Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Justitieminister Beatrice Ask (M)

Polisen ska genomföra en bred kampanj om våld i nära relationer. Det beslutar regeringen i morgon. Målet är att minska mörkertalet, enligt justitieminister Beatrice Ask (M).

”Om du tror att du är ful, helt värdelös och att blåmärken är en del av vardagen…ska du absolut komma till oss”.
Så inleddes en av annonserna i den uppmärksammade kampanjen om brott i nära relationer som polisen genomförde under 2009. ”Våld är aldrig en familjeangelägenhet”, motiverade rikspolischefen Bengt Svenson polisens största informationsinsats någonsin.

Justitieminister Beatrice Ask (M) är nöjd med greppet, och vill se en fortsättning. I morgon beslutar därför regeringen att ge Rikspolisstyrelsen i uppdrag att sjösätta en ny nationell kampanj, som ska pågå mellan 2011 och 2013.

– Vi måste arbeta med den här frågan hela tiden. Polisen hade en bra kampanj för två år sedan, Kom till oss. Kunskapen om våld i nära relationer ökade, och fler anmälde sådana brott, förklarar Beatrice Ask.

Rikspolisstyrelsen får 14 miljoner kronor till ”långsiktiga och kontinuerliga” informationsinsatser om brott i nära relationer, framför allt mäns våld mot kvinnor. Även bekämpandet av hedersrelaterat förtryck ingår i uppdraget.

Mörkertalet bedöms i dag vara omfattande ”med stort mänskligt lidande som följd”, konstaterar regeringen i det beslut som offentliggörs i morgon. Målet med kampanjen är att uppmärksamma brotten, och uppmuntra att de polisanmäls.

– Det är många som far illa. Det viktigaste vi kan göra är att se till att vi får in anmälningar, så att polisen kan arbeta med dem. Jag tror att det är många som inte vet att det finns hjälp att få, säger Beatrice Ask.

– Man behöver bara läsa tidningen varje dag om kvinnor som blivit utsatta för hemska våldsbrott av närstående och unga tjejer som känner sig hotade i sin familjerelation, för att förstå att behovet av en informationskampanj är stort, fortsätter hon.

Insatsen vänder sig till både brottsutsatta och vittnen. Regeringen vill också att information ska riktas direkt mot vissa målgrupper, till exempel personer som har ett annat modersmål än svenska.

– Det finns ett otroligt engagemang inom polisen för att jobba med detta. Den tidigare kampanjen var väldigt enkel och pedagogisk, och vi tycker att man ska göra på det sättet igen, säger Beatrice Ask.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv