Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Moderaterna står fast vid sitt kritiserade nej till att lagsifta om partibidragen, enligt vad SvD erfar. Men debatten på stämman i oktober kan bli het.

Moderaterna backar, och ska ”omedelbart” börja offentliggöra namnen på de privatpersoner som skänker mer än 20 000 kronor om året till partiet. Det skrev partisekreterare Sofia Arkelsten i en debattartikel i DN i april.

Någon lagstiftning – som en majoritet av partierna efterlyser – vill Moderaterna däremot inte ha. Partiets motstånd mot en obligatorisk redovisning har fått hård kritik från oppositionen. Men hållningen ifrågasätts även internt.

”Om Nya moderaterna långsiktigt ska kunna bli det stora samhällsbärande partiet, då duger inga mer eller mindre lösliga uppgörelser byggda på frivillighet”, skriver riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) i en motion inför stämman i oktober.

Maria Abrahamsson (M)

Hon konstaterar att Sverige vid flera tillfällen har fått kritik från Europarådets organ för korruptionsövervakning (Greco) för bristen på lagstiftning, och slår fast att det egna partiet nu måste ansluta sig ”till omvärldens allt mer unisona krav på en lagstadgad, öppen och för alla tillgänglig redovisning av hur partierna finansierar sin verksamhet”.

Partistyrelsens ställningstagande har ännu inte offentliggjorts, men SvD erfar att Moderaternas ledning i motionssvaret vidhåller sitt kritiserade nej till att privata partibidrag ska regleras i lag.

Det kan dock bli en het debatt på stämman, som hålls i Örebro den 20-23 oktober. När frågan i maj diskuterades på Stockholms stads förbundsstämma yrkade Maria Abrahamsson på lagstiftning, ett krav som förlorade med bara en rösts marginal.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv