vice ordförande är Helena Leander (MP).

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv